Ce materiale să alegem pentru mobilierul de bucătărie?
Ce materiale ar fi bine să alegem pentru mobilierul din bucătăria noastră? Iată o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem înainte de a lua hotărârea de a (re)decora bucătăria casei. Desigur că mânate de dorințe pur estetice, femeile, mai ales, tind să neglijeze uneori aspectul funcțional și să nu se gândească deloc la materialele folosite, ci doar la felul în care își doresc să arate bucătăria.
Dar, pentru ca o construcție sau o amenajare să fie trainică, pe lângă estetică mai trebuie ținut cont și de aspectul practic, deoarece unele materiale uneori chiar nu se potrivesc, deși ni le-am dori cu ardoare în bucătăria noastră pentru că ”arată bine”.
Mare noroc avem însă cu internetul care ne oferă soluții numeroase la orice problemă am avea, pe site-uri cum ar fi FAVI având șansa să descoperim cam orice ne-ar trebui pentru amenajarea locuinței în general și a bucătăriei în special.
Înainte de a ne decide trebuie să răspundem foarte clar la întrebarea simplă, banală, dar esențială: la ce vom folosi bucătăria? Veți putea spune că la gătit, desigur, dar nu acesta este răspunsul necesar pentru ulterioare hotărâri. Să detaliem. În cazul unui cuplu tânăr care duce o viață foarte activă și care obișnuiește să iasă des în oraș pentru a mânca, bucătăria de acasă va fi folosită mai mult pentru a încălzi mâncarea sau pentru a prepara ceva rapid.
Altfel stau lucrurile în cazul unei familii mai numeroase, care are copiii și în care gospodina casei (sau gospodarul, de ce nu?) obișnuiesc să gătească mereu mâncare în cantități mari. Drept urmare, în cele două situații bucătăriile vor trebuie concepute diferit. Dar să vedem cam ce materiale vom putea folosi pentru mobilierul de bucătărie.
- În cazul unei bucătării open-space, care comunică cu livingul direct, fără pereți despărțitori, pentru mobilier trebuie alese neapărat aceleași materiale ca și pentru camera de zi alăturată. Lemnul se potrivește cel mai bine în acest caz. Culorile trebuie asortate cu grijă, putându-se alege și opțiunea unor culori contrastante pentru „colțul-bucătărie”. La acest tip de bucătării este foarte importantă aerisirea, prin utilizarea unei hote performante, dar care să nu facă un zgomot infernal.
- Dacă bucătăria este „izolată” de celelalte încăperi, se poate opta pentru materiale cum ar fi un PAL melaminat sau un MDF. Aceste materiale sintetice compozite au excelente calități mecanice și sunt rezistente la căldură și la aburi, deci sunt potrivite pentru bucătăriile în care se va găti intens. Sunt de asemenea bune și pentru bucătăriile celor care vor să filmeze în timp ce gătesc, adică a celor care au site-uri culinare, datorită aspectului modern și foarte plăcut.
- Există și elemente de mobilier de bucătărie metalice, „împrumutate” din bucătăriile restaurantelor sau cantinelor, „aduse” deci din mediul profesional în cel casnic, dar în acest caz trebuie avută mare grijă la alegerea lor, deoarece nu se potrivesc oricând și oricum. Pot fi mai potrivite în bucătăriile familiilor extrem de numeroase sau în bucătăria deschisă turiștilor de la o pensiune. Au avantajul rezistenței deosebite și a faptului că se pot curăța și dezinfecta foarte ușor.
- Tot la capitolul mobilier de bucătărie am putea încadra și blaturile, care pot fi din diverse materiale, de la cele deja menționate (lemn, PAL, MDF) la blaturi de piatră și chiar blaturi de marmură. În funcție de bugetul avut la dispoziție se poate opta pentru blatul dorit de culoarea dorită și de calitatea dorită.
Nu am mai discutat despre alte materiale care se pot folosi pentru mobilierul de bucătărie, pentru că cele de mai sus sunt cele mai des utilizate și au bune rapoarte calitate/preț. Nici măcar un blat de marmură nu are un preț exorbitant și ținând cont de faptul că amenajarea bucătăriei se face o dată la cine știe câți ani, este și acesta de luat în considerare.
Voi ce materiale preferați pentru mobilierul de bucătărie?
radu says
Pentru mine e importanta alegerea culorilor pornind de la gresie si faianta si bineinteles, ulterior, incadrarea mobilierului si potrivirea lui pornind de la acestea sau impreuna cu acestea. Un mozaic potrivit poate schimba intreaga imagine a bucatariei. MObilierul l-as alege intotdeauna potrivit pentru un trafic intens si utilizare pe masura. Probabil este mobila din caza pe care o folosim cel mai mult in decursul vietii. Multumesc pentru info si succes in cautarea si alegerea mobilierului potrivit cu gustul fiecaruia..
Claudia Vasilache says
Cu drag, Radu! Ma bucur ca ai gasit folositoare informatiile din articol. :)