Saptamana trecuta am avut bucuria sa castig un concurs organizat de catre Silvia (RawZisme). Premiul oferit era format din cele doua tortulete in forma de inimioara pe care le puteti vedea in poza. Inimoara este de fapt de un mini tort raw cu capsuni si afine facut deci doar din ingrediente crude, neprocesate. Ne-au placut foarte mult si au disparut rapid din farfurie, drept pentru care vi le recomand si voua. La capitolul dulciuri cred ca cele din categoria raw sunt cele mai satioase si le putem consumat mai des.
Vazand cat sunt de bune mi-a venit ideea ca sa o invit pe Silvia sa ne povesteasca din ce sunt facute si cum se fac. Poate ca multi dintre voi vor dori sa isi faca asa bunatati raw in casa. Asa ca, acesta este primul guest post al blogului, invitata fiind Silvia care ne va vorbi despre aceste delicioase tortulete raw.
Multumesc Silvia pentru bucuria pe care mi-ai facut-o cand am castigat si pentru ca ai acceptat sa ne impartasesti si noua reteta!
- Ingredientele reteta de tort raw cu capsuni si afine
6 portii (o forma mica de tort):
Ingrediente pentru blat:
½ cana seminte de floarea soarelui ½ cana fulgi de ovaz integral 1/3 cana fulgi de cocos ½ cana curmale hidratate 30 de minute 1 lingurita cardamom Pudra de roscove- 1 lingura Miere- 1 lingurita Unt de cocos/ cacao- 2 linguri
Ingredientele pentru 2 creme fructate:
200 g caju hidratat minim 6 ore 1 mana de capsuni 1 mana de afine 6 linguri unt de cocos 2 linguri de miere cremoasa/ zaharisita 1 lingurita agar-agar
Pentru ornat:
goji, cocos, coacaze…
- Mod de preparare reteta de tort raw cu capsuni si afine:
Cu inima deschisa si zambetul pe buze, se iau 1/2 cana de seminte de floarea soarelui hidratate – pentru indepartarea inhibitorilor enzimatici- si deshidratate iar (optional) si se macina faina impreuna cu ½ cana fulgi de ovaz si 1/3 cana fulgi de cocos.
*Noi fulgii de cocos ii facem din nuca de cocos, trecuta printr-un storcator cu ax melcat, se poate si prin storcator normal- ies fulgii aromati cum nu se gasesc de cumparat: ii deshidratamsi ne folosim de ei la nevoie.
Se adauga apoi 1 lingura cu varf pudra de roscove si 1 lingurita cardamom rasnit.
Cardamomul verde se cultiva in China, Laos si Vietnam si este utilizat in medicina traditionala chineza pentru tratarea durerilor de stomac, a dizenteriei, a constipatiei si a altor probleme digestive. Este de asemeneaun condiment care ajuta corpulsa se adapteze temperaturilor, fie scazute, fie ridicate- util atat iarna cat si vara. Pudra de roscove inlocuieste cu success pudra de cacao, aducand un plus de fier, zaharuri naturale ce solicita adaugarea unei cantitati mai mici de indulcitori (pastram astfel o glicemie echilibrata) si un usor gust de caramel, daca ma intrebati pe mine.
Cuminti, in apa, stau deoparte si asteapta 1 mana zdravana de curmale.
* Nu-ti vine sa crezi ca pojghita subtire care inveleste curmala contine toate vitaminele (in afara de E si H) si o cantitate mare de microelemente: fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan. Curmalele contin mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele. O importanta deosebita o are continutul de fluor, care protejeaza dintii de carii, dar si seleniul, care scade riscul imbolnavirilor de cancer si al afectiunilor cardiace, intarind sistemul imunitar.
Se taie daca nu sunt foarte moi si se adauga in robot, procesand pana cand rezulta un aluat lipicios. Ultima miscare, inainte de asezarea in forma, este sa adaugam 2 linguri unt de cocos sau de cacao si sa procesam pana la omogenizare. Daca gustul o cere, inca o lingurita de miere vine sa completeze bogatia de enzime si vitamine dintr-un blat aromat si fin.
Se respira adanc, pana cand ne simtim din nou relaxati – ne-am entuziasmat cand am gustat din compozitia de blat.
Se ia jumatate din cantitatea de caju, se clateste bine. Se pune in blender, alaturi de 1 mana buna de capsuni. Intr-o cratita punem 100 ml apa la fiert impreuna cu 1 lingurita rasa de pudra agar-agar.
* Pudra de agar este obtinuta din peretii algelor rosii agarofite. Contine 70–80% polizaharide, 10–20% apasi 1,5–4% substante minerale. Agar agar se topeste la 85 °C si se solidifica la 32-40 °C, aceasta proprietate care reprezinta un bun echillibru intre o topire usoara si o buna stabilitate a gelului la temperaturi relativ inalte il face sa fie un bun inlocuitor al gelatinei.
Dupa ce a dat in clocot, jumatate se lasa intr-o cana in apa calda (bainmarie) iar jumatate se pune la racit, tot intr-o cana, in apa rece. Cand s-a racit putin, se adauga in blender si se proceseaza tot pana la omogenizare, impreuna cu 1 lingura de miere – daca mai trebuie se mai adauga putina apa. La final se mai adauga 3 linguri de unt de cocos si se toarna in forma, incorporand in crema afine intregi, fructe de goji rehidratate, felii de banane…
A doua crema se prepara exact la fel, doar ca se inlocuiesc capsunele cu afinele.
Se orneaza cu: nuca de cocos proaspat razuita, goji, coacaze…
Acum este un bun moment sa redevenim copii si sa ne jucam cu ingredientele aflate la indemana. De fapt toata prepararea tortului este o joaca iar singurele ingrediente de neinlocuit sunt Dragostea si Veselia.
Gustul? De dimineata de vara, cu briza usoara, cu nisip sub talpi si o padure de pini in spate. Cu o mare albastra (sau poate mov?) intinsa la picioarele mele si un soare zambitor (sau poate roz?) deasupra.
Tu ce gust ai simtit? ;)
[…] ca inca suntem in postul Craciunului, asa ca am ales sa fie vegan. As fi putut sa fac o reteta de tort raw vegan dar inca nu sunt familiarizata cu toate secretete bucatariei vegane si nu am vrut sa risc. Despre […]