• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

August 29, 2015 · 11 Comments

Sharlotka- pandispan cu mere

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 71     
71
Shares

pandispan cu mere 2 Lecturi si Arome

Sharlotka sau, altfel spus, pandispan cu mere, este o reteta din bucataria rusa, foarte populara in acea zona despre care se spune ca ar fi fost creata, initial de catre cheful francez Marie-Antoine Careme care a lucrat pentru tarul Alexandru I, luand-si numele de la Regina Charlotte, sotia lui George al 3-lea al Angliei care iubea foarte mult merele. Initial s-a numea ”charlotte a la parisienne” si era format dintr-un blat de pandispan sau biscuiti savoiardi si o crema bavareza si frisca. Mai tarziu insa, reteta a devenit cunoscuta sub numele de ”sarlota ruseasca” “charlotte Russe” sau ”Sharlotka” iar reteta prajiturii originale a fost modificata in timpul guvernarii comuniste si asa s-a ajuns acum ca Sharlotka sa fie de fapt o prajitura simpla si rapida facuta dintr-un aluat de pandispan si bucatele de mere taiate.

Iata deci, o mica incursiune in bucataria rusa, un alt episod al periplului nostru culinar prin bucatariile lumii la invitatia fetelor de la Savori Urbane (Oana si Diana). Asa ca luna aceasta am ajuns in Rusia iar gazda, sau pastratoarea retetelor rusesti pregatite de catre cei 24 de bloggeri care participa la aceasta provocare este Ionela de la Milk and Toast and Honey, al carui blog culinar vi-l recomand cu drag nu doar pentru retetele savuroase ci mai ales pentru superbele fotografii culinare :)

Dar sa trecem la treaba si sa facem rapid un pandispan cu mere, o reteta usoara, asa cum v-am obisnuit deja, perfecta mai ales atunci cand ti se anunta musafiri pe neasteptate sau cand pur si simplu ai chef de ceva dulce dupa ce ai venit obosit de la munca. :)

Reteta de pandispan cu mere – Sharlotka

  • Ingrediente pentru reteta de pandispan cu mere – Sharlotka

4 oua
115 grame de faina alba tip 000
80 de grame de zahar
250 de grame de mere curatate de coaja
o jumatate de  lingurita de scortisoara macinata
un strop de sare
o jumatate de lingurita de esenta de vaniliepandispan cu mere

  • Mod de preparare pentru reteta de pandispan cu mere – Sharlotka
  1. Inainte de a ne apuca de facut aluatul aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava rotunda de 17 cm, de preferinta cu fund detasabil. Punem pe fundul si pe peretii acesteia hartie de copt sau doar pe fund iar peretii ii ungem foarte bine cu unt. Eu am preferat prima varianta.
  2. Taiem merele, curatate de coaja, in mici bucati de circa un centrimetru. Cat facem blatul le lasam in apa ca sa nu se oxideze si cu cateva minute inainte de a le pune in aluat le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam la scurc.
  3. Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri. Batem foarte bine albusurile cu ajutrul unui mixer sau robot de bucatarie si cand s-a format o spuma tare adaugam treptat zaharul batand in continuare pana cand acesta se topeste. 
  4. Galbenusurile le adaugam treptat in albusuri continuand a amesteca cu mixerul pana la incorporarea acestora.
  5. Adaugam esenta, scortisoara si treptat faina si amestecam, de data aceasta, cu miscari usoare, de jos in sus pentru a pastra aerarea obtinuta prin baterea albusurilor.
  6. Dupa ce si faina este bine incorporata punem, cu ajutorul unei linguri o parte din aluat pe fundul tavii, adaugam o parte din mere, mai adaugam cateva linguri de aluat, formand inca un strat si apoi inca unul de mere pastrand cateva pentru presarat deasupra. Incheiem cu un strat de aluat si cele cateva mere ramase.pandispan cu mere Lecturi si Arome
  7. Dam tava la cuptor, la 170 de grade, timp de 40-45 de minute, in functie de cuptor. Facem testul cu scobitoare si daca blatul este copt oprim cuptorul si mai lasam inca cinci minute prajitura in cuptor cu usa acestuia deschisa.
  8. Scoatem tava din cuptor, lasam la racit putin dupa care o scoatem dn tava, indepartam hartie si o lasam la racit pe un gratar.
  9. Inainte de a o servi presaram cu zahar pudra.

Pofta buna sa aveti! 


Spune si altora!
 71     
71
Shares
 
71
Shares
 71    
« Smoothie de piersici cu orz verde si samburi de caise
Carte de bucate – luna august 2015 »

Comments

  1. anasylvi says

    September 2, 2017 at 9:16 am

    Oooo ce bine arata!

    Reply
  2. Iuliana says

    August 29, 2015 at 6:31 pm

    Buna reteta! Atunci Sharlotka sa fie, ca tot e sezonul merelor in toi! :)

    Reply
    • Claudia V says

      August 29, 2015 at 6:58 pm

      Pai sa tot fie! :) Noi suntem la a doua portie si abia s-au copt merele din gradina ;)

      Reply
      • Anca says

        October 21, 2020 at 9:15 pm

        E putin cam uscat si inecacios. Altfel e gustos. Cred ca ar merge putin unt topit in compozitie.

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          October 22, 2020 at 12:02 pm

          Da, se poate pune si unt sau ulei. Insa daca merele sunt mai zemoase iese bun pentru ca se inmoaie de la mere. Probabil ale dumneavoastra nu au lasat asa multa zeama care sa se impregneze in pandispan.

          Reply

Trackbacks

  1. Prăjitură cu mere și biscuiți. FĂRĂ coacere și de post! - Lecturi si Arome says:
    October 16, 2018 at 12:32 pm

    […] pe deplin de savoarea lor, atât cea naturală, neprelucrată, cât și în diferite gemuri sau prăjituri sau […]

    Reply
  2. Prăjitură răsturnată cu afine și mere - Lecturi si Arome says:
    July 7, 2017 at 9:20 am

    […] când sunt multe fructe dar și iarna. Dacă nu ai afine poți să pui doar mere și va fi ceva în genul acestei prăjituri. Combinații sunt. Doar voință să avem ca să evităm risipa. Prăjitură răsturnată cu afine […]

    Reply
  3. Falafel - chiftelute de naut (de post) says:
    July 5, 2016 at 3:26 pm

    […] doar aminte ca am fost deja in Germania, tarile scandinavice si baltice, Turcia, Mexic, Polonia, Rusia, Spania, China iar acum poposim, cu aceasta reteta de chiftelute de naut (falafel), in bucataria […]

    Reply
  4. Cea mai simpla prajitura cu mere rase - Lecturi si Arome says:
    March 29, 2016 at 12:58 pm

    […] Pandispan cu mere (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  5. Astazi e ziua mea…… | Drumul vietii….. says:
    January 13, 2016 at 8:56 pm

    […] pregatit un tort folosind reteta de pandispan de la Claudia de pe site (crema de vanilie la mijloc, caramel […]

    Reply
  6. Carte de bucate - luna august 2015 - Lecturi si Arome says:
    August 31, 2015 at 6:56 am

    […] ← Sharlotka- pandispan cu mere […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

August 2015
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
« Jul   Sep »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316