Salată cu orez roșu de Camargue și legume
Deși tradițional, de sărbători se alcătuiește un meniu cu multă carne, în general preparate din carne de porc ar fi bine să avem pe masă și mâncăruri în care legumele sunt vedetă. Fie ca fel de sine stătător, fie ca și garnitură.
Iar cel mai potrivit mi se pare să includem legumele în meniul de sărbători ca și garnitură. În felul acesta iubitorii de carne (de obicei bărbații casei) nu vor avea nimic de comentat, #MănâncResponsabilDeSărbători nu rămâne doar o lozincă, un deziderat, ci un fapt care poate fi pus în practică de cei ce vor să facă asta.
Și aici nu mă refer la cei ce respectă tradiția ci și la cei cu nevoi speciale, cei care, din păcate trebuie să țină un anumit regim chiar și de sărbători sau cei care au un stil de viață vegan. Acestora li se adresează în mod special rețeta de astăzi care este una vegan și fără gluten.
Ce am încercat eu astăzi să fac nu este nimic revoluționar sau ieșit din comun. Practic schimbând un singur ingredient am încercat să transform o banală rețetă de salată, pe care cred că o știe toată lumea, într-una festivă.
Unei salate de legume cu roșii, castraveți, salată verde și ardei capia, i se poate adăuga și puțin orez fiert pentru a o face mai consistentă. Iar dacă acest orez este nu unul obișnuit, alb ci un orez roșu și cu un gust special, atunci, cu un minim de efort ai obținut un fel de mâncare delicios și festiv în același timp.
Orezul roșu de Camargue este un orez integral, special nu doar pentru culoarea lui roșiatică. Acesta are proprietăți nutritive deosebite, fiind bogat în antioxidanti, vitamina E și vitamine din grupa B.
Își are originile în sudul Franței iar gustul acestuia amintește de cel al nucilor. E de reținut și faptul că nu conține gluten!
- 140 grame de orez roșu de Camargue (un pahar)
- două pahare cu apă
- o lingurită cu sare
- o roșie
- un castravete
- un ardei capia
- 3-4 linguri de porumb din conservă
- 5-6 frunze de salată verde
- 50 grame de măsline negre
- 50 grame de nuci tocate grosier
- o lingură cu ulei de măsline
- o lingurita de otet balsamic sau (dupa gust)
Rețeta de salată cu orez roșu de Camargue și legume
- Punem orezul în apă ( o cană cu orez și două de apă), adăugăm o jumătate de linguriță cu sare și lăsăm să fiarbă la foc mediu timp de 45 de minute.
- După ce este gata îl scurgem și îl clătim cu apă rece.
- Spălăm și curătăm legumele după care le tăiem cubulețe.
- Spălăm și frunzele de salata și o tăiem fâșii sau o putem doar rupe cu mâna.
- Tăiem și măslinele în două.
- Nucile le putem folosi ca atare, doar tocate dar pentru un plus de savoare le putem rumeni puțin într-o tigaie încinsă presărând peste ele un pic de sare și unul de zahăr. Atentie! Nuca se arde foarte repede!
- Într-un castron încăpător punem orezul și adăugăm roșia, castravetele, ardeiul, salata, nucile și boabele de porumb.
- Adăugăm restul de sare, uleiul și oțetul balsamic și amestecăm.
- Servim cu poftă ca și garnitură sau ca salată.
Poftă bună la salată cu orez roșu de Camargue și legume!
Cu această rețetă susțin, împreună cu alți bloggeri culinari, campania #MănâncResponsabilDeSărbători, o campanie care se adresează persoanelor cu nevoi speciale de alimentație și nu numai.
Mai multe detalii despre campanie precum și rețetele bloggerilor participanți poți găsi aici.
Dragomir Cristina says
am poftit la salata de cand am vazut-o pe Instagram mai devreme. Nu e deloc greu de executat, deci probabil ca o voi gati si eu curand. Multumesc de idee ca si asa sunt cam stresata ca nu prea mai stiu ce sa gatesc.
Claudia Vasilache says
Cristina, ma bucur ca ti-a placut reteta. Da, e foarte simplu de facut. Si e foarte buna tocmai pentru ca are orezul ala in ea. Ii da un gust deosebit.
Mihaela Negrescu says
Si eu sunt de acord cu tine! Legumele nu ar trebui sa lipseasca de pe masa, nici de Sarbatori , nici in viata de zi cu zi!! Multumesc pentru reteta!
Claudia Vasilache says
Cu mare placere! :)