Budincă de dovlecei cu brânză de vaci. Aperitiv cu dovlecei și brânză. Plăcintă cu dovlecei și brânză. Tartă cu dovlecei și brânză. Plăcintă cu brânză de vaci și dovlecei.
Avem în grădina de zarzavat mulți dovlecei. Cum sunt ușor de cultivat/îngrijit punem în fiecare an și ne bucurăm de savoarea lor toată vară și până târziu în iarnă. Pe blog găsiți mai multe rețete cu dovlecei sau zucchini și astăzi o să mai adaug la colecție încă o rețetă pentru că am testat zilele trecute o nouă rețetă, o budincă de dovlecei cu brânză de vaci.
Aveam niște brânză de vaci din cea cremoasă, la găletușă, de la Lidl și am zis ca să încerc și ceva nou. O luasem cu gândul să faci fie niște papanași fie budincă de paste cu brânză la cuptor. Și, cum găletușa aia are 1 kilogram a ajuns să fac mai multe feluri de mâncare printe care și această budincă de dovlecei cu brânză de vaci.
Rețeta este foarte simplă și ușor de făcut. O să vedeți în continuare despre ce e vorba. Vreau doar să precizez faptul că eu nu am cântărit dovleceii înainte. Mi s-a părut cumva puțin irelevant deoarece aceștia se curăță și apoi se lasă la scurs și apoi rămâne o cantitate mult mai mică. Așa că am cântărit efectiv cantitatea de dovlecel rămasă după ce am curățat, dat pe răzătoare și lăsat la scurs dovleceii. Sper să vă fie de ajutor varianta aceasta. Hai să vedem cum se procedează.
- 2 dovlecei mari (din care au rămas 500 grame după scurs)
- 250 grame brânză de vaci (din cea cremoasă)
- 3 ouă medii
- 50 grame de făină albă de grâu
- 3 linguri de parmezan
- sare și piper după gust
- ulei și pesmet pentru uns tava
Mod de preparare budincă de dovlecei cu brânză de vaci
- Spălăm și curățăm dovleceii de coajă după care îi dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici.
- Punem dovleceii într-o strecurătoare, presărăm puțină sare pe ei și-i lăsăm măcar 30 de minute să lase zeama după care îi stoarcem cât mai bine posibil, în mână. Veți observa că aceștia vor lăsa foarte multă apă și de aceea este important să fie cât mai bine storși/scurși.
- Spargem ouăle într-un castron și le batem foarte bine pentru aproximativ 10 minute cât încep să se deschisă la culoare și să crească în volum.
- Adăugăm peste ouă brânza (eu am folosit cremă de brânză la găletușă de la LIDL, din cea la 1 kilogram) și amestecăm foarte bine totul după care adăugăm și dovleceii bine scurși.
Vezi și un scurt reels pe Instagram cu modul de preparare
APASA AICI
Urmărește-mă și pe INSTAGRAM!
- Amestecăm iar totul după care adăugăm făina cernută, amestecăm și la final mai punem și 2 linguri de parmezan ras.
- Potrivim gustul adăugând, la nevoie sare și piper (Atenție! Parmezanul este și el sărat și de aceea am preferat să reglez gustul la final.
- Turnăm compoziția într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu puțin pesmet pentru a scoate mai ușor budinca noastră de dovlecei din tavă când este coaptă.
- Dăm tava la cuptor pentru 40-45 de minute, până când observăm să se rumenește deasupra și pe laterale.
- Scoatem tava din cuptor, lăsăm la răcit după care feliem și mâncăm cu poftă.
Eu am tăiat-o când mai era puțin caldă pentru că nu am avut răbdare și am vrut să o gust. Sinceră să fiu mi-a plăcut mai mult caldă decât rece dar este ok în ambele variante. Depinde foarte mult de gusturile fiecăruia.
Cred că este un aperitiv perfect pentru o masă de sărbătoare acum pe timpul verii când sunt dovlecei din belșug dar chiar și toamna târziu sau iarna pentru că și atunci sunt dovlecei de cumpărat în supermarket.
Eu am făcut varianta vegetariană dar sunt sigură că se poate pune și ceva cărniță în compoziție. Îmi imaginez, de exemplu că ar merge bine cu niște cuburi de șuncă puțin rumenite înainte în tigaie sau cu bucățele de piept de pui fiert înainte, dacă doriți o variantă mai dietetică. Combinațiile sunt numeroase și țin de gusturi și imaginație.
Sper să vă placă rețeta și să o încercați și voi. Și, dacă o faceți, nu uitați să-mi dați un tag pe rețetele sociale în cazul în care postați pe acolo și o poză. Sau, îmi puteți chiar trimite prin mesaj privat poza și/sau impresia pe care v-a lăsat-o rețeta. M-ar bucura tare mult să primesc un feedbak de la voi.
Spor la gătit budincă de dovlecei cu brânză de vaci!
Eva Anca says
Imi ploua in gura deja! Neaparat trebuie sa incerc si eu reteta asta, mai ales ca imi plac si dovleceii si branza. Multumesc!
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! Ma bucur ca iti face cu ochiul :)