Gem de coacăze negre sau roșii. Gustos și aromat!
Îmi plac gemurile dulci acrișoare cum e cel de vișine sau cel din fructe de pădure. Cum coacăzul nostu negru s-a înmulțit tare mult în ultimul timp și anul acesta a avut rod bogat, am profitat de ocazie și am făcut din coacăzele negre culese o porție de gem și una de sirop.
În anii din urmă am mai făcut un fel de gem de coacăze negre dar folosind o altă metodă, diferită de cea de astăzi, mai degrabă un fel de jeleu de coacăze – vezi AICI rețeta. Diferența este că cel de astăzi nu l-am mai strecutat ca să separ semințele și cojile ci l-am lăsat așa cum a iesit, de consistența unui gem.
În alți ani am mai făcut din coacăze și o prăjitură răsturnată – vezi aici rețeta și chiar și o înghețată delicioasă – vezi aici rețeta. Anul viitor aș vrea să încerc ceva similar vișinatei. Nici nu știu ce denumire ar avea dar cred că înțelegeți cam la ce mă refer.
- 1 kg coacăze negre
- 500 grame de zahăr
Mod de preparare gem de coacăze negre sau roșii
- Spălăm foarte bine coazăzele, îndepărtăm codițele și dăm deoparte eventualele bobițe deteriorate.
- Le punem într-un vas și adăugăm zahărul peste ele. Amestecăm fără grijă că se vor zdrobi bobițele. De fapt chiar ne dorim să se întâmple asta. Boabele de coacăze conțin pectină naturală și gemul nostru se va lega mai rapid.
- Acoperim și lăsăm deoparte până a doua zi, timp în care zahărul se va topi și ele vor lăsa zeamă.
- E posibil ca o parte din zahăr să nu se topească așa că mai amestecăm din când în când.
- A doua zi punem totul într-o oală din inox, de preferat în care facem doar dulceață și lăsăm să fiarbă la foc mediu aproximativ 30-40 minte de minute sau până se leagă. Dacă dorim să se lege mai repede, cu ajutorul ustensile de pasat piure pasam usor fructele direct în oală.
- La final, când e gata turnăm gemul fierbinte în borcane, acoperim cu o pătură și lăsăm să se răcească lent după care le punem în cămară.
Să aveți spor la făcut gem de coacăze negre sau roșii!
Eva Anca says
Imi ploua in gura! Ma gandeam acum cat de delicios ar fi peste niste papanasi pufosi…
Claudia Vasilache says
La asta m-am gandit si eu cand l-am facut :))