Prăjitură cu mere și biscuiți. FĂRĂ coacere și de post!
Zilele astea, cred că ați observat și voi, am cam fost absentă de pe aici. Nu am mai publicat rețete pentru că nici nu prea am mai gătit cine știe ce. Nici vorbă să mai apuc să și fotografiez ceva ca să vă pot da rețeta. Motivul ar fi reamenajarea bucătătăriei, munca pentru aceasta fiind făcută de soțul meu. Adică încetul cu încetul, după orele de program.
Așa că reamenajarea, în această variantă, durează mai mult dar are avantajul că vom face puțină economie în buget nemaiavând costurile cu manopera pentru meseriașul care ar fi trebuit să facă aceste lucrări.
Nu facem o reamenajare care să aibă ca rezultat bucătăria mea de vis ci una care să necesite abilități speciale adică musai prezența unui specialist. E doar o rearanjare, să zicem așa, cu alt mobilier, a spațiului pe care îl avem la dispoziție pentru bucătărie în așa fel încât să îmi fie mai mult de ajutor la pozat și filmat.
Sper să reușesc să filmez și pe timpul iernii rețete așa încât să vă fie din ce în ce mai util și canalul de Youtube, la care sper că v-ați abonat deja. Cine încă nu a făcut-o îl invit să nu mai stea pe gânduri și să dea subscribe AICI.
În ciuda ”condițiilor vitrege” de lucru am reușit totuși să fac, weekend-ul trecut, o prăjiturică rapidă cu mere. Anul acesta a fost unul în care merii au rodit din belșug așa că ne bucurăm acum pe deplin de savoarea lor, atât cea naturală, neprelucrată, cât și în diferite gemuri sau prăjituri sau plăcinte.
Înainte de a ne apuca de renovat am testat o prăjitură cu mere și cremă de vanilie. Gândul la acea prăjiturică și amintirile din copilăria mea, când ai mei ne făceau de multe ori un desert simplu, din mere rase și biscuiti m-a inspirat pentru rețeta de astăzi, de prăjitură rapidă cu mere, nucă și biscuiți.
Am încercat-o înițial în varianta simplă, doar mere și biscuiți dar aceasta de acum, cu mere, nucă și biscuiți mi s-a părut puțin mai bună. Mie cel putin, pentru că celui mic i-a plăcut, evident varianta simplă de prăjitură cu mere și biscuiti.
Mult timp ca să faci această prăjitură cu mere și biscuiți fără coacere. nu îți iar. Mai mult durează să cureți merele și să le dai pe răzătoare. Eu am folosit mere din propria curte (nu pot zice ca am livadă) și am preferat să selectez merele folosite. Pe cele întregi, nelovite, le-am pus la păstrare pentru iarnă iar pe celelalte, lovite, sau puțin stricate le-am curățat și le-am folosit la prăjitură.
Nu am încercat varianta în care merele se dau pe răzătoare cu tot cu coajă dar cred că merge și așa chiar dacă, în final, prăjitura nu va fi una chiar așa de fină. Merită încercat totuși și așa dacă nu aveți răbdare să curățați merele.
- 1 kg de mere curățate de coajă și cotor
- o jumătate de linguriță de scorțișoară pudră
- 1-2 linguri de zahăr (în funcție de gusturi)
- 200 grame de biscuiți tip Petit Beurre (CITITI eticheta - sa fie de post)
- 150 grame de nucă măcinată
- 75 grame de ciocolată neagră DE POST
- o lingură cu apă
Mod de preparare pentru prăjitură cu mere și biscuiți. Fără coacere și de post
- Merele curățate de coajă și cotor le dăm pe răzătoarea mare. Lucrăm rapid așa încât să nu se oxideze merele. Pentru a preîntâmpina oxidarea putem folosi și puțină zeamă de lămâie cu care să le stropim.
- Punem merele rase într-o cratiță încăpătoare, adăugăm zahărul și scorțișoara și amestecăm.
- Așezăm cratița pe foc și lăsăm merele să se gătească până când zahărul se topește și scade zeama lăsată de acestea.
- Când sunt gata, adăugăm nuca, amestecăm, dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Pregătim o tavă de 23/24 cm în care pune folie alimentară.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube pentru a fi la curent cu ultimele rețete video!
Click AICI
Vezi mai multe rețete video de post, în lista de mai jos!
- După compoziția de mere și nucă s-a răcit o împărțim în două.
- Așezăm pe fundul tăvii un strat de biscuiți, o parte din compoziția de mere și nucă apoi încă un strat de biscuiți, cealaltă jumătate de compoziție de mere și la final încă un strat de biscuiți.
- Topim pe foc cele 75 de grame de ciocolată ruptă în bucăți împreună cu apa și turnăm rapid peste toată suprafața prăjiturii. Facem câteva modele cu ajutorul furculiței și apoi dăm la rece până a doua zi.
- Înainte de a o servi tăiem prăjitura în bucăți dreptunghiulare de mărimea unui biscuite și servim cu poftă.
Tips&trics
Dacă nu vă place nuca puteți renunța la a o mai pune în compoziție. Se pot folosi doar merele rase și călite și ese la fel de bună și așa. Ba chiar mai buna, dacă ar fi să-l credem pe băiețelul meu ;)
De asemenea puți exclude și ciocolată dacă din diferite motive nu consumați. Sau puteți doar să ”trasați” niște linii cu ciocolato topită doar pentru un aspect mai frumos. E mai gustoasă cu un strat de ciocolată peste dar la o adică merge și fără. Doar simplu, mere și biscuiți, așa ca în copilărie. :)
Spor la făcut prăjitură cu mere și biscuiți. Fără coacere!
Oana says
Wwooww si pe asta trebuie sa o incerc??
Claudia Vasilache says
Super! Sa ai spor! Astept impresii! :)
Laura says
Tare fain arata!!!
Claudia Vasilache says
multumesc! Ma bucur ca iti place! :)