Cumpărasem niște mascarpone înainte de Paști cu gândul că fac un tort. Nu am mai făcut până la urmă pentru că am considerat că avem suficientă pască și cozonac deci destul desert. La noi, în Moldova, de Paști, acestea sunt deserturile tradiționale, pasca și cozonacul.
Așa că până la urmă am făcut după Paști tortul mult așteptat de ai mei. Și cum între timp au început să scadă prețurile la kilogramul de căpșuni, am făcut rapid un tort tiramisu cu căpșuni. Sau, ca să fiu mai corectă în ce privește denumirea, am făcut un tort cu cremă de mascarpone, pișcoturi și căpșuni.
Clasicul tiramisu suporta și el diferite interpretări iar varianta aceasta de tiramisu cu căpșuni este una dintre cele mai cunoscute. Eu am pornit de la varianta simplificată a celebrei prăjituri cu cremă de mascarpone și cafea, adică de la cea fără ou. O variantă rapidă, gustoasă și ușor de făcut.
Cum din tiramisu mănâncă și băiețelul meu nu aveam cum să însiropez pișcoturile cu cafea, așa cum ar fi trebuit. Drept pentru care, în loc de tradiționala cafea, pentru însiropat am folosit lapte combinat cu o lingură de băuturi instant din cereale. A ieșit foarte gustos și așa. Dacă nu aveți copii puteți folosi liniștiți cafea pentru insiropat!
Și, cum căpșunile merg foarte bine împreună cu ciocolata nu m-am putut abține să nu presar și niște ciocolată peste căpșuni. Așa că poate ar fi trebuit să scriu în titlu tiramisu cu căpșuni și ciocolată. Ce să fac, nu mă pot abține să nu adaug și ceva ciocolată acolo unde se poate. Rețeta clasicului tiramisu presupune și presărarea de cacao peste cremă. Vă asigur că e la fel de bun și dacă presărați ciocolată rasă fin.
- 250 grame de mascarpone
- 250 grame de smântână cu 20% grăsime
- 50 grame de zahăr pudră
- o linguriță cu esență de vanilie
- 15 pișcoturi de șampanie (aproximativ)
- 150 ml de cafea sau lapte cu cafea (pentru copii)
- o mână de căpșuni
Mod de preparare pentru tiramisu cu căpșuni
Notă: La montarea tortului am folosit inelul detașabil de la o tavă rotundă de tort de 18 centimetru în diametru pe care l-am pus pe o farfurie întinsă. Am pus pe pereții acesteia hârtie de copt ca să-mi fie mai ușor să scot inelul la final.
- Preparăm crema pentru tiramisu începând prin a bate bine brânza mascarpone pentru a o transforma într-o cremă aerată.
- Separat batem și smântâna pentru friscă după care adăugăm crema de mascarpone cu frișca, adăugăm zahăr și vanilie și continuăm să batem cu mixerul câteva minute până le încoporăm bine. Dăm deoparte și începem să montăm tortul.
- Amestecăm bine laptele cu o lingură de înlocuitor de cafea și trecem, pe rând, fiecare pișcot prin acest lichid, după care îl așezăm în interiorul cercului. Folosim atâtea pișcoturi cât sunt necesare ca să formăm baza de la tort. Cum forma e rotundă va trebui să tăiem unele pișcoturi ca să completăm spațiile libere.
Vezi mai jos rețeta video a prăjiturii tiramisu cu căpșuni și ciocolată
Abonează-te și tu la canalul de Youtube! Click și pe clopoțel pentru notificări!
- După ce am format primul strat de pișcoturi, baza, punem peste el jumătate din crema de mascarpone.
- Presărăm peste cremă 3-4 căpșuni tocate cuburi în prealabil și presărăm ciocolată rasă (1-2 cuburi).
- Peste cremă punem alt strat cu pișcoturi înmuiate în prealabil și apoi restul de cremă. Ornăm cu felii de căpșuni așezate de jur împrejur și ciocolată rasă.
- Dăm la rece câteva ore sau până a doua zi ca să se înmoaie pișcoturile, feliem și servim cu poftă.
Să aveți poftă la tort tiramisu cu căpșuni!
Notă: Acest tort se poate, foarte simplu face și sub formă de prăjitură, așezând pișcoturile pe un platou așa cum am procedat la rețeta de tiramisu simplu, fără ou (vezi AICI).
[…] tiramisu cu căpșuni – click AICI pentru […]