Piersici umplute cu cremă
Așa cum ziceam și când v-am scris rețeta de nuci umplute cu cremă de ciocolată, anul acesta am avut de gând să refac 2 dintre rețetele dragi mie de când eram mică. Una dintre ele era cea de nuci umplute și a doua aceasta, de piersici umplute cu cremă.
Sunt 2 rețete de fursecuri foarte îndrăgite de români și nelipsite de pe platourile de prăjituri care se răgăsesc pe mesele de sărbătoare ale multora dintre noi. Ceea ce e și normal pentru că ambele sunt foarte gustoase.
Dacă rețeta de nuci umplute cu ciocolată este ceva mai dificil de făcut pentru că avem nevoie de o forma pentru a coace fursecurile care vor fi mai apoi umplute, ei bine, rețeta aceast de piersici umplute cu cremă este mult mai ușor de pregătit.
De data aceasta nu avem nevoie de o formă specială ca să coacem fursecurile. Pur și simplu vom forma biluțe din aluatul pregătit pentru aceasta, le vom așeza în tavă, le vom coace, le vom scobi, umple și apoi colora.
Ei, și aici am ajuns la o problemă ”spinoasă”. Mă refer la colorarea fursecurilor. Lumea e împărțită în 2 tabere. Unii care fac fursecurile acestea folosind pur și simplu colorant alimentar cumpărat din comerț. Altă tabără susține că nu e prea sănătos să folosim acest colorant și că ar fi mai bine să căutăm soluții naturale pentru a le vopsi.
Vezi mai jos si reteta in format video!
Abonează-te si tu la canalul de Youtube (click pe poza)!
Apasă și pe clopoțel pentru notificări!
Sinceră să fiu, mult timp am și ezitat să fac aceste fursecuri tot din cauza colorantului alimentar. Dar, după lungi deliberări cu mine însămi (a se citi documentări) am decis că, la cât de des mâncam aceste fursecuri nu are cum să fie periculoase câteva grame de colorant alimentar așa că deocamdată pe acesta l-am folosit.
Spun deocamdată pentru că am de gând, în viitor să testez și soluții naturale de vopsit. Am înțeles că se poate folosi suc de sfeclă roșie pentru culoarea roșie si turmeric pentru culoarea galben. Cum nu știu cantitățile și nici cât de bine se colorează, deocamdată nu vă pot sfătui să le folosiți. Dar promit să revin cu un update după ce testez.
- 2 ouă medii
- 80 grame unt cu 82% grăsime
- 70 grame de unt cu 65% grăsime
- 75 grame de zahăr pudră
- 320 grame de făină (plus/minus, în funcție de cât de mare e oul)
- o linguriță cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
- 5 grame de praf de copt
- pt umplutura
- 3 linguri cu gem de caise
- 75 grame de nucă măcinată
- 100 ml apă sau lapte
- cateva picaturi de colorant allimentar roșu și galben
Mod de preparare piersici umplute cu cremă
- Punem într-un castron cele 2 tipuri de unt. Adăugăm peste ele zahărul pudră și începem să amestecăm până obținem o cremă.
- Adăugăm ouăle, sarea și vanilia și le încorporăm și pe ele.
- Cernem făina împreună cu praful de copt și o adăugăm treptat încorporând-o până când vom obține un aluat moale dar nelipicios, de consistența unei plasteline. NOTĂ! Cantitatea de făină poate varia în funcție de tipul făinii folosite și de mărimea oului.
- Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl lăsăm la rece 2-3 ore ca să se întărească și să se poată lucra ușor.
- După ce trec orele de așteptare aprindem cuptorul la 180 de grade și punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Scoatem aluatul din frigider și începem să formăm bile mici de maxim 10 grame. Cântărim fiecare bucată pentru a fi sigur că nu ne ies unele fursecuri mai mici și altele mai mari.
- Punem bilele de aluat în tavă și dăm la cuptor. Lăsăm să se coacă pentru 20-25 minute până observați că se rumenesc ușor.
- Când sunt gata scoatem tava din cuptor și lăsăm fursecurile la răcit.
- După ce se răcesc acestea se scobesc cu ajutorul unui cuțit ascuțit, cu grijă ca să nu se rupă, făcând astfel o gaură în partea de jos. Surplusul de aluat în vom pune într-un castron și folosi pentru cremă.
- Facem crema din restul de la scobitul fursecurilor, gem și nucă. Cantitățile de gem și nucă sunt relative și depind de cât de mult scobiți fursecurile.
- Umplem cu o linguriță jumătățile de fursec și le lipim între ele după care le punem pe un platou.
- Punem câteva picături de colorant roșu în 50 ml de apă și câteva picături de colorant galben în restul de 50 ml de apă. NOTĂ! În loc de apă simplă se mai poate folosi lapte fiert în prealabil sau un sirop din apă și zahăr. Dacă folosiți lapte fursecurile nu vor ține la fel de mult în timp ca cele la care am folosit apă sau sirop.
- Luăm fiecare piersică/fursec umplut și o scufundăm în apa colorată în roșu, întoarcem și partea cealaltă o trecem prin apa de culoare galbenă.
- La final le tăvălim prin zahăr tos, le așezăm pe o farfurie și se servim cu poftă.
Să aveți poftă la piersici umplute cu cremă!
[…] platouri de prăjituri mai pe gustul lor. Așa că am făcut nuci umplute cu cremă de ciocolată, piersicuțe, napolitană și cornulețe cu smântâna și […]