Cum să faci cel mai fin și mai gustos jeleu de coacăze negre sau peltea de coacăze.
O parte dintre rețetele de pe site au fost făcute din dorința de a găsi soluții pentru ca băiețelul meu cel mofturos să mănânce ceea ce de multe ori refuză. Așa și cu această peltea de coacăze sau jeleu de coacăze negre despre care o să vă povestesc azi cum se face.
Avem în grădină câteva tufe de coacăze care fac rod cât să mâncăm pe săturate și să mai gătim ceva cu ele sau să punem la congelator, pentru la iarnă câteva punguțe. De obicei fac câteva prăjituri când e sezonul lor iar restul congelez.
Anul asta, însă, am vrut să le conserv altfel așa că, din prima tură de coacăze negre care s-a copt am făcut un gem de coacăze. Evident că cel mic a strâmbat din nas pentru că gemul avea și semintele coacăzelor în el.
Mi-am adus aminte că în anii din urmă am făcut o marmeladă de zmeură foarte bună, adică un gem de zmeură fără semințe – vezi aici rețeta și m-am gândit să încerc să fac ceva de genul asta și din coacăze.
Coacăzele sunt foarte sănătoase, pline de antioxidanți și ar fi păcat ca cel mic să nu le consume într-o formă sau alta. Și cum un gem sau jeleu nu refuză niciodată mi-am zis că asta trebuie să fac. Hai să evdem împreună cum se face un jeleu de coacăze.
- 750 grame de coacăze
- 200 ml apă
- 300 grame de zahăr
Mod de preparare pentru jeleu de coacăze negre
- Spălăm bine coacăzele și le curățăm de codițe și/sau frunzulițe.
- Punem apa peste ele și fierbem împreună 10-15 minute cât să se înmoaie coacăzele după care lăsăm la răcit.
- După ce s-au răcit le pasăm foarte bine cu ajutorul unui blender.
- Ajutându-ne de o strecurătoare separăm pulpa cocăzelor și acele mici semințe de partea lichidă, de sucul obținut. Partea solidă se dă deoparte pentru că nu este nevoie de ea însă, dacă nu sunteți pretențioși puteți pune niște zahăr peste ea și să o consumați ca atare.
Vezi în video de mai jos cum se sterilizează borcanele!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Turnăm partea lichidă obținută dupa separare într-un vas și adăugăm zahărul.
- Fierbem totul împreună până când jeleul se leagă (aproximativ 15 minute).
- Dăm deoparte și turnăm în borcane după care păstrăm fie la frigider fie în cămară dacă vrem să îl consumăm la iarnă. În acest ultim caz borcanele vor trebui să fie sterilizate în prealabil. Eu am făcut doar o porție mică și s-a consumat imediat.
- Din această cantitate mi-a iesit un borcanel mic, cam de 350 grame.
- Jeleul îl puteți servi uns pe pâine cu unt, pe clătite sau după preferințe. Este aromat și gustos, dulce acrișor.
Să aveți poftă la jeleu de coacăze negre!
[…] o altă metodă, diferită de cea de astăzi, mai degrabă un fel de jeleu de coacăze – vezi AICI rețeta. Diferența este că cel de astăzi nu l-am mai strecutat ca să separ semințele și […]