Ce faci când vrei să ții post și nu mai știi ce să pui alături de cafeaua de dimineață? Simplu, faci un chec de post sau o prajitură de post cu gem și ai rezolvat problema. De-a lungul timpul am tot testat, în timpul perioadelor de post de peste an diferite rețete de deserturi de post.
Unele chiar mi-au plăcut mai mult decât cele ”de frupt”, cum ar fi, de exemplu negresa de post cu ciocolată și chiar cozonacul de post. E cumva mai ”light”, mai ușor digerabil, neavând lapte, ouă sau unt în compoziție. Oricum, chiar dacă poate că un desert de post, vegan, nu e chiar atât de savuros pe cât e unul care are lapte sau ouă în compoziție, merită făcut, zic eu.
Cum desfăcusem o sticlă de un litru cu lapte de soia pentru a face prăjitura de post cu nucă și vișine și trebuia să-l consum cât mai repede, am zis că să încerc și un chec de post cu mac, inspirată fiind de celalalt chec cu mac și iaurt pe care îl făcusem înainte de a începe postul.
Nu vă speriați de faptul că are așa o culoare cumva mai ciudățică. Culoarea aia închisă, maronie, e de la semințele de mac. Poate că dacă puneam mai puține semințe de mac ar fi ieșit mai deschis la culoare. Dacă vă deranjează cum arată, puteți pune mai puține semințe de mac.
- 80 grame de ulei
- 250 ml lapte de soia
- 50 grame de mac
- 150 grame de zahăr
- 275 grame de făină tip 000
- 5 grame de praf de copt
- 5 grame de bicarbonat de sodiu
- o lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare pentru chec de post cu mac
- Punem într-un vas încăpător laptele vegetal. Eu am folosit lapte de soia dar se poate folosi orice fel de lapte vegetal, după preferință.
- Adăugăm zahărul și amestecăm cu telul pentru câteva minute cât să se topească zahărul după care punem esența de vanilie și uleiul. Amestecăm totul până la omogenizare.
- Punem și macul peste compoziția de lapte și zahăr și amestecăm.
Ai aici și rețeta video!
Apasă pe poză și aboneaza-te și tu la canalul de Youtube!
- Adăugăm treptat și făina cernută înainte și o încorporăm.
- La final punem praful de copt, bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie și amestescăm bine.
- Compoziția formată o turnăm într-o tavă mică de chec în care am pus în prealabil hârtie de copt, nivelăm și dăm la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, în funcție de cum coace cuptorul fiecăruia.
- Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată, scoatem tava din cuptor, lăsăm checul la răcit pe un grătar și apoi îl feliem și servim cu poftă.
Leave a Reply