• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 23, 2019 · Leave a Comment

Ciorba de salată verde cu afumătură

cu carne· Supe/Ciorbe

Spune si altora!
 5     
5
Shares

Ciorba de salată verde cu afumătură

Aceasta este a treia rețetă de salată verde pe care o public pe site. Asta înseamnă că m-a cucerit rețeta deși inițial, când au auzit de această mâncare tradițională în Ardeal, am cam strâmbat din nas. Cu toate acestea mi-am făcut curaj și am încercat să o fac și eu acasă, la indicațiile mătușii mele care e ardeleancă.

Inițial am făcut varianta ei (vezi aici) care este una mai dietetică, neavând niciun fel de carne. Nu tu șuncă, nu tu afumătură, nu tu grăsimi animale. Apoi, ce  mi-am zis eu anul asta în plin post al Paștelui? Ia să văd dacă se poate face și o variantă de post, vegan, a acestei rețete. Și uite așa am făcut eu luna trecută de vreo câteva ori ciorba de salată verde de post (vegan) – vezi aici rețeta.ciorbă de salată verde

Ei bine, înainte de Paști întâmplarea a făcut să cumpăr prea multă salată verde. Am luat și eu o capățână. A luat și soțul meu una. Și așa m-am trezit cu 2 căpățâni de salată verde care s-ar fi ofilit și aș fi fost nevoită să o arunc dacă nu o găteam imediat.

Și cum mie nu îmi place să arunc mâncarea și fac orice pot ca să valorific fiecare ingredient pe care îl am la îndemână ce m-am gândit? Nu mai bine avem noi pe masa de Paști o ciorbiță de salată verde cu afumătură? Toata lumea a votat ”pentru” așa încât am amânat pregătirea ciorbei din capul de miel cu altă dată.

Am fiert capul de miel, am dezosat totul și am pus la congelator pentru o altă zi și m-am apucat rapid de făcut ciorba de salată verde cu afumătură. Norocul, și de aici mi-a venit și inspirația de a valolrifica asa salata verde, a fost că aveam în  frigider o bucățică de kaiser care mergea de minune cu ciobița în devenire. Zis și făcut. Adică să trecem la treabă.

Dar înainte de a ajunge la descrierea exactă a modului de preparare vreau să precizez că, de data asta am ales o altă variantă adică am fiert separat salata verde pentru că era cu frunzele cam bătrâioare.

Ciorba de salată verde cu afumătură
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
15 mins
Total time
30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Supe/Ciorbe
Cuisine: Romaneasca
Serves: 12 portii
Ingrediente
  • 2 căpățâni de salată verde
  • două fire de usturoi verde (mai mari)
  • 3-4 fire de ceapă verde
  • 200 grame de kaiser
  • o lingură de ulei
  • 1200 ml de lapte dulce cu 1,5 % grăsime
  • 3 litri de apă
  • o legătură de mărar
  • 3-4 fire de leuștean (opțional)
  • 3 ouă medii pentru omletă
  • 200 grame de smântână cu 12% grăsime + un gălbenuș de ou mic pentru dres
  • sare și paprika - după gust
3.5.3251

Mod de preparare pentru ciorbă de salată verde cu afumătură

  • În primul rând va trebui să spălăm foarte, foarte bine salata verde și celelate legume verzi, ceapa și usturoiul.
  • După ce le-am spălat le lăsăm să se scurgă bine pentru a înlătura excesul de apă și apoi le tăiem. Usturoiul și ceapa le tăiem rondele iar frunzele de salată în fâșii mai mici. Tăiem fâșii și kaiserul.
  • Încingem puțin ulei într-o tigaie și adăugăm kaiserul. Îl gătim 3-4 minute întorcându-l pe fiecare parte.
  • După ce s-a rumenit adăugăm usturoiul și ceapa verde, mai călim împreună câteva minute și apoi dăm deoparte.
  • Facem și omleta: batem bine ouăle, adăugăm puțină sare, piper sau paprika iute (eu am folosit paprika) și o gătim într-o tigaie în care am pus o lingură de ulei. Întâi pe o parte și apoi pe cealaltă. O dăm deoparte și o tăiem și pe aceasta fâsii.
  • Punem apa la fiert, adăugăm sarea și când clocotește punem salata verde și o fierbem 3-4 minute cât să se înmoaie puțin după care o scoatem cu ajutorul unei palete.
  • Amestecam laptele cu 5-600 ml din lichidul în care a fiert salata și punem pe foc.
  • Când ajunge la punctul de fierbere adăugăm salata verde, mărarul și leușteanul (dacă folosim) apoi kaiserul cu ceapa și usturoiul. Dăm 2-3 clocote după potrivim gustul de sare cu piper, adăugăm fâșiile de omletă și oprim focul.
  • Dregem ciorba cu smântană și gălbenuș de ou procedând astfel: batem bine gălbenușul cu smântâna și adăugăm treptat 2-3 linguri din zeama fierbinte, amestecăm și mai adăugăm alte 3-4 linguri după care punem tot lichidul cu zeamă, ou și smântână în ciorbă.
  • Dregem cu zeamă de lămâie pe care o punem după gust direct în farfurie.

ciorbă de salată verde cu afumătură Lecturi și Arome

Să aveți poftă la ciorbă de salată cu afumătură!


Spune si altora!
 5     
5
Shares
 
5
Shares
 5    
« Șnițele din soia de post
Chec pufos cu rahat. Rețetă simplă și ușor de făcut. »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Sarmale cu vinete coapte. Rețetă DE POST! March 29, 2023
  • Clătite DE POST cu apă minerală. 15 mici secrete pentru a ieși perfecte! March 22, 2023
  • Ce băuturi se potrivesc bine cu diferite tipuri de carne? March 16, 2023

Archives

May 2019
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Apr   Jun »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316