Ziua de 1 martie este, pentru mine, una deosebită. Dacă ești un obișnuit vizitator al bucătăriei mele virtuale, știi deja că pe 1 martie sărbătoresc ziua băiețelului meu și în fiecare an (aproape) am reușit să și public pe site rețeta tortului pe care l-am făcut pentru a-l sărbători.
Când era mic, mic, evident că nu aveam cum să-i cer părerea referitor la cum să fie tortul pentru ziua lui. După ce a mai crescut puțin cât să înțeleagă și să-și ”definească” gusturile l-am cooptat în demersul acesta de decidere a desertului festiv de ziua lui.
Deși în anii din urmă și-a dorit torturi ceva mai sofisticate dacă pot zice așa, acum a vrut ceva mai simplu și ideea de tort care i-a atras atenția a fost cea a tortului de biscuiți cu ciocolată. Așa că acum vă voi arăta cum să faceți și voi un astfel de tort.
Mie personal mi-a plăcut ideea pentru că estge un tort FĂRĂ coacere, se face rapid și … e plin de ciocolată. Adică e un tort și pe gustul meu fiind mare fan ciocolată neagră. Sunt variante de rețete în care se pune ciocolată și în partea cu biscuiți dar eu am ales varianta în care biscuiții sunt legați printr-un sirop iar pe deasupra l-am finisat cu un ganache de ciocolată neagră.
Nouă ne-a plăcut această variantă. E drept că, la ce îngrediente are este un tort caloric și o feliuță subțire e suficientă pentru a-ți satisface pofta de dulce. Nu am măsurat exact cam câte porții au ieșit însă estimez că ar ieși chiar 1-20 de porții/ felii mai mici. Fiind consistent o felie mai mică este suficientă.
Dacă doriți un altfel de tort, din cel clasic, ca să zic așa, găsiți pe blog mai multe rețete. Las mai jos o listă cu denumirea sub care se găsesc pe blog iar ca să ajungeți la rețetă este suficient să dați click pe denumire.
- tort cu blat umed, ciocolată albă și trandafiri
- tort de post cu cremă de ciocolată
- tort cu blat de nucă și 2 creme de ciocolată
- tort cu blat din pandispan și cremă de ciocolată albă (tort Primavera)
- 500 grame de biscuiți
- 250 ml apă
- 150 grame unt cu 65% grăsime
- 60 grame de cacao de bună calitate
- 175 grame de zahăr
- 100 grame de migdale
- 100 grame de goji + 200 ml apa pentru hidratat
- o linguriță cu esență de vanilie
- pentru ganache de ciocolată
- 200 grame de ciocolată cu peste 55% cacao
- 200 ml de smântână pentru frișcă
Mod de preparare pentru tort de biscuiți cu ciocolată
- Rupem biscuiții bucăți cât mai mici și îi punem într-un castron încăpător.
- Punem goji la hidratat în apă cât să-l cuprindă. Notă: Se pot folosi și altfel de fructe uscate cum ar fi stafidele.
- Tocăm migdalele mărunt. Notă: Se pot folosi și nuci în loc de migdale.
- Separat, punem într-o oală încăpătoare apa, zahărul, cacaoa.
- Amestecam totul bine și apoi adăugăm untul tăiat cuburi și punem oala pe foc.
- Lăsăm compoziția să fiarbă pentru 7-8 minute. Cu cât fierbe mai mult cu atât mai mult se va lega siropul de cacao și zahăr și tortul se va întări în final mai mult.
- Adăugăm peste biscuiți migdalele tocate mărunt și fructele de goji scurse de apă și amestecăm bine.
- Turnăm și siropul de cacao și amestecăm foarte bine așa încât să fie cuprinse toate bucățele de biscuiti.
- Punem un inel de metal cu diametrul de 20 centimetri pe o farfurie și adăugăm întreaga compoziție după care nivelăm cu ajutorul unei linguri sau cu fundul unui pahar. Dăm la rece pentru câteva ore ca să se întărească.
- Înainte de a fininsa tortul scoatem cu grijă inelul de metal și-l dăm deoparte.
- Pregătim ganache-ul de ciocolată: turnăm peste ciocolata ruptă bucăți smântâna încălzită până la punctul de fierbere, acoperind-o complet. Lăsăm 5 minute să se tempereze (să ajungă la aceeași temperatură) după care amestecăm totul bine până la omogenizare.
- Turnăm ganache-ul de ciocolată peste blatul din biscuiți și tragem o parte din acesta și pe margini lăsăndu-l să curgă pe laterale. Îl putem lăsa așa, nefinisat dacă dorim sau, cu ajutorul unei spatule uniformizăm ciocolata de jur împrejur îmbrăcând astfel tot tortul într-un strat de ciocolată. Peste stratul de ciocolată de deasupra trasăm ușor, cu ajutorul unei linguri, rotunduri concentrice și presărăm mici bombonele. Dăm la rece să se întărească și apoi îl feliem după preferință.
Să ai poftă la tort de biscuiți cu ciocolată neagră!
Eva Anca says
Cât de bine arată! Nu m-aș fi gândit vreodată la așa tort, bine că mi-ai dat idee.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :) E tare bun si usor de facut!