Suc de cătină cu miere, făcut acasă, simplu și rapid.
Metodă de conservare a cătinei. Cătină cu miere.
Vă spuneam, în articolul pe care l-am publicat săpătămâna trecută și pe care îl puteți citi AICI cum se face cătina cu miere. Tot acolo vă povesteam despre ce conține cătina, despre cât de benefic este consumul acesteia dar și despre contraindicațiile folosirii cătinei atunci când ai anumite probleme de sănătate.
Aminteam atunci și de faptul că din cătină se poate face suc care se poate păstra pentru 3 luni conservat în miere. Așa că astăzi o să vă dau și rețeta de suc de cătină cu mere, o rețetă simplă și foarte ușor de făcut. Mai există și varianta de suc de cătină cu zahăr, fierte împreună dar mie nu îmi surâde această idee.
E drept că dacă îl conservăm în felul acesta îl putem păstra fără probleme în cămară pentru mai mult timp dar ce rost are? Consumul de zahărul nu fac bine organismului nostru și, în plus, nu văd de ce aș dori să conserv în felul acesta sucul de cătină când pot, foarte bine și foarte ușor să conserv cătina pur și simplu prin păstrare la congelator și, când am nevoie, să decongelez și să fac suc proaspăt pe care s-l combin cu miere.
Despre 3 metode de conservare a cătinei pe iarnă v-am vorbit și în varianta video, în care veți găsi atât rețeta de astăzi de suc de cătină cât și pe cea de cătină cu miere și cum să pui cătina la congelator. Ai video mai jos.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru a fi primul care află noutățile
Cum spuneam și mai sus, pentru a face suc de cătină cu miere nu ai de-a face cu o rețetă cine știe ce complicată. Practic se pasează cătina foarte bine cu ajutorul robotului de bucătărie sau a blenderului sau a mini choper-ului după care se separă sucul de pulpă și se combină cu miere în proporții egale.
La stoarcerea sucului este de evitat folosirea unei strecurători din cea obișnuită, care are metal. În contact cu metalul cătina oxidează. În plus o strecurătoare obișnuită nu va filtra foarte bine și deci nu se va obține în final un suc cât mai clar, mai limpede, mai concentrat. De aceea este bine să folosim o bucată de tifon, spălate foarte bine, uscată și împăturită în 2 sau 4.
După ce am stors foarte bine și am separat sucul de pulpă vom măsura cantitatea de lichid obținută și peste ea vom pune o cantitate egală de miere. Amestecăm și punem la păstrare, la rece, la frigider. Este cel mai sigur să fie ținut la frigider până când este consumat deoarece există riscul de fermentare.
În același timp, un potențial factor care ar putea duce la fermentare este să nu uscați cătina după ce o spălați foarte bine. Cu cât mai multă apă are cu atât riscul să fermenteze este mai mare.
De asemenea ideal ar fi, dar nu obligatoriu, să folosiți borcane sterilizate în prealabil. Aveți AICI un articol în care vă arăt în detaliu cum se procedează pentru sterilizarea borcanelor.
În afară de miere, în sucul acesta se poate poate pune și tinctură de propolis sau alte preparate derivate din miere, în acest fel potențându-se efectul benefic pe care îl are consumul de cătină și miere pentru organism.
Este de reținut faptul că, atât cătina cu miere cât și sucul de cătină nu se vor consuma prea târziu în decursul zilei. Cătina nu este doar un foarte bun vitaminizant și imunizant ci și un energizant. Așa că ar fi bine să nu luați cătină după ora 17.
- 300 grame de cătină din care am obținut 200 ml de suc
- 200 grame de miere de albine
Mod de preparare pentru suc de cătină cu miere
- Spălăm bine și uscăm cătina. Dacă am cumpărat-o cu tot cu crenguțe alegem bobițele dându-le joc, cel mai simplu, fără să ne înțepăm, cu ajutorul unei furculițe.
- Punem bobițele de cătină în bolul robotului și le mixăm foarte bine.
- Punem un tifon împăturit peste un castron, adăugăm cătina pasata și stoarcem foarte bine prin strângere, așa cum ați văzut în video de mai sus.
- Sucul îl cântărim și adăugăm peste el echivalentul în grame de miere. Amestecăm bine, turnăm în borcan, închidem cu capacele și apoi dăm la rece până când începem să-l consumăm. De asemenea, se poate conserva și prin păstrare la congelator, în porții mici, care să fie consumate imediat ce sunt dezghețate. Îl puteți pune în tăvița de cuburi pentru gheață.
Notă.
– Păstrat la frigider, sucul se va precipita, adică se va separa partea lichidă de cea densă. Acest lucru este normal, deci nu vă speriați. Sucul poate fi consumat după agitarea borcanului.
– Pulpa rămasă NU se aruncă. Se întinde pe o hărtie și se lasă la uscat după care se pune în borcănele închise ermetic și se folosește pentru prepararea ceaiurilor.
Sucul de cătină se va lăsa măcar câteva zile la macerat după care poate fi consumat.
Spor la preparat suc de cătină cu miere!
[…] AICI ca să vezi și cum se face sucul de cătină (siropul de […]