Hummus din conopidă și usturoi
Nu e prima rețetă/combinație de humus pe care o fac și de care mă declar mulțumită. L-am făcut și în varianta clasică dar l-am și combinat cu sfecla de exemplu. Astăzi, însă, i-a venit rândul năutului să fie combinat cu conopidă. Așa că am făcut un hummus din conopidă.
Mi-am zis sa încerc și așa pentru că mi-a plăcut cum a ieșit pateul de conopidă și nu avea cum să nu iasă bun și combinat cu năut. Și am avut dreptate. A ieșit un pate vegetal delicios și gustos din doar câteva ingrediente.
Deși la rețeta de hummus cu sfeclă roșie am folosit susan prăjit în casă, aici am folosit pastă de susan, adică tahini, așa cum e și în rețeta originală. Dacă nu aveți tahini în casă procedați ca în rețeta de hummus cu sfeclă roșie – vezi aici.
Ca și ingrediente am folosit năut dintr-o conservă Sun Food care nu mai trebuie fiert înainte de folosire. Am încercat năut din alte mărci de conserve dar era tare și necesita gătire înainte de consum. Pentru acesta, însă, nu a mai fost nevoie.
Conopida am luat-o, evident, din piață. E sezonul ei acum și se găsește din plin și la preturi acceptabile, iar tahini și ulei am avut de la Solaris. De obicei se folosește, pentru a face hummus, ulei de măsline dar eu am folosit de data asta un ulei din semințe de dovleac. Nu e obligatoriu dacă nu aveți. Câteva linguri de ulei de măsline sunt perfecte.
De asemenea am mai pus și câteva semințe din pin, tot de la Solaris și usturoi și frunzulițe de pătrunjel din grădina proprie. Asta mai mult pentru ornat. Prezentat în acest fel, hummus-ul din conopidă poate fi un aperitiv perfect pentru o masă festivă de post sau vegan.
- o conservă de 400 de grame de naut (eu am folosit Sun Food)
- 400 grame de conopidă fiartă în prealabil
- 1 sau 2 căței de usturoi
- o lingură de tahini
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- sare după gust
- pătrunjel
- semințe de pin
Mod de preparare pentru rețeta de hummus din conopidă
- Desfacem conserva de năut și separăm năutul de apa în care a stat. Nu aruncam zeama pentru că o vom folosi pentru a regla consistența hummus-ului.
- Punem în robotul de bucătărie conopida și nautul, adăugăm și o lingură de apă de la naut și blenduim până la omogenizare. Dacă nu este suficientă doar o singura lingură de apă mai adăugăm până când ajunge la consistența dorită.
- Adăugăm și pasta de susan, usturoiul pasat (dacă vă place cu mai mult usturoi puteți să mai adăugați).
- Amestecă totul bine, pune într-un castronel, presărăm boia de ardei, semințe de pin și pătrunjel tocat pentru decor. Servim ca și aperitiv, pe felii de pâine.
Să aveți poftă la hummus din conopidă!
A. Elisabeta says
Un sfat, daca mi se permite: inainte de a se pune intr-un preparat precum acesta, arabii prajesc semintele de pin un pic in tigaie (cu ulei sau fara), foarte putin, doar atat cat sa se faca maronii dar sa nu se arda, gustul este incomparabil si in ton cu gusturile preparatelor arabesti. Si o sugestie care sper sa nu va supere: ca titlu era suficient si mai corect sa spuneti “hummus cu conopida si usturoi” si nu “hummus de conopida si usturoi” deoarece se intelege ca e o pasta facuta din conopida care seamana cu