Prăjitură fără coacere cu biscuiți și mascarpone
Prăjitura asta fără coacere, cu biscuiți și cremă mascarpone stă de ceva timp în draft așteptându-și rândul să o public. Am făcut-o în toamnă, undeva prin noiembrie, cred. Încă mai erau gutui pe piață și cu ultimele gutui avute m-am gândit să fac alor mei o prăjiturică.
Așa că am făcut această prăjitură fără coacere cu biscuiți, cremă de mascarpone și glazură de cacao. Ceva foarte simplu, foarte rapid și ușor de făcut. Dar rezultatul mi-a plăcut așa că i-am făcut și poze cu gândul să public rețeta.
Nu am reușit până acum să fac asta pentru că tot au apărut altele mai urgente de publicat. În plus, rețeta fiind cu gutui m-amgândit că nu mai merge acum să o public ci mai la toamnă. Însă, între timp mi-am dat seaam că în loc de gutui se pot folosi fără probleme și mere. Doar să alegeți un soi de mere mai tari, nu din cele făinoase.
Cred că prinde bine și acum pe timpul verii această prăjitură mai ales că e fără coacere, așa că haideți să vedem împreună cum am făcut-o. Și, dacă o încercați cu alte fructe, mi-ar plăcea să-mi spuneți în comentarii cum a ieșit dacă nu e făcută cu gutui.
- 24 biscuți (aproximativ)
- - pentru cremă
- 250 grame de mascarpone
- 250 grame de smântână pentru frișcă (cu 20% grăsime)
- 50 grame cu zahăr
- - pentru gutui
- 2 gutui mari
- 50 grame de zahăr
- 2 linguri cu apă
- - pentru glazură
- 100 grame de apă
- 50 grame de zahăr
- 30 grame de cacao
- o linguriță de esență de vanilie
Mod de preparare pentru prăjitură fără coacere cu biscuiti
- Începem prin a pregăti gutuile (sau merele). Le spălăm și le curățăm de coajă după care le tăiem cuburi cam de 1 cm.
- Le punem într-o cărticioară, adăugăm peste ele zahărul și apa. Gătim gutuile pe aragaz până când aceste se înmoaie. Dacă folosim mere NU mai adăugăm apa ci doar le caramelizăm cu zahărul până se gătesc și scade zeama. La gutui am mai adăugat un pic de apă pentru că acesteea sunt de obicei ceva mai uscate, mai pușin zemoase decât merele și mai tari, deci cu un timp de gătire mai mare.
- După ce s-au gătit fructele (atenție să nu le trasformâm în piure!) le dăm deoparte și le lăsm la răcit.
- Scoatem brânza mascarpone din frigider și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei după care o punem într-un vas și, cu un mixer o batem bine 1-2 minute ca să se aereze, după care adăugăm smântâna, zahărul și vanilia. Batem bine până obținem o cremă aerată.
- La final adăugăm fructele pregătite în prealabil și amestecăm.
Vezi în video de la rețeta de tiramisu cu căpșuni cum se face această cremă
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Pentru a asambla prăjitura procedăm în felul următor. punem folie alimentară într-o tavă de 23/24 și așezăm un rând de biscuiți. NU trebuie să-i însiropăm. Aceștia se vor înmuia de la umiditatea lăsată de cremă.
- Peste acest rând de biscuiți de la bază punem crema făcută mai devreme. Întindem bine și apoi, peste ea mai punem un rând de biscuiți. Încercăm să-i așezăm la fel ca primii, nu în alt mod așa încât la final să putem tăia dreptunghiuri care să aibă 2 biscuiți suprapuși.
- Facem glazura de cacao asttfel: fierbem apa cu zahărul până acesta se topește după care adăugăm cacao și continuăm fierberea până se leagă. Ca să aflăm dacă este gata facem următorul test: dăm drumul la o picătură de glazură într-un pahar cu apă rece și dacă acesta rămâne compact înseamnă că aceasta este gata.
- Turnăm glazura cât este caldă încă, peste acest ultim rând de biscuiți și o întindem uniform peste tot.
- Presărăm bombonele pentru decor.
- Dăm la rece până a doua zi sau măcar câteva ore ca să se întărească glazura și să se înmoaie puțin biscuiții.
- Tăiem bucăți din prăjitură urmărind să ”scoatem” dreptunghiuri de mărimea biscuiților ca și cum aceștia ar fi suprapuși.
Să aveți spor la prăjitură fără coacere cu biscuiți și mascarpone!
[…] Punem brânza mascarpone într-un vas și o batem cât să devina mai aerată. […]