Deseori, pe timpul posturilor de peste an, obișnuiesc să fac și diferite feluri de chifteluțe de post în fel și fel de combinații. Am făcut, de exemplu, chiar și niște chifteluțe de post cu vinete sau chifteluțe de post cu năut, cunoscute și sub numele de falafel.
În general, chifteluțele de post sau vegane sunt ceva mai fragile decât cele cu care deoarece compoziție este mai greu de ”legat” din cauză că nu au ou în lista ingredientelor. Și acestea din fasole și ciuperci au fost ceva mai dificil de lucrat cu ele la început.
Din dorința de a reduce pe cât posibil cantitatea de făină, o primă tură am încercat să le fac fără a le tăvăli prin făină. Din pacate nu s-au gătit cum trebuie așa că tăvălitul prin făină este necesar dacă vrei să obții niște chifteluțe legate, omogene. Hai să vedem cum se fac.
- 500 grame de fasole boabe fiartă în prealabil
- 500 grame de ciuperci Champignon
- o ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- 2-3 linguri de zeamă de la fiert fasolea
- o legătură de pătrunjel tocat
- 3 linguri de pesmet
- 2-3 linguri de făină albă de grâu
- sare, piper, după gust
- făină albă de grâu pentru tăvălit chiftelele
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare pentru chiftele din fasole și ciuperci
- Curățăm și tăiem mărunt ceapa.
- Punem într-o tigaie 2-3 linguri cu ulei. Când acesta este încins adăugăm ceapa și o jumătate de linguriță cu sare. Lăsăm ceapa la călit până când se înmoaie și devine translucidă. Dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Curățăm ciupercile, le tăiem felii. Punem 2 linguri cu ilei într-o tigaie și, când s-a încins uleiul adăugăm ciupercile și puțină sare. Lăsăm să se călească până se înmoaie și se gătesc. NU este nevoie să adăugăm apă pentru că vor lăsa ele suficientă apă cât să se gătească. După ce s-au gătit le lăsăm la răcit.
- Punem într-un vas fasolea, ceapa, ciupercile, usturoiul curățat și tăiat. Pasăm bine până vom obține o pastă. Dacă e nevoie adăugăm 1-2 linguri de zeamă de la fiert fasolea sau apă.
- După ce am obținut pasta de fasole și ciuperci adăugăm pătrunjelul tocat mărunt, pesmetul și făina. Amestecăm totul bine și formăm chiftelele pe care le punem pe un platoul.
- Încingem uleiul pentru prăjit într-o tigaie.
- Luam fiecare chifteluță, o dăm prin făină și o punem la prăjit în uleiul încins.
- Când sunt gata, pe măsură ce se prăjesc, le așezăm pe un platou în care am pus în prealabil un prosop de bucătărie din hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și le servim cu poftă alături de o salată.
Să ai poftă la chiftele din fasole și ciuperci, de post!
Eva Anca says
Interesantă combinația de fasole și ciuperci. Mulțumesc pentru recomandare!
Claudia Vasilache says
Cu drag!