Tort festiv de Revellion cu cremă de ciocolată
”La mulți ani!” dragii mei. Să aveți un an mai bun și mai frumos decât cel care s-a încheiat ieri! Cum e prima zi a anului m-am gândit să nu mai pierd timpul, să fiu hărnicuță și să vă arăt ce tort am avut noi pentru masa festivă de Anul Nou.
Ca de obicei am pregătit un tort simplu, rapid și ușor de făcut, cu crema mea preferată de mascarpone și ciocolată neagră, l-am decorat simplu dar sugestiv cu bomboane de ciocolată care să sugereze orele de pe ceas și l-am însiropat cu un sirop care conține rom.
Blatul este un pandișpan simplu, făcut din ouă întregi iar crema este una din ciocolată neagră și mascarpone. Nu e un tort wow, nu e ceva special însă e un tort foarte ușor de făcut și e perfect pentru atunci când vrei ceva de genul ăsta dar nu ai timp să faci cine știe ce chestie sofisticată.
Pur și simplu am făcut un blat cu o zi înainte, ajutată de mixerul cu bol. Cât acesta a bătut ouăle m-am ocupat de cremă, am dat-o la frigider și când s-a copt blatul l-am lăsat la răcit și pe acesta. A doua zi am făcut siropul cu rom, am feliat blatul, am pus crema, am ornat simplu cu bomboane de ciocolată și gata tortul festiv.
Inscrie-te și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome – apasă AICI
Urmărește-mă și pe Youtube, Instagram, Facebook
- pentru blat
- 5 ouă medii
- 125 grame de zahăr
- 150 grame de făină albă de grâu
- 3 linguri de ulei
- o lingură cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
- 5 grame de praf de copt
- pentru cremă
- 250 grame de mascarpone
- 100 grame de ciocolată neagră
- 250 grame de smântână
- 2-3 linguri de rom
- 2 linguri de zahăr pudră
- pentru sirop
- 100 ml de apă
- 2 linguri de zahăr
- 100 ml de rom
Mod de preparare pentru tort festiv de Revelion cu cremă de ciocolată
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă rotundă cu diametrul de 18 cm punând în ea hârtie de copt.
- Spargem ouăle într-un castron, adăugăm un praf de sare și le batem cu mixerul pentru 1-2 minute cât să se desfacă după care adăugăm zahărul și continuăm să le batem până când își triplează volumul și se albesc la culoare.
- Adăugăm uleiul și mixăm scurt după care nu mai folosim mixerul.
- Cernem făina împreună cu praful de copt.
- Începem să adăugăm amestecul de făină în cel de ouă și zahăr, cu mișcări ușoare, de jos în sus așa încât să păstrăm aerarea ouălor obținută mai devreme.
- Turnăm compoziția obținută în tava pregătită în prealabil și dăm la cuptor pentru 40 minute, în funcție de cum coace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem tava din cuptor și apoi blatul din tavă și lăsăm la răccit pe un grătar.
- Pentru a face crema rupem ciocolata bucăți, o punem într-un castron și adăugăm peste ea 100 de grame de smântâna fierbinte. Dăm deoparte și lăsăm se se tempereze (să ajungă la aceeași temperatură) după care amestecăm bine și lăsăm la răcit.
- În alt castron punem mascarpone, zahărul, restul de 150 de grame de smântână și romul. Amestecăm bine cu ajutorul mixerului.
Vezi mai jos și cum se face un tort cu blat umed și ciocolată
Apasă pe poză pentru a te abona și tu la canalul de Youtube!
- Turnăm treptat ciocolata topită peste amestectul de mascarpone și smântână
- Amestecăm bine formând în felul acesta crema pe care o vom da la rece pentru câteva ore, cel mai bine peste noapte. Se poate răci și rapid dacă o lăsați la congelator pentru maxim 30 de minute.
- După ce și blatul și crema sunt răcite montăm tortul. Tăiem blatul în 3 felii orizontale și facem siropul fierbând apa cu zahărul și romul pentru 2-3 minute cât să se topească zahărul.
- Punem pe un platou o felie de blat, însiropăm bine și punem peste acesta o treime din cremă apoi o altă felie de blat și procedăm la fel și cu restul de blat și cremă. Ultimul strat va fi cel de cremă pe care îl vom întinde de jur împrejurul tortului.
- Ornăm cu 12 bomboane de ciocolată sau după preferință. Evident că acest tort chiar și decorat așa poate fi făcut în orice moment al anului. Eu l-am denumit tort festiv de Revelion pentru că așa am vrut să mi-l amintesc peste timp.
Să aveți poftă la tort festiv de Revelion cu ciocolată!
Leave a Reply