Tocăniță de vită cu cartofi dulci la slow cooker Crock Pot 4,7 l Digital
E ceva timp de când tot testez rețete gătite la aparatul slow-cooker Crock Pot din dotare dar până acum nu m-am gândit să le pun și pe site ca să vă bucurați și voi de ele. Promit chiar să fac chiar și câteva rețete video ca să le completeze.
A găti folosind un Crock Pot slow cooker nu e greu deloc. Ba chiar atât de simplu încât orice copil mai măricel poate să îl folosească. Evident, sub supravegherea părinților. Așa că un adult, chiar el mai neîndemânatic, dacă citește instrucțiunile de folosire și aruncă o privire pe câteva rețete gătite la el se descurcă mai mult decât onorabil.
În plus, gătitul la slow cooker îi poate aduce în farfurie, atât lui cât și celor dragi invitați la masă, feluri de mâncare copioase dar în același timp sănătoase pentru că, prin gătire lentă la slow cooker nutrienţii se menţin în întregime.
Fie că funcționează în modul High, fie în modul Low, temperatura de gătire este aceeași și este una joasă. Aceasta trebuie să atingă punctul de fierbere, adică 100 de grade Celsius. Diferența o costă doar în timpul în care se atinge acestă temperatură de gătire. Folosind modul High temperatura se atinge mai rapid (3-4 ore) și timpul de gătire va fi mai scurt. Și invers, folosind funcția Slow temperatura va fi atinsă în 7-8 ore.
Nu trebuie să vă sperie nici timpul de gătire lentă și nici consumul de energie. Aparatul electric de gătit lent, la temperaturi joase, Crock-Pot, cel pe care îl am eu, are un consum mic care echivalează cu energia consumată de un bec. Astfel, pentru modul Low consumă între 75 și 150 W iar pentru modul High consumă între 150 și 210 W.
Acestea fiind zise să trecem la treabă adică să facem o delicioasă tocăniță cu carne de vită și cartof dulce pe care vă garantez că o să vă doriți s-o gătiți în porție dublă sau de mai multe ori. Știm cu toții că un consum de carne de vită este mai sănătos decât cel de carne de porc dar că prima se gătește mai greu.
Însă, dacă ai încerca să gătești o bucățică de carne de vită lent, timp de câteva ore și la temperatură joasă îți garantez că va ieși fragedă și savuroasă. Mai ales când are și un sos din vin și legume alături.
Vezi mai jos cum se face un pui întreg la slow cooker!
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu noutățile video
Pentru această rețetă de tocăniță din carne de vită și cartofi dulce la slow cooker m-am inspirat din celebra rețetă a Juliei Child, Boeuf Bourguignon pe care ea a preparat-o lent dar la un cuptor obișnuit de aragaz, folosint tot modalitatea de gătire lentă.
Și, pentru că mi-a plăcut mult cum a ieșit această tocăniță de vită cu cartofi dulci am de gând să testez și rețeta originală a Juliei Child. Sigur este și aceea foarte gustoasă mai ales că are și mai multe ingrediente.
Eu am renunțat la unele din cele prezente în rețeta ei și am înlocuit morcovul cu cartoful dulce. Dacă nu aveți cartof dulce puteți introduce în rețetă morcov. Sigur o să iasă ceva gustos.
Ingrediente pentru tocăniță de vită cu cartofi dulci la slow cooker
- 500 grame de carne de vită (cuburi ca pentru gulaș)
- 100 grame de kaiser
- 1 cartof dulce mare
- 2 cepe medii
- 400 ml de vin roșu sec sau demisec (dar nu dulce!)
- 5 linguri de ulei
- 500 ml de apă (mai gustos iese cu zeamă de oase)
- 2 linguri de făină albă de grâu
- 2 linguri de pastă de ardei (sau roșii)
- 1 cățel de usturoi pisat
- o linguriță cu cimbru uscat și pisat
- o linguriță cu sare
- un sfert de linguriță cu piper

Mod de preparare pentru tocăniță de vită cu cartofi dulci la Crock Pot
- Spălăm carnea de vită apoi o tamponăm cu prosoape de bucătărie din hârtie după care o tăiem cuburi de aproximativ 1-2 centimetri.
- Tăiem cuburi și kaiserul.
- Curățăm ceapa,usturoiul și cartoful dulce.
- Tăiem ceapa fideluță și cartoful dulce cuburi cam de 2-3 centimetri.
- Încingem într-o tigaie 1 lingură de ulei și punem în ea cuburile de kaiser. Le gătim 1-2 minute cât să-și schimbe culoarea după care le dăm deoparte.
- În aceeași tigaie mai adăugăm iar o lingură de ulei, o îngingem și gătim cuburile de carne de vită la foc iute timp de 2-3 minute, cât să-și schimbe culoarea. Amestecăm așa încât să se gătească pe fiecare parte. Dacă nu folosiți o tigaie încăpătoare gătiți carnea de vită în 2 tranșe. Dăm deoparte și ne ocupăm de legume.
- Tot în aceeași tigaie adăugăm iar 2 linguri de ulei pe care îl încingem și adăugăm ceapa. Gătim 1 minut după care adăugăm cuburile de cartof dulce. Turnăm 150 ml de apă, punem capacul și gătim 5 minute.
- Peste ceapa și cartof dulce adăugăm kaiserul și carnea de vită. Presărăm cele două linguri de făină, amestecăm și stingem cu vinul roșu.
- Compoziția astfel pregătită o turnăm în vasul de ceramică de la slow cooker, adăugăm pasta de ardei, usturoiul, restul de apă și condimentele.
- Punem capacul și setăm pe modul HIGH pentru 5 ore timp în care nouă nu ne mai rămâne decât să facem ce dorim. Să citim o carte, să vizionăm un film etc.
- Când este gata vom obține o tocăniță de vită cu un sos gustos pe care o putem consuma având alături fie niște paste sau niște orez sau orice altă garnitură vă inspiră. Dat fiind acel sos eu mă gândeam chiar că ar putea fi puse chiar și niște găluște în ea. Dați liber imaginației!
Să aveți poftă la tocăniță din carne de vită cu cartof dulce la slow cooker!
Arata tare apetisant!
Multumesc :)