Chec Coroniță. Guguluf festiv cu cacao
Anul acesta, de Crăciun nu am mai făcut, ca de obicei, cozonac. Am preferat să schimb puțin tradiția strămoșească și am ales să pun pe masa festivă de Crăciun nu un cozonac și un chec. Motivele au fost mai multe și printre ele s-a numărat și rapiditatea cu care se face checul comparativ cu un cozonac.
Știind că vor veni prietenii băiețelului meu cu colinda am preferat să fac mai multe feluri de fursecuri pentru a avea câteva platouri de prăjituri mai pe gustul lor. Așa că am făcut nuci umplute cu cremă de ciocolată, piersicuțe, napolitană și cornulețe cu smântâna și untură.
Știți și voi că a face astfel de fursecuri necesită mult timp. Sunt destul de migăloase de făcut. Cu excepția napolitanei care e cea mai puțin consumatoare de timp din toate cele din lista de mai sus. Nu am făcut multe cantitativ dar tot mi-a luat mai bine de o zi întreagă să le fac. Așa că am tăiat cozonacul de pe listă.
Oricum, eu prefer cozonacul proaspăt, dacă se poate atunci scos din cuptor. Mi se pare cel mai gustos atunci când e puțin cald și abia terminat de copt. După aceea se mai învechește. Nu zic că nu e bun dar parcă merge mai bine dimineața la micul dejun decât să servești musafirii.
Așa că, pe lângă acele fursecuri despre care vă spuneam, am decis să fac ceva festiv care să înlocuiească cozonacul de pe masa festivă și să avem ceva și la micul dejun sau la cafeaua de după amiază. Așa am ajuns să fac acest delicios și ușor de făcut chec Coroniță sau guguluf cu cacao, cum vreți să-i spuneți.
Rețeta este una pe care am mai încercat-o deja în varianta ei fără cacao. Acum am modificat puțin îngredientele ca să fac un gugluf mai mare și cu cacao. A ieșit ce vedeți în poze. Adică un desert perfect pentru o masă de sărbătoare care poate înlocui cu succes cozonacul tradițional, zic eu.
- 4 ouă
- 200 grame de zahăr
- 200 grame de iaurt
- 100 ml de ulei de floarea soarelui
- 350 grame de făină albă de grâu tip 000
- 15 grame de cacao
- 10 grame de praf de copt
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
Mod de preparare pentru chec coroniță
Modul de preparare este asemănător cu cel de la prăjitura pufoasă cu nucă. Vezi mai jos varianta video. Abonează-te și tu la canalul de Youtube. Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu ultimele noutăți video!
Să aveți poftă la chec coroniță. Guguluf festiv cu cacao!
Leave a Reply