Postul Paștelui 2022: Cu ce alimente poți înlocui carnea, laptele și brânza
Postul Paștelui este cel mai lung și aspru post dintre cele mai importante patru posturi de pe parcursul unui an. Postul Paștelui este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare și are o durată de 40 de zile și 40 de nopți, ce reprezintă perioada de post ținută de Iisus Hristos înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.
Pe 7 martie 2022 a început Postul Paștelui la ortodocși și se va încheia pe 23 aprilie. În cazul credincioșilor catolici, Postul Mare al Paștelui durează din 28 februarie până pe 16 aprilie.
Ortodocșii vor sărbători Învierea Domnului pe 24 aprilie, în timp ce catolicii vor sărbători cu o săptămână mai repede, pe 17 aprilie.
Mâncare de post
În Postul Paștelui nu se consumă carne, brânză, ouă, lapte și pește. Pe perioada postului există însă și zile în care se poate consuma pește. Dezlegarea la pește este în două zile, de Praznicul Bunei Vestiri – 25 martie și de Florii – duminica dinaintea Paștelui – 17 aprilie.
Chiar dacă postești, trebuie să te asiguri că ai o alimentație echilibrată, bogată în proteine, vitamine și nutrienți. Alimentația de post este similară cu stilul vegan. Concret, nu trebuie să consumi animale sau alimente care provin de la animale.
Chiar dacă la început poate părea greu, trebuie să știi că în ziua de astăzi este mult mai ușor de ținut post. Oferta de alimente fără ingrediente din sursă animală este mult mai bogată decât în urmă zece ani.
Iată și alternativele la principalele alimente din sursă animală pe care le poți găsi în aproape fiecare supermarket.
Laptele clasic îl poți înlocui cu lapte de migdale, orz sau chiar și cocos. Vei rămâne chiar surprins să descoperi că cerealele cu lapte vor fi la fel de gustoase sau că aceste tipuri de lapte nu vor altera gustul cafelei de dimineață.
Brânză/cașcaval – tofu este cea mai renumită alternativă de post a brânzeturilor. Totuși, oferta s-a îmbogățit și cu alte brânzeturi realizate din lapte de soia, migdale sau cocos.
Carne – poate părea greu să înlocuiești carnea, însă unii producători chiar au făcut acest lucru. În oferta Lidl vei putea găsi mici vegani și o alternativă de carne tocată realizată din legume. În schimb, la alte supermarketuri vei putea achiziționa chiftele din legume, cunoscute și sub denumirea de falafel.
Poți să-ți concentrezi alimentația pe fasole, năut, linte, mazăre, cartof dulce și multe legume. Dimineața, pe lângă laptele cu cereale, poți să-ți pregătești un terci de ovăz – overnight oats, care îți va asigura porția necesară de proteine și nutrienți până la următoarea masă.
Introdu în alimentația zilnică o porție consistentă de legume. Acest obicei îl poți păstra chiar și după perioada postului, deoarece legumele sunt nutritive și au un aport mare de vitamine.
Din recomandarea noastră nu puteau lipsi nici tradiționalele ciorbele de legume.
Totuși, postul nu este doar despre restricția alimentară și trebuie să ne schimbăm și modul de a fi și să ne curățim de păcate. În timpul postului, și nu numai, trebuie să ne înfrânăm de la mânie, invidie și alte răutăți.
Eva Anca says
Eu sunt carnivoră convinsă, nu cred că aș putea ține postul. Îi admir și respect pe cei care pot și o fac, pe mine nu mă reprezintă acest stil de viață.
Claudia Vasilache says
Da, pai, fiecare cum simte :)