Prăjitură felii de lămâie – delicioasă și ușor de făcut
Sâmbăta trecută am fost în vizită la o prietenă dragă pe care o știu de când eram în liceu. O prietenie frumoasă ne-a legat și am păstrat legătura în decursul timpului. Știam că este o bună gospodină și că, odată ajunși la ea ne va aștepta cu bunătăți pregătite în casă. Și nu m-am înșelat.
Așa că astăzi o am, într-un fel, invitată în bucătăria Lecturi și Arome ca să ne povestească, prin intermediul meu, cum se face prăjitura felii de lămâie, o prăjitură foarte gustoasă și foarte ușor de făcut. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. E suficient s-o pregătiți singuri acasă.
La aspect seamănă cu prăjitura semilună a cărei rețetă o găsiți deja pe blog – vezi AICI – dar care este făcut din pandișpan simplu. Aș putea zice că aceasta este o variantă mai elegantă, mai sofisticată a celei dintâi.
Rețeta de prăjitură felii de lămâie este una foarte veche. Din câte mi-a povestit prietena mea, această prăjitură i-o făcea mama ei când era mic copil. Să tot fie ceva ani de atunci mai ales că e un fel de moștenire de familie.
Te invit sa te inscrii si in grupul de Facebook!
Apasa AICI sau pe poza pentru inscriere!
Mă bucur că pot să vă povestesc astăzi despre această delicioasă prăjitură care mie mi-a plăcut foarte mult și că, în felul acesta continui proiectul de descoperire și aducere la lumină a unor rețete vechi, rețete tradiționale, rețete ale copilăriei.
- 7 ouă
- 250 grame de unt cu 82% grăsime
- 400 grame zahăr pudră
- 300 faină de grâu
- coaja și zeama de la o lămâie
- 150 grame de nuci tăiate
- 2 linguri de zahăr tos
Mod de preparare prăjitură felii de lămâie
- Pregătim o tavă de 30/40 pe care o ungem cu unt și o tapetăm cu făină după care scuturăm bine surplusul.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Peste untul la temperatura camerei punem zahărul pudră și îl frecăm spumă adică până totul devine o cremă omogenă și ușor aerată iar zahărul se topește.
- Separăm albușurile de gălbenușuri
- Adăugăm zeama și coaja de lămâie, gălbenușurile și făina cernută și amestecăm omogenizând compoziția.
- Albușurile le batem bine până când se albesc, își măresc volumul și devin o spumă albă, fermă care, dacă o să întoarceți castronul nu va cădea.
Vezi cum se face varianta mai ieftina si mai dietetica a prajiturii semiluna!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Nu uita să dai și click pe clopoțel pentru a fi primul care află noutățile!
- Încorporăm treptat albușurile în compoziția de unt și gălbenușuri, ușor, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
- Turnăm compoziția în tavă.
- Nucile, tocate grosier le amestecăm cu zahărul și le presărăm peste aluat.
- Dăm tava la cuptor pentru 30-40 de minute în funcție de cum coace cuptorul fiecăruia. Prăjitura e gata atunci când aceasta se rumenește deasupra și, făcând testul cu scobitoarea aceasta iese curată.
- Scoatem tava din cuptor, lăsăm la răcit după care scoatem din tavă și tăiem prăjitura felii de lâmâie cu ajutorul unui pahar, dându-i formă de semilună.
- Presărăm zahăr pudră și servi cu maaare plăcere.
Poftă bună la prăjitură felii de lămâie!
In video sunt cantitati diferite de ingrediente fata de cele scrise pe site, pe care le respectam?
Sunt doua variante diferite de prajitura,”decupate” in aceeasi forma finala! Puteti folosi care varianta doriti si in functie de asta alegeti si ingredientele respective si lucrati cu ele.
Aceasta este adevarata semiluna, chiar cu mai multa zeama de lamaie. Asa se facea candva, nu pandispan sec cu nuca deasupra..
da, e reteta ”veche” ca sa zic asa :)
Nu se pune nimic, cum ar fi drojdie, praf de copt? Multumesc
Nuu! Dar neaparat trebuie sa bateti bine albusurile! Sa fie spuma tare!
Nu numai o bucătăreasă foarte buna, dar și un om bun, săritor chiar și pentru cei pe care nu-i cunosc. Mulțumesc, Claudia! Ești Super!
Îmi place rețetă aceasta. Abia aștept să o încerc.
<3 Multumesc mult pentru aprecieri, Irina! :)
Arata foarte bine prajitura asta, Claudia!
Multumesc in numele prietenei mele. Nu doar ca arata bine dar e si super gustoasa! Yam,yam :)