Ciorba de salată verde cu afumătură
Aceasta este a treia rețetă de salată verde pe care o public pe site. Asta înseamnă că m-a cucerit rețeta deși inițial, când au auzit de această mâncare tradițională în Ardeal, am cam strâmbat din nas. Cu toate acestea mi-am făcut curaj și am încercat să o fac și eu acasă, la indicațiile mătușii mele care e ardeleancă.
Inițial am făcut varianta ei (vezi aici) care este una mai dietetică, neavând niciun fel de carne. Nu tu șuncă, nu tu afumătură, nu tu grăsimi animale. Apoi, ce mi-am zis eu anul asta în plin post al Paștelui? Ia să văd dacă se poate face și o variantă de post, vegan, a acestei rețete. Și uite așa am făcut eu luna trecută de vreo câteva ori ciorba de salată verde de post (vegan) – vezi aici rețeta.
Ei bine, înainte de Paști întâmplarea a făcut să cumpăr prea multă salată verde. Am luat și eu o capățână. A luat și soțul meu una. Și așa m-am trezit cu 2 căpățâni de salată verde care s-ar fi ofilit și aș fi fost nevoită să o arunc dacă nu o găteam imediat.
Și cum mie nu îmi place să arunc mâncarea și fac orice pot ca să valorific fiecare ingredient pe care îl am la îndemână ce m-am gândit? Nu mai bine avem noi pe masa de Paști o ciorbiță de salată verde cu afumătură? Toata lumea a votat ”pentru” așa încât am amânat pregătirea ciorbei din capul de miel cu altă dată.
Am fiert capul de miel, am dezosat totul și am pus la congelator pentru o altă zi și m-am apucat rapid de făcut ciorba de salată verde cu afumătură. Norocul, și de aici mi-a venit și inspirația de a valolrifica asa salata verde, a fost că aveam în frigider o bucățică de kaiser care mergea de minune cu ciobița în devenire. Zis și făcut. Adică să trecem la treabă.
Dar înainte de a ajunge la descrierea exactă a modului de preparare vreau să precizez că, de data asta am ales o altă variantă adică am fiert separat salata verde pentru că era cu frunzele cam bătrâioare.
- 2 căpățâni de salată verde
- două fire de usturoi verde (mai mari)
- 3-4 fire de ceapă verde
- 200 grame de kaiser
- o lingură de ulei
- 1200 ml de lapte dulce cu 1,5 % grăsime
- 3 litri de apă
- o legătură de mărar
- 3-4 fire de leuștean (opțional)
- 3 ouă medii pentru omletă
- 200 grame de smântână cu 12% grăsime + un gălbenuș de ou mic pentru dres
- sare și paprika - după gust
Mod de preparare pentru ciorbă de salată verde cu afumătură
- În primul rând va trebui să spălăm foarte, foarte bine salata verde și celelate legume verzi, ceapa și usturoiul.
- După ce le-am spălat le lăsăm să se scurgă bine pentru a înlătura excesul de apă și apoi le tăiem. Usturoiul și ceapa le tăiem rondele iar frunzele de salată în fâșii mai mici. Tăiem fâșii și kaiserul.
- Încingem puțin ulei într-o tigaie și adăugăm kaiserul. Îl gătim 3-4 minute întorcându-l pe fiecare parte.
- După ce s-a rumenit adăugăm usturoiul și ceapa verde, mai călim împreună câteva minute și apoi dăm deoparte.
- Facem și omleta: batem bine ouăle, adăugăm puțină sare, piper sau paprika iute (eu am folosit paprika) și o gătim într-o tigaie în care am pus o lingură de ulei. Întâi pe o parte și apoi pe cealaltă. O dăm deoparte și o tăiem și pe aceasta fâsii.
- Punem apa la fiert, adăugăm sarea și când clocotește punem salata verde și o fierbem 3-4 minute cât să se înmoaie puțin după care o scoatem cu ajutorul unei palete.
- Amestecam laptele cu 5-600 ml din lichidul în care a fiert salata și punem pe foc.
- Când ajunge la punctul de fierbere adăugăm salata verde, mărarul și leușteanul (dacă folosim) apoi kaiserul cu ceapa și usturoiul. Dăm 2-3 clocote după potrivim gustul de sare cu piper, adăugăm fâșiile de omletă și oprim focul.
- Dregem ciorba cu smântană și gălbenuș de ou procedând astfel: batem bine gălbenușul cu smântâna și adăugăm treptat 2-3 linguri din zeama fierbinte, amestecăm și mai adăugăm alte 3-4 linguri după care punem tot lichidul cu zeamă, ou și smântână în ciorbă.
- Dregem cu zeamă de lămâie pe care o punem după gust direct în farfurie.
Să aveți poftă la ciorbă de salată cu afumătură!
Leave a Reply