Știu că v-am obișnuit cu rețete simple, de zi cu zi și ușor de făcut. Astăzi însă o să avem o rețetă care iese puțin din tipare. Dar nu vă speriați, este la fel de ușor de făcut ca și rețeta originală, ba poate chiar mai ușor. Este gustoasă și mai ales arătoasă.
Eu am denumit-o supă de vișine cu cireșe și fulgi de porumb iar ideea de la care am pornit atunci când am creat-o a fost atât de cunoscutul desert tradițional făcut din fructe de vară, cunoscut la noi sub numele de chisăliță – aveți AICI rețeta originală.
Chisălița se face nu doar în Moldova ci în toată țara dar în alte combinații. În zona noastră pentru chisăliță se folosesc vișine, cireșe dulci și cireșe amare. Se face un compot din toate iar la final acesta se îngroașă cu câteva linguri de făină de porumb.
Este un desert care poate să vă pară mai ciudățel privit prin prisma ingredientelor sale dar cine nu l-a încercat măcar o dată în viață nu știe ce a pierdut. Este o combinație perfectă dintre gustul acru al vișinelor, dulceața cireșelor dulci și gustul amărui al cireșelor amare. Peste toate suprapunându-se senzația de ușor crocant pe care o dă făina de porumb.
Acum poate o să vă întrebați ce îmi veni să fac iar rețeta într-o altă variantă decât cea tradițională. Simplu. Am fost provocată de prietenii de la Selgros România să reinterpretez 7 rețete tradiționale în Moldova. Viziunea mea va trebui să le dea o altă față, una demnă de o masă într-un restaurant cu 5 stele Michelin.
Am acceptat provocarea cu entuziasm și până la finalul anului îmi voi da frâu liber imaginației creatoare promițând să vă arăt cum se poate transforma un preparat aparent banal într-unul demn de o masă cu pretenții.
Așa că nu vă speriați, chiar dacă reinterpretările rețetelor tradiționale vi se vor părea, la primă vedere dificil de făcut vă promit că ele vor fi realizabile fără prea mari bătăi de cap în propria bucătărie. Fără aparatură sofisticată, fără tehnici de care nu ați auzit vreodată și pe care nu le stăpâniți. Simplu, rapid, accesibil este și va rămână mereu deviza ”Lecturi și Arome”.
Și după toată această poveste introductivă haideți să trecem la treabă și să facem un desert de vară simplu, răcoros și gustos pe care sunt sigură că-l veți îndrăgi pe loc. Mai menționez doar faptul că în mod tradițional chisălița se poate mânca atât caldă cât și rece dar în această reinterpretare am optat pentru varianta rece de servire.
Toate ingredientele au prețuri accesibile și le găsiți la Selgros începând de la fructe și până la înghețata cu cireșe amare pe care o găsiți sub denumirea de ”înghețată amarena”.
- 500 grame de vișine curățate de sâmburi
- 200 ml de apă
- 250 de grame de cireșe curățare de sâmburi
- 75 de grame de zahăr ( eu am folosit melasă)
- 25 de grame de zahăr alb
- înghețată cu cireșe amare (amarena)
- pentru decor:
- fulgi de porumb
- cireșe amare congelate
- flori de mușețel, mentă
Mod de preparare pentru supă de vișine cu cireșe și fulgi de porumb
- Punem peste vișine 75 de grame de zahăr și apa. Fierbem totul 15 după care dăm deoparte și lăsăm la răcit. Între timp pregătim cireșele.
- Punem zahărul într-o tigaie și îl lăsăm să se topească după care adăugăm cireșele și gătim împreună 4-5 minute cât să se înmoaie și să se gătească puțin dar să rămână încă tari. Dăm deoparte să se răcească.
- După ce vișinele s-au răcit le pasăm cu ajutorul unui mixer vertical și apoi, folosindu-ne de o sită separăm pulpa de zeamă.
- Înainte de servire turnăm lichidul astfel obținut într-o farfurie adâncă, adăugăm și 2-3 linguri de cireșe caramelizate după care dăm la congelator pentru 10 minute. Nu dorim să înghețe ci doar să se răcească suficient de mult încât să putem servi farfuria la masă cu înghețata încă netopită.
