Chec cu mac și iaurt.
Îmi place foarte mult genul ăsta de aluat cu iaurt. L-am preparat deseori, în diferite feluri și combinații și mereu a avut succes printe ai mei și invitați atunci când a fost vorba să guste dintr-un astfel de desert pe bază de iaurt.
Ultima dată am făcut o variantă de guguluf cu lămâie. A fost foarte aromat și foarte apreciat. Weekendul ce a trecut mi-a venit ideea să încerc și o variantă de chec cu mac și iaurt. Aveam ceva mac cumpărat mai de mult care aștepta să fie folosit la un baigli cu mac dar o mică parte din el a ajuns în acest delicios chec.
Cum cuptorul meu nu coace prea bine, am fost nevoită să-l țin ceva mai mult decât trebuie și a ieșit cam rumenit. Cu un cuptor bun, însă, îți garantez că o să iasă perfect, moale și pufos, numai bun de servit dimineața la o cafea, la micul dejun. Hai să vedem cum se face.
Merge foarte bine în combinație cu lămâie așa că, dacă vă place gustul/aroma, puteți să adăugați esență de lămâie în loc de esență de vanilie. Și, dacă tot faceți asta mai merge să treceți la ingrediente și ceva coajă de la o lămâie, exact ca în checul cu lămâie.
- 3 ouă
- 150 grame de zahăr
- 150 grame de iaurt cu 10% grăsime
- 75 grma de ulei de floarea soarelui
- 250 grame de făină albă de grâu tip 000
- 5 grame de praf de copt
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 25 grame de mac
- o lingură cu esență de vanilie
Mod de preparare chec pufos cu mac
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de chec. Ungem tava cu ulei și apoi presărăm peste el făină și scuturăm surplusul.
- Într-un castron punem cele 3 ouă întregi, un praf de sare și esența de vanile. Le batem cu mixerul 1 minut până când acestea se deschid la culoare și încep să facă mici bule după care adăugăm zahărul.
- Continuăm să batem până acesta se topește (aproximativ 5 minute) după care adăugăm iaurtul, uleiul și la final macul.
- Mixăm scurt până la încorporare și apoi adăugăm treptat făina cernută în prealabil împreună cu praful de copt. Se poate folosi în continuare mixerul dar eu prefer să o încorporez cu ajutorul telului pentru a mai păstra din aerarea obținută mai devreme, când am mixat ouăle.
- Turnăm compoziția în tava pregătită mai devreme și dăm la cuptor, la180 de grade, pentru 35-40 minute în funcție de cum coace cuptorul.
- Scoatem din cuptor și apoi din tavă, lăsăm la răcit pe un grătar și apoi feliem și servim cu poftă.
Poftă bună la chec cu iaurt și mac!
Eva Anca says
Cât de bine arată! Deja îi simțeam și gustul doar uitându-mă la poză… Mulțumesc pentru rețetă!
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! <3