Pui întreg la cuptor, cu cartofi
Așa cum probabil știți din ce v-am povestit în rețete, eu am aragaz cu plită și cuptor pe gaz. Cum am spațiu foarte mic în bucătărie m-am decis să îmi cumpăr în plus și un cuptor electric mic. Am găsit unul la un preț bun la LIDL și mi l-am luat.
Din pacate e cam micuț și nu pot face orice la el. Însă am copt pâine, chifle, prăjituri și am făcut chiar și o friptură de pui. Mai exact am gătit la el un pui întreg. Am pus puiul în tigaie, niște cartofi alături și am dat totul la cuptor pentru o oră și jumătate.
A ieșit o fripturică delicioasă de care ne-am bucurat toți membri familiei nu doar în acea seară, la cină ci și a doua zi pentru că pieptul nu l-am consumat tot atunci și l-am reciclat a doua zi folosindu-l la o pizza rapidă și o quesadilla. O să refac rețetele ca să le pot poza și pune pe blog.
Acum să vă spun cum am făcut puiul întreg la cuptor, cu cartofi. Drept să zic, fiind cuptorul micuț, cu cartofii în tavă a încăput puiul cam la limită și s-a rumenit prea tare în partea de sus unde s-a apropiat prea mult de arzătorul de la cuptor. Dar soțul meu a vrut musai și cartofi așa că nu am putut ignora dorința lui. Hai să vedem pe larg de ce avem nevoie și cum se face sau mai bine zis cum l-am făcut eu la cuptorul meu electric micuț.
- 1 pui întreg de aproximativ 1,2 kg
- o lingură de condimente pentru pui de la Kotanyi
- 100 ml vin alb
- 2 linguri de ulei de măsline
- 6-7 cartofi (în funcție de mărime)
Mod de preparare pui întreg la cuptor, cu cartofi
- Curățăm cartofii și îi tăiem cuburi.
- Verificăm puiul și dacă are urme de pene, fulgi, tuleie le îndepărtăm. Jupuim și eventualele rămășițe de piele galbenă de la capetele pulpelor, partea aceea cu aspect de solzi. Decupă glanda cu grăsime de la târtiță și ”pintenii” de la aripi și le dăm deoparte.
- Punem în tavă vinul și cartofii tăiați cuburi.
- Frecăm puiul cu uleiul și mixul de condimente pentru pui auriu de la Kotanyi (vezi aici de care)
- Așezăm puiul peste cartofi, cu pieptul în sus. TIPS: Dacă gătim puiul la un cuptor mai mare și avem spațiu, îl putem ridica pe un grătar care să se sprijine de tavă și să lase liber locul de sub el. La gătire se va scurge grăsimea din pui peste cartofi și se vor găti cu un gust mai bun.
Vezi mai jos și cum se poate face puiul întreg la slow cooker.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Aprindem cuptorul la 190 de grade și introducem tava în cuptor. După 30 de minute scoatem tava și stropim puiul cu puțină zeamă. Dăm înapoi pentru încă 30 de minute și repetăm operațiune de stropire. Lăsăm să se gătească încă 20-30 minute. Cum spuneam, timpul de gătire este relativ și depinde de mărimea puiului.
- După ce puiul este gătit bine îl scoatem din cuptor, lăsăm să se odihnească carne pentru aproximativ 15 minute. În tot acest timp fibrele musculare se relaxează, sucurile cărnii se redistribuie și astfel conferă acesteia un plus de frăgezime.
- Servim alături de o salată verde sau murături delicioase.
- TIPS: Dacă nu consumați tot pieptul de pui puteți să-l refolosiți a doua zi, folosindu-l la un wrap de pui, o pizza rapida cu pui, o salată de boeuf sau salată floarea soarelui cu piept de pui și ciuperci etc.
Să aveți poftă la pui întreg la cuptor, cu cartofi!
[…] cumpărat zilele trecute un pui întreg. Drept să zic l-am luat cu gândul că e mai eficient să iau un pui întreg decât separat, piept […]