Prăjitură Nina cu pișcoturi și mousse de ciocolată. Prăjitură FĂRĂ coacere cu cremă de ciocolată și mascarpone. Rețetă de prăjitură ușor de făcut.
Cred că nu mai e niciun secret. Îmi plac deserturile care se fac rapid și fără mari bătăi de cap. Drept pentru care prefer să coc blaturi simple de pandispan, să folosesc pentru blat pișcoturi sau biscuiți și creme care se fac rapid, cum sunt cele cu mascarpone și ciocolată.
Folosirea pișcoturilor mi se pare însă una dintre cele mai bune și mai elegante soluții ca să faci un desert rapid petrecând puțin timp în bucătărie. Acesta este motivul pentru care am și ales pișcoturile pentru blat atunci când băieți mei m-au rugat să le fac ceva dulce pentru weekend.
Și, cum nu am vrut să fie un simplu tiramisu fără ou, așa cum am mai făcut altă dată, am pornit la treabă cu gândul să fac ceva cu ciocolată. Sunt mare iubitoare de ciocolată, aceasta fiind și slăbiciunea mea. Nu rezist când vine vorba de o bucățică de ciocolată neagră sau un desert cu acest gen de ciocolată. Celalalte nu prea mă încântă. Mi se par prea dulci.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere
Așa că prăjitura de astăzi, pe care eu am numit-o prăjitură Nina este una care are două rânduri de pișcoturi în loc de blat, unite între ele de un mousse de ciocolată neagră făcut la rece și terminată cu un strat de friscă și ciocolată răzuită. Hai să vedem cum se face.
- - 36 pișcoturi pentru șampanie
- *pentru mousse
- 100 grame de ciocolată neagră
- 250 grame de mascarpone
- 400 grame de smântână cu 20% grăsime
- o lingură cu rom (sau esență de rom - 1 linguriță)
- 50 grame de zahăr pudră (sau după preferințe)
- 5 grame de gelatină
- 25 ml de apă rece
- *pentru insiropat
- 400 ml de cafea îndulcită sau nu (după preferințe)
- *pentru frișcă
- 200 ml de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- *pentru decor
- 3-4 cuburi de ciocolată rasă
Mod de preparare prăjitură Nina cu pișcoturi și mousse de ciocolată
Notă: Acest desert se poate pregăti fie în tavă pătrată/dreptunghiulară, caz în care va fi sub formă de prăjitură, fie într-o tavă rotundă caz în care îl vom transforma în tort. În ambele variante vom avea nevoie de o tavă cu pereți detașabili sau un inel detașabil.
- Începem prin a prepara crema. Rupem ciocolata bucăți și apoi turnăm peste ea 100 ml de smântână. Dăm deoparte și lăsăm 5-6 minute ca să se tempereze adică să ajungă la aceeași temperatura după care amestecăm foarte bine totul.
- Punem brânza mascarponeîntr-un vas, adăugăm zahărul și mixăm pâna la omogenizare
- Adăugăm restul de 300 ml de smântână. Mixăm până la omogenizare.
- Combinăm treptat crema de ciocolată cu cea de mascarpone. Temperaturile celor 2 compoziții ar trebui să fie identice. Cum nu știm asta, pentru a fi sigur că nu se taie crema, le vom amesteca treptat. Adăugăm o lingură de cremă de ciocolata, amestecăm bine, apoi mai punem încă 1-2 linguri și tot așa până omogenizăm bine cele 2 compoziții.
Vezi în video de mai jos cum se face crema de ciocolată cu mascarpone
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Într-o crăticioară/vas punem gelatina și adăugăm 25 de ml de apă. Dăm deoparte și lăsăm să se hidrateze pentru 10 minute.
- Între timp trecem fiecare pișcot prin cafea și apoi îl așezăm pe fundul tăvii până formăm un rând de pișcoturi însiropate.
- După ce gelatina s-a hidratat o topim pe baie de aburi sau, eventual, în cuptorul cu microunde.
- Adăugăm gelatina topită în crema de ciocolată procedând la fel ca atunci când am combinat cele 2 creme între ele, adică treptat.
- Turnăm crema peste pișcoturi după care mai formăm un rând de pișcoturi însiropate și le așezăm peste cremă.
- Batem frișca așa cum am explicat pe larg AICI după care o punem peste ultimul strat de pișcoturi. Nivelăm și apoi radem cuburile de ciocolată peste.
- Dăm la rece până a doua zi după care feliem după preferință.
Poftă bună la prăjitură Nina cu pișcoturi și mousse de ciocolată!
Leave a Reply