Salată Floarea Soarelui cu piept de pui și ciuperci
Una dintre salatele pe care le-am avut în meniul de Revelion a fost și această salată Floarea Soarelui. Este o salată simplă, rapidă și foarte ușor de făcut. În același timp este și de mare efect. Este așezată în farfurie în straturi și decorată ca și cum ar fi o floare de floarea soarelui, ajunsă la maturitate.
Mi-a plăcut mult această idee pe care am găsit-o pe site-uri culinare și canale de Youtube rusești. Poate că nu e chiar aceeași rețetă originală dar, din câte am înțeles eu, cam așa se face. Cantitățile sunt relative și puteți folosi modul de cântărire ”la ochi”.
Practic aveți nevoie de o jumătate de piept de pui pe care să-l fierbeți în prealabil. În unele rețete am văzut că se prăjea pieptul de pui. La fel și ceapa. Și cred că iese mai gustoasa așa doar că eu nu am vrut o rețetă cu ceva prăjit în ea. Destul că are maioneză. Dacă pe voi nu vă deranjează puteți încerca și această variantă.
Apoi mai aveți nevoie și de o cutie de conservă de ciuperci, niște cașcaval, ouă și, evident, maioneză plus condimente. Fără ele chiar nu se poate pentru că nu ar avea niciun gust. Evident că vom avea nevoie și să facem petalele din ceva. Pentru aceasta vom folosi cipsuri din cartof cumpărate. Găsiți la orice supermarket.
Vezi AICI cum se face și salata Mimoza, în straturi, cu ton
Pregătim toate ingredientele și apoi le așezăm, pe rând, în straturi, într-o farfurie addâncă. Punem mai întâi pieptul de pui, puțină maioneză, ceapa, ciupercile, albușurile rase, cașcavalul ras, acoprim cu maioneză și apoi punem măslinele deasupra. Asta pe scurt. Hai să vedem în amănunt cum am procedat.
- 2oo grame de piept de pui fiert în prealabil
- o conservă cu ciuperci
- 50 grame de măsline
- 2 ouă fierte tare în prealabil
- 75 grame de cașcaval ras
- o ceapă mică
- zeama de la o jumătate de lămâie
- sare, piper, după gust
- cipsuri din cartofi pentru decor
Mod de preparare pentru salată Floarea Soarelui
- Tocăm mărunt ceapa și adăugăm peste ea zeama de la o jumătate de lămâie. Adăugăm și un strop de sare. Lăsăm să stea împreună cât pregătim restul ingredientelor. Tips: putem înlocui zeama de lămâie cu oțet, caz în care mai adăugăm și puțin zahăr.
- Tocăm pieptul de pui și îl condimentăm cu sare și piper după gust.
- Tăiem ouăle în două și separăm albușurile de gălbenușuri după care le radem și le punem în 2 vase separate.
- Radem cașcavalul și îl punem într-un bol separat.
- Scurgem bine ciupercuțele din conservă și le tocăm mărunt.
- Tăiem rondele sau pe lungime măslinele.
- Așezăm la baza farfuriei carnea de pui tocată. Peste ea punem 2 linguri de maioneză și le întindem pe toată suprafața.
- Adăugăm ciupercuțele și apoi ceapa tocată (eu am pus și zeama de lămâie). Dacă folosiți oțet nu v-aș recomanda să faceți acest lucru decât dacă vă place gustul mai acru al oțetului. Punem peste ele încă 2 linguri cu maioneză și întindem peste toată suprafața.
- Adăugăm apoi, în alt strat, albușurile rase, apoi cașcavalul ras iar la final acoperim totul cu încă un strat de maioneză (2-3 linguri, în funcție de preferințe)
- Ornăm de jur împrejur cu rondele de măsline negre dar lăsăm în mijloc un loc gol ca să pune gălbenușul ras de la unul din ouă sau întâi punem ambele gălbenușuri și abia apoi măslinele. Eu am preferat să folosesc doar un gălbenuș de ou și pe celălalt să-l folosesc pentru a face maioneza.
- Dăm la rece și, înainte cu câteva minute de a o servi la masă așezăm de jur împrejur cipsurile de cartofi. Ideal ar fi, daca le vreți pe toate să arate la fel, să folosiți cipsuri Pringles pentru că acelea sunt toate cam la fel. Cele din supermarketuri, mai ieftine au printre ele și mai mici și mai mari, mai drepte, mai strâmbe. Eu am preferat totuși să le folosesc pe cele ieftine pentru că m-am gândit că totuși în natură nimic nu e perfect ba chiar imperfecțiunea înseamnă de fapt frumusețe. :)
Să aveți poftă la salată Floarea Soarelui!
[…] Salată ”Floarea Soarelui” – vezi aici rețeta […]