Degețele de pește (fish fingers)
Fiul meu, ca orice copil, cred, a început să fie mare amator de degețele de pui. Le-a descoperit recent și de atunci ar fi în stare în fiecare zi să mănânce degețele de pui sau varianta lor întreagă, cum zic eu, adică șnițelele din piept de pui.
Și, cum la pește mai strâmbă din nas că ba vede nu știu ce ciudat, ba vede un os pe care eu nu l-am zărit. Cert e că atunci când aude de pește cam face nazuri. Și ce m-am gândit eu? Ce ar fi să încerc să-i servesc peștele sub formă de degețele.
Cumva e impropriu spus ”degețele” doar dacă nu ne gândim la niște degete de uriaș pentru că mie una mi-au ieșit ceva mai late decât ar fi mărimea unui deget normal. Efectiv nu am putut tăia peștele atât de subțire că s-ar fi sfărâmat.
Pentru a face degețele de pește, sau fish fingers cum i-ar zice englezul, aveți nevoie de un pește fără oase, ideal un pește alb, un file de pește alb cum e cel de șalău de nil.
Și cum de ceva timp am făcut o ”pasiune” pentru fileul de șalău de nil, și cum tocmai cumpărasem o bucată mai mare, o parte am gătit-o cu sos de smântână și lămâie – vezi aici rețeta – și o altă parte am pregătit-o sub formă de degețele de pește ca să văd dacă o să-i placă.
Există mai multe variante de a face degețele de pește. Eu am ales-o pe cea cu aluat de clătite pentru a fi sigură că o să-i placă. De aceea nu le-am făcut la cuptor ci le-am prăjit în ulei. I-au plăcut așa de mult încât a zis că să-i mai fac :)
- 250 grame de file de pește (eu am folosit șalău de nil)
- 2 ouă
- 150 grame de făină albă de grâu
- 250 ml apă minerală
- sare, piper
- ulei de prăjit
Mod de preparare pentru degețele de pește
- Tăiem peștele în bucăți de mprime potrivită care să arate ca niște bastonașe.
- Le ștergem bine cu prosoape de hârtie absorbantă și le asezonăm cu sare și piper dacă nu mănâncă și cei mici.
- Pregătim aluatul astfel: batem bine ouăle, adăugăm apa minerală și făina și formăm un aluat ca de clătite.
- Asezonăm cu sare și piper.
- Încingem uleiul într-o tigaie
- Dăm bucățile de pește prin aluat și apoi le punem în uleiul încins.
- Prăjim bucățile la foc rapid, pe ambele părți, după care le scoatem și le așezăm pe un platou pe care am pus prosop de hârtie absorbantă că să scăpăm de surprusul de ulei.
- Servim cu poftă, ca aperitiv sau fel principal alături de un orez gătit natur.
Să aveți poftă la degețele de pește!
Cel mai apropiat echivalent pe Engleza nu ar fi “fish fingers” ci, mai probabil, “fish sticks”. Nici unul din nume nu suna atractiv.