Sharlotka sau, altfel spus, pandispan cu mere, este o reteta din bucataria rusa, foarte populara in acea zona despre care se spune ca ar fi fost creata, initial de catre cheful francez Marie-Antoine Careme care a lucrat pentru tarul Alexandru I, luand-si numele de la Regina Charlotte, sotia lui George al 3-lea al Angliei care iubea foarte mult merele. Initial s-a numea ”charlotte a la parisienne” si era format dintr-un blat de pandispan sau biscuiti savoiardi si o crema bavareza si frisca. Mai tarziu insa, reteta a devenit cunoscuta sub numele de ”sarlota ruseasca” “charlotte Russe” sau ”Sharlotka” iar reteta prajiturii originale a fost modificata in timpul guvernarii comuniste si asa s-a ajuns acum ca Sharlotka sa fie de fapt o prajitura simpla si rapida facuta dintr-un aluat de pandispan si bucatele de mere taiate.
Iata deci, o mica incursiune in bucataria rusa, un alt episod al periplului nostru culinar prin bucatariile lumii la invitatia fetelor de la Savori Urbane (Oana si Diana). Asa ca luna aceasta am ajuns in Rusia iar gazda, sau pastratoarea retetelor rusesti pregatite de catre cei 24 de bloggeri care participa la aceasta provocare este Ionela de la Milk and Toast and Honey, al carui blog culinar vi-l recomand cu drag nu doar pentru retetele savuroase ci mai ales pentru superbele fotografii culinare :)
Dar sa trecem la treaba si sa facem rapid un pandispan cu mere, o reteta usoara, asa cum v-am obisnuit deja, perfecta mai ales atunci cand ti se anunta musafiri pe neasteptate sau cand pur si simplu ai chef de ceva dulce dupa ce ai venit obosit de la munca. :)
Reteta de pandispan cu mere – Sharlotka
- Ingrediente pentru reteta de pandispan cu mere – Sharlotka
4 oua
115 grame de faina alba tip 000
80 de grame de zahar
250 de grame de mere curatate de coaja
o jumatate de lingurita de scortisoara macinata
un strop de sare
o jumatate de lingurita de esenta de vanilie
- Mod de preparare pentru reteta de pandispan cu mere – Sharlotka
- Inainte de a ne apuca de facut aluatul aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava rotunda de 17 cm, de preferinta cu fund detasabil. Punem pe fundul si pe peretii acesteia hartie de copt sau doar pe fund iar peretii ii ungem foarte bine cu unt. Eu am preferat prima varianta.
- Taiem merele, curatate de coaja, in mici bucati de circa un centrimetru. Cat facem blatul le lasam in apa ca sa nu se oxideze si cu cateva minute inainte de a le pune in aluat le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam la scurc.
- Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri. Batem foarte bine albusurile cu ajutrul unui mixer sau robot de bucatarie si cand s-a format o spuma tare adaugam treptat zaharul batand in continuare pana cand acesta se topeste.
- Galbenusurile le adaugam treptat in albusuri continuand a amesteca cu mixerul pana la incorporarea acestora.
- Adaugam esenta, scortisoara si treptat faina si amestecam, de data aceasta, cu miscari usoare, de jos in sus pentru a pastra aerarea obtinuta prin baterea albusurilor.
- Dupa ce si faina este bine incorporata punem, cu ajutorul unei linguri o parte din aluat pe fundul tavii, adaugam o parte din mere, mai adaugam cateva linguri de aluat, formand inca un strat si apoi inca unul de mere pastrand cateva pentru presarat deasupra. Incheiem cu un strat de aluat si cele cateva mere ramase.
- Dam tava la cuptor, la 170 de grade, timp de 40-45 de minute, in functie de cuptor. Facem testul cu scobitoare si daca blatul este copt oprim cuptorul si mai lasam inca cinci minute prajitura in cuptor cu usa acestuia deschisa.
- Scoatem tava din cuptor, lasam la racit putin dupa care o scoatem dn tava, indepartam hartie si o lasam la racit pe un gratar.
- Inainte de a o servi presaram cu zahar pudra.
Pofta buna sa aveti!
Oooo ce bine arata!
Buna reteta! Atunci Sharlotka sa fie, ca tot e sezonul merelor in toi! :)
Pai sa tot fie! :) Noi suntem la a doua portie si abia s-au copt merele din gradina ;)
E putin cam uscat si inecacios. Altfel e gustos. Cred ca ar merge putin unt topit in compozitie.
Da, se poate pune si unt sau ulei. Insa daca merele sunt mai zemoase iese bun pentru ca se inmoaie de la mere. Probabil ale dumneavoastra nu au lasat asa multa zeama care sa se impregneze in pandispan.