- Scoatem farfuria din congelator, punem o porție de înghețată în mijlocul acesteia, decorăm cu frunzulițe de mentă, flori comestibile și cireșe negre congelate.
- Nu am uitat nici de elementul crocant, porumbul. De jur împrejurul înghețatei presărăm și fulgi de porumb sfărămați și servim.
- Inevitabil, oricât de rece ar fi supa, înghețata se va topi dar uitați-vă și voi cât de bine arată și cu îngențata topită!
- Ai mei au mâncat cu poftă această supă de vișine și au spus că am făcut prea puțină! Este un desert de vară savuros și răcoros! Sunt sigură că o să vă placa!
Să aveți poftă la supă de vișine cu cireșe și fulgi de porumb!
Ioana Vlad says
Ce reteta inedita, chiar sunt curioasa ce gust are…
Albu Steluta Georgiana says
N-am mancat niciodata si nici nu ma gandesc oare cum ar fi ca si gust?! Merita incercata reteta!
Rokolla says
Nu cred c-am incercat o astfel de combinatie pana acum. Pare interesanta si usor de facut. Merita incercata
Roxy ciobanu says
Ce idee si combinatie interesanta. Sunt curioasa fe gust!
Georgiana says
Nu am mancat niciodata un asemenea desert, dar as incerc sa fac si eu varianta ta reinterpretata. Am salvat reteta!
Catalina Coman says
Trebuie sa iti spun ca arata intr-un mare fel! Chiar ma faci curioasa cu reteta ta.
Dream big little girl says
Chiar este iesita din tipare, insa chiar ma atrage! As incerca si eu o data sa vedem daca ne place
Mirela Marin says
Deși am auzit se chisăliță, ba chiar sunt din zona în care se prepară, nu am mâncat niciodată. În schimb, Doamne ce amintiri mi-ai trezit!, bunica mea mânca cireșe negre cu mămăligă. Mie mi se părea ceva de neconceput, dar m-a convins, copil fiind, să încerc.
Da, gustul combinației era deosebit.
Mulțumesc pentru rețetă dar și pentru articol, care mi- a trezit asemenea amintiri.
Felicitări!
Claudia Vasilache says
Cu drag! <3 Ma bucur ca reteta mea ti-a trezit asa multe amintiri :)
Cristina Barbieru says
Sincer, e prima data cand aud de supa ca si desert. Dar zau ca as manca asa ceva. Am sa incerc si eu reteta ta.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti place si sper s-o incerci. Astept sa imi spui cum ti s-a parut :)
Denisa says
Mm arata delicios. Nu cred ca am mancat vreodata, sigur as incerca.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Astept impresii :)
Oprea Carmen says
chisalita ta eu nu am gustat-o dar este exact pe gustul meu, o sa incerc si eu sa stii!
Claudia Vasilache says
Super! Astept impresii :)
unblogcolorat says
wow!suna si arata foarte bine. Personal as inlocui zaharul dar in rest nu am ce comenta :))
Claudia Vasilache says
Multumesc :)
Se pot folosi si inlocuitori de zahar ;)
Elena Chedică Mateică says
Nici nu știam că există supă de vișine, cel puțin eu nu am văzut în meniurile restaurantelor la care am fost, sau poate nu am fost eu suficient de atentă.
Bine că am aflat acum, ador vișinele și cireșele, o să prepar și eu această rețetă, arată delicios.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :)
Exista un altfel de supa de visine in Ardeal. E traditionala acolo.
Insa reteta asta am creat-o eu asa ca nu o vei gasi nicaieri. Deocamdata :))
Mai stii? Poate da se inspira cineva din reteta si o vad in meniurile restaurantelor ;)
Lucia Mihaela Curea says
Am incercat si eu o astfel de supa, mie mi s-a parut mai mult desert!
Claudia Vasilache says
Da! E desert! E o supa dulce ;)
Eva Anca says
Îmi plouă în gură! Ador supele de fructe și sosurile – presupun că astea se numesc la voi chisalita. Trebuie să încerc și eu rețeta asta.
Claudia Vasilache says
Nu, chiar! Chisalita la noi e mai mult un compot. Fructele se lasa cu samburi chiar :)))
Dar ma bucur ca te inspira reteta mea reinventata :)