Maioneza din tofu. Rețeta vegan (de post)
Mi-am propus ca, pe rând să încerc, să testez cât mai multe rețete de maioneză vegetală. Sunt foarte utile pe timpul posturile din an dar și pentru că, uneori, sau pentru unii dintre noi, combinația dintre ou și ulei este un pic mai greu de digerat de către organism.
Există mai multe feluri de a face o maioneză vegan. Sau mai bine spus mai multe ingrediente din care poti face o maioneză de post, altul decât celebrul gălbenuș de ou.
Se pot folosi, de exemplu, avocado, laptele vegetal, orezul, acquafaba, adică lichidul rămas după ce scurgi o conservă de năut dar și atât de cunoscutul muștar sau celebrii pufuleți. Și brânza tofu care este o brânză vegetală, făcută din soia poate fi transformată, cu succes într-o maioneză de post.
Evident că toate aceste feluri de maioneză vegan nu vor avea același gust ca maioneza clasică dar sigur vor fi mult mai sănătoase, mai ușor de digerat de către cei care au probleme de sănătate.
Eu am mai testat câteva rețete de maioneză vegetală dintre care doar una a ajuns să fie publicată pe site și anume rețeta de maioneză din lapte de soia – vezi aici rețeta. Am mai încercat o maioneză din pufuleți. A fost ok, cât de cât dar nu am apucat să fac și poze așa că nu a ajuns să fie publicată.
Și din acquafaba am incercat dar aceea a fost un eșec. Nu s-a legat prea bine, a rămas prea lichidă. Încă nu știu ce am greșit așa că nu v-o pot recomanda deși, din câte am citit e o maioneză preparată cu succes de alții.
Dar să revenind la rețeta de azi, de maioneză din tofu. Gândind logic mi-am zis că dacă maioneza din lapte de soia mi-a ieșit nu am cum să dau greș cu cea din tofu pentru că aceasta este o brânză vegetală obținută tocmai din laptele de soia.
Aveam cumpărate 2 feluri de brânză tofu: unul în saramură, ceva mai gustos și cel natur care mie mi se pare searbăd la gust. Primul se poate consuma foarte bine în salate sau pur și simplu ca și aperitiv, tăiat felii și pus alături de câteva legume. Al doilea trebuie cumva preparat ca să aiba un gust comestibil.
Vezi mai jos cum se face și maioneza DE POST din lapte de soia!
Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube.
Click si pe clopotel pentru notificari!
Așa că l-am ales pe al doilea, cel ”natur” pentru a-l folosi la maioneză. Costă și mult mai puțin (eu am cumpărat cu 1,99 lei de la LIDL) și este, cu alte cuvinte și mai eficient, mai economic de folosit pentru o maioneză pe care eu am folosit-o pentru a prepara o salată ” a la russe” de post.
Să nu vă așteptați, totuși ca această maioneză din tofu să fie la fel de cremoasă ca una maioneza din laptele de soia. Oricât am pasat soia, nu am reușit să obțin o textură foarte fină. Cumva e normal pentru că, fiind brânză e mai uscată decât laptele. Însă mi s-a părut o maioneză perfectă pentru o salată de post cu cartofi, cum e salata ”a la russe”.
- 180 grame de tofu
- 5-6 linguri cu ulei
- zeama de la o lamâie
- ¼ linguriță cu sare sau după gust
- o lingură cu muștar iute (sau după gust)
- 1-2 linguri cu apă
Maioneză din tofu. Rețeta vegan (de post)
- Scoatem tofu din ambalajul său și îl tăiem cuburi.
- Punem cuburile de tofu într-un vas îngust și înalt.
- Adăugăm zeama de lămâie, apa, sarea și muștarul.
- Pasăm compoziția cu ajutorul blenderului vertical până când totul devine o pastă.
- Adăugăm treptat uleiul continuând a mixa cu ajutorul blenderului până la încorporarea acestuia și formarea maionezei. Notă: dacă vi se pare densă puteți să mai adăugați câteva linguri de apă în plus.
- Folosim ca și ingredient într-o salată de post din cartofi, o salată de vinete sau după preferințe.
Ralyca says
Excelenta mi-a ieșit. Am pus inca doua linguri ulei. A ieșit fina, blenderul meu este Braun. Mulțumesc de rețeta!
Claudia Vasilache says
Cu drag! <3 Ma bucur ca ti-a iesit si mai ales ca ti-a placut! <3