Cartofi țărănești cu ardei și ceapă. Rețetă rapidă, DE POST!
Indiferent că vă numărați sau nu printre iubitorii de cartofi această rețetă sigur o să vă placă. Vă spune asta cineva care nu iubește așa mult cartofii. Adică eu …. Da, spre deosebire de majoritatea românilor, eu una nu consider cartoful un ingredient, o legumă, chiar atât de gustoasă.
Nu mă dau în vânt după faimoasa salată orientală de cartofi în variantă de post și chiar după cartofii prăjiți. Îmi plac însă cei gătiți la cuptor ca aici pentru că sunt mai crocanți. Sau, salata de cartofi dar în varianta cu ouă și peste.
Caut însă pe cât pot să le dau gust în diferite combinații pentru că, recunosc, rămâne leguma cu cea mai mare căutare în bucătărie și cred că și cea mai sățioasă. Sau printe cele mai sățioase legume pe care le putem consuma.
Așa că astăzi o să vă spun cum să faceți o porție de cartofi țărănești ceva mai aparte dar, vă asigur, cu un gust deosebit, dat de ingredientul secret pe care l-am folosit. Ok, hai, că nu vă mai țin pe jar până ajung să scriu lista ingredietelor și modul de preparare ci vă zic de ce mi-au ieșit mie atât de gustoși cartofii aceștia.
Ei bine, am folosit, ca să-i condimentez… nici mai mult, nici mai puțin decât … dulceață de ardei iuți. Acum 2 ani am făcut o dulceață de ardei iuți și nici acum nu am apucat să o terminăm. Aveți AICI modul de preparare al acesteia în cazul în care vreți să faceți acasă și nu să cumpărați.
Noi nu prea folosim ardei iute în mâncare din motive de sănătate dar și de gusturi așa că dulceața aceasta a cam rămas săraca pe raft, neconsumată. Iată că acum i-am găsit întrebuințarea și, dintr-un borcănel mic am tot făcut mai multe porții de astfel de cartofi și tot mi-a mai rămas să experimentez și alte combinații. Hai să vă spun cum se face.
- 1 kg de cartofi fierți în coajă
- 1 ceapă roșie mare
- un ardei roșu mare
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de bulion sau pastă de ardei cu roșii
- 1 lingură cu dulceață de ardei iuți
- o linguriță cu sare
Mod de preparare cartofi țărănești cu ardei și ceapă
- Curățăm cartofii de coajă și îi tăiem cuburi de mărimea dorită.
- Curățăm și ceapa și ardeiul și le tocăm mărunt.
- Încingem uleiul într-o tigaie și adăugăm ceapa.
- Presărăm puțină sare și lăsăm să se gătească 2-3 minute după care adăugăm și ardeiul.
- Acoperim și gătim înăbușit câteva minute, amestecând din când în când, până se înmoaie legumele. Eventual adăugăm și puțină apă dacă observăm că ese nevoie. La mine nu a fost cazul.
- După ce legumele sau înmuiat adăugăm cartofii, pasta de ardei cu roșii (sau bulion de roșii) și dulceața de ardei.
- Amestecăm totul bine și mai gătim 5-6 minute cât să prindă cartofii gust.
- La final adăugăm și o mână de pătrunjel tocat, amestecăm și apoi oprim focul.
- Servim ca și fel principal de post sau chiar ca și garnitură lângă o friptură delicioasă.
Fraieru care se mai duce o data la magazin says
Patrunjelul a venit pe laterala, prin invaluire.
Mihaela says
O reteta numa’ buna, big like pentru postare :D
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca va place :)
Eva Anca says
Wow, cât de bine arată! Numai bine că nu mai știam ce să gătesc, rapid și bun, așa că mi-ai dat o idee grozavă. Dulceață de ardei iute nu am, însă am ceva sos, îl voi folosi pe acela. Mulțumesc pentru rețetă!
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! Ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos. Chiar ies foarte gustosi cartofii facuti asa :)