• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 29, 2019 · Leave a Comment

Chec Coroniță. Guguluf festiv cu cacao

Prajituri

Spune si altora!
 41     
41
Shares

Chec Coroniță. Guguluf festiv cu cacao

Anul acesta, de Crăciun nu am mai făcut, ca de obicei, cozonac. Am preferat să schimb puțin tradiția strămoșească și am ales să pun pe masa festivă de Crăciun nu un cozonac și un chec. Motivele au fost mai multe și printre ele s-a numărat și rapiditatea cu care se face checul comparativ cu un cozonac.

Știind că vor veni prietenii băiețelului meu cu colinda am preferat să fac mai multe feluri de fursecuri pentru a avea câteva platouri de prăjituri mai pe gustul lor. Așa că am făcut nuci umplute cu cremă de ciocolată, piersicuțe, napolitană și cornulețe cu smântâna și untură.

Chec coroniță

Știți și voi că a face astfel de fursecuri necesită mult timp. Sunt destul de migăloase de făcut. Cu excepția napolitanei care e cea mai puțin consumatoare de timp din toate cele din lista de mai sus. Nu am făcut multe cantitativ dar tot mi-a luat mai bine de o zi întreagă să le fac. Așa că am tăiat cozonacul de pe listă.

Oricum, eu prefer cozonacul proaspăt, dacă se poate atunci scos din cuptor. Mi se pare cel mai gustos atunci când e puțin cald și abia terminat de copt. După aceea se mai învechește. Nu zic că nu e bun dar parcă merge mai bine dimineața la micul dejun decât să servești musafirii.chec cacao coroniță festivă

Așa că, pe lângă acele fursecuri despre care vă spuneam, am decis să fac ceva festiv care să înlocuiească cozonacul de pe masa festivă și să avem ceva și la micul dejun sau la cafeaua de după amiază. Așa am ajuns să fac acest delicios și ușor de făcut chec Coroniță sau guguluf cu cacao, cum vreți să-i spuneți.

Rețeta este una pe care am mai încercat-o deja în varianta ei fără cacao. Acum am modificat puțin îngredientele ca să fac un gugluf mai mare și cu cacao. A ieșit ce vedeți în poze. Adică un desert perfect pentru o masă de sărbătoare care poate înlocui cu succes cozonacul tradițional, zic eu.

Chec Coroniță. Guguluf festiv cu cacao
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
40 mins
Total time
55 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 4 ouă
  • 200 grame de zahăr
  • 200 grame de iaurt
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • 350 grame de făină albă de grâu tip 000
  • 15 grame de cacao
  • 10 grame de praf de copt
  • un vârf de cuțit cu sare
  • o linguriță cu esență de vanilie
3.5.3251

Mod de preparare pentru chec coroniță

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregătim o tavă de guguluf adică o tavă cu o gaură la mijloc și are ne va permite să coacem checul nostru în formă rotundă, de coroniță. Cum nu vom putea pune hârtie de copt, vom folosi, ulei și făină pentru uns tava. Ungem întâi cu ulei și apoi presărăm peste el făină și scuturăm surplusul.
  • Într-un castron punem cele 4 ouă întregi, un praf de sare și vanilia. Le batem cu mixerul 1-2 minute până când acestea se deschid la culoare și încep să facă mici bule.

guguluf chec coroniță

  • Adăugăm zahărul și continuăm să le batem împreună până când compoziția își dublează volumul și se albește la culoare (aproximativ 10 minute).
  • Turnăm uleiul și iaurtul și mai mixăm scurt.
  • Dăm deoparte mixerul și începem să adăugăm treptat făina cernută în prealabil împreună cu praful de copt și o încorporăm, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
  • La final adăugăm și cacaoa, la fel, cernută și o încorporăm și pe aceasta.

Modul de preparare este asemănător cu cel de la prăjitura pufoasă cu nucă. Vezi mai jos varianta video. Abonează-te și tu la canalul de Youtube. Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu ultimele noutăți video!

  • Turnăm totul în tavă. Nivelăm și dăm la cuptor pentru 35-40 minute, în funcție de cum coace cuptorul.
  • Facem testul cu scobitoarea și, dacă este gata, scoatem din cuptor și apoi, când se mai răcește puțin, scoatem și din tavă, lăsând coronița la răcit pe un grătar.
  • Înainte de servire pudrăm cu zahăr pudră, decorăm cu zmeură și frunzulițe de mentă, feliem și servim cu poftă.

guguluf coronita cu cacao

Să aveți poftă la chec coroniță. Guguluf festiv cu cacao!


Spune si altora!
 41     
41
Shares
 
41
Shares
 41    
« Tiramisu FĂRĂ ou. Cea mai simplă rețetă!
Biluțe din somon afumat și cremă de brânză »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

December 2019
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Nov   Jan »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316