5 motive ca să consumi urzici primăvara
E drept că temperaturile au cam tot fost scăzute în ultima perioadă. Acum câteva săptămâni ne-am trezit și cu câteva zile de iarnă, nu de primăvară, adică cu zăpadă dar au trecut. Este adevărat că unele plante au fost mai afectate decât altele de această vreme deosebit de rece de început de primăvară, dar altele, mai ales cele din flora spontană, își vor reveni ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Urzicile sunt printre plantele care se consumă numai primăvară, pentru că numai plantele tinere sunt fragede și prin urmare bune de mâncat. Cu urzici se pot prepara diverse mâncăruri de sezon, de exemplu ele pot fi puse în borșuri și supe, în pilaf sau în piureuri împreună cu alte verdețuri sau se poate imagina un piure doar din urzici.
Dar de ce să le consumăm? De ce unii oameni abia așteaptă să mănânce urzici primăvara? Oferă ele beneficii reale pentru sănătate? Răspunsul este afirmativ și prin urmare să enumeră câteva.
5 motive ca să consumi urzici în această perioadă a anului
- Urzicile sunt bogate în nutrienți esențiali – Acestea conțin o gamă largă de nutrienți, cum ar fi vitamina C, vitamina K, fier, calciu și magneziu. Acești nutrienți sunt vitali pentru buna funcționare a organismului și ajută la menținerea sănătății generale. Mai ales după iarnă, orice aport de vitamine este binevenit, mai ales că urzicile aduc vitamine direct din natură.
- Ajută la îmbunătățirea sănătății pielii – Consumul de urzici poate ajuta la ameliorarea afecțiunilor pielii, cum ar fi eczema, acneea și psoriazisul, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Dar și pentru cei care nu au aceste probleme cu pielea urzicile sunt excelente pentru a menține un ten frumos și strălucitor.
- Pot contribui la reducerea inflamației – Consumul de urzici poate ajuta la reducerea inflamației din organism, reducând riscul dezvoltării unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul sau afecțiunile autoimune. În general consumul de verdețuri și de legume este benefic pentru sănătate, însă urzicile sunt în topul plantelor care au o mulțime de substanțe utile pentru menținerea sănătății.
- Pot contribui la menținerea sănătății tractului urinar – Urzicile conțin substanțe care ajută la reducerea inflamației tractului urinar și previn formarea calculilor renali, fapt cunoscut din vechime. Ceaiul din urzici se poate consuma pe tot parcursul anului și este chiar indicat să fie consumat de către persoanele care au probleme cu rinichii, cu vezica urinară și cu restul componentelor sistemului urinar.
- Pot fi un aliat împotriva alergiilor sezoniere – Urzicile pot ajuta la reducerea simptomelor alergiilor sezoniere, cum ar fi strănutul, mâncărimea și congestia nazală, prin blocarea producției de histamină în organism.Partea inferioară a machetei Și pentru aceste probleme este indicat a se consuma cu regularitate ceai de urzici, atunci când nu sunt disponibile urzicile proaspete.
Unii pot crede că urzicile înțeapă și produc usturimea pielii și au reticențe în a le consuma. Dar dacă sunt bine spălate și opărite, nu vor „înțepa” niciodată limba, așa că pot fi mâncate fără probleme. Și în final încă o „șmecherie”: nu aruncați apa în care au fiert urzicile. Poate fi strecurată și folosită la clătirea părului, așa cum făceau fetele românce acum sute de ani, pentru a întări părul și a-l face mai sănătos.
Iată și câteva rețete cu urzici pe care le poți încerca și tu:
Ciorbă de urzici cu orez – apasă aici pentru rețetă
Paste cu urzici – apasă aici pentru rețetă
Orez cu urzici, la cuptor – apasă aici pentru rețetă
Ciorbă cu urzici și cartofi – apasă aici pentru rețetă
Smoothie cu urzici și spanac – apasă aici pentru rețetă
Mâncare de urzici de post – apasă aici pentru rețetă
Mâncare de urzici cu leurda – apasă aici pentru rețetă
Eva Anca says
Nu am mâncat niciodată urzici, poate nu ar fi rău să încep.
Claudia Vasilache says
Oh, dar sunt foarte bune si sanatoase! Neaparat sa mananci ceva cu urzici :)