Cum se face cea mai bună vișinată de casă
Astăzi vom vorbi despre … vișinată. Mai exact despre cum se face o vișinată de casă. Poate că mulți dintre voi știți deja cum se face o vișinată de casă așa că acest articol se adresează celor care încă nu știu să facă.
Noi facem des vișinată de casă dar până acum nu m-am gândit să scriu rețeta pe blog. Includeam vișinata la capitolul rețete prea simple și prea ușor de făcut ca să fie trecă în cartea de bucate virtuală.
Însă, cum este și ea o rețetă și cum nu am publicat până acum pe blog nicio rețetă de băutură alcoolică mi-am zis că e timpul să remediez problema.
Așa că astăzi o să vă povestesc cum facem noi vișinata de casă, o băutură alcoolică a cărei rețetă o știu de la bunicii mei. Nu era an în care bunicul și tatăl meu să nu facă și un pic de vișinată de casă. Mai ales că nu e greu de făcut și fructele le luam din propria recoltă, noi având și mulți vișini în curte.
Singurul mare dezavantaj la această rețetă de vișinată de casă este timpul îndelungat de preparare. Totuși nu vorbim de un timp care înseamnă și efort din partea noastră ci un timp lung de așteptare până obținem vișinata.
Prin cărțile vechi de bucate am văzut mai multe moduri de a prepara vișinata. În cartea de bucate a Silviei Jurcovan, de exemplu, vișinata se face combinând vișine cu cireșe amare și cu zmeură iar la partea cu alcoolul se mai adaugă și ceva rom. Cred că iese o vișinată foarte gustoasă dar … eu nu i-aș zice vișinată pentru că mai are și alte fructe în compoziție.
Cea mai simplă și cea mai apropiată de rețeta bătrânească de vișinată pe care o știu de la bunicul meu este cea din cartea de bucate a Sandei Marin.
Aceasta are DOAR 3 ingrediente: vișine, alcool și zahăr. Nimic în plus. Pornind de aici, evident că se poate imagina orice altă combinație. Așa că asta e rețeta e bază pentru a face o vișinată ca pe vremuri.
- 1 kilogram de vișine
- 400 de grame de zahăr
- alcool cât să cuprindă vișinele
Mod de preparare vișinată de casă
- Spălăm vișinele și îndepărtăm codițele, le selectăm și alegem pe cele întregi, coapte și nepătate.
- Punem într-o sticlă cu gâtul larg sau un borcan încăpător un rând de vișine și peste ele punem un rând de zahăr și tot așa până când terminăm de pus toate vișinele în borcan.
- Legăm borcanul la gură cu un tifon și îl lăsăm în loc cald (nu punem la rece) până lasă vișinele zeamă și se topește zahărul. Din când în când mai scuturăm borcanul pentru a uniformiza zahărul și a se așeza vișinele.
- După ce zahărul se topește adăugăm alcool cât să acopere vișinele, închidem sticla și o punem la loc răcoros. În unele rețete se recomanda punerea la soare dar noi nu am procedat niciodată asa. Am preferat varianta macerării lente punând vișinata în beci.
- Dacă lăsați la soare, în câteva săptămâni se poate consuma. Lăsată la răcoare va dura mai mult. La noi în casă tradiția e să separăm vișinele de lichid abia în iarnă târziu, înainte de Crăciun.
Tips&trics
Vișinele marinate în alcool se pot folosi la prăjituri.
Vișinata poate căpăta un gust mai bun dacă se pun în sticle și sâmburi de vișine zdrobiți sau câteva cireșe amare.
Dacă vișinata vi se pare prea alcoolizată puteți s-o mai diluați cu un sirop din apă și zahăr.
La vișinată NU se pune ca și alcool țuică de casă pentru că aceasta are deja o aroma a sa. Se folosește alcool rafinat de 70-80 grade. Puteți totuși folosi și altfel de alcool dar trebuie să știți de la început că vișinata nu va avea aceeași calitate.
[…] țineți minte bombonelele alea din aluat de biscuiți care au înăuntru vișine din vișinată? Cândva erau nelipsite de pe mesele de sărbătoare și cine are ceva mai mulți ani sigur și le […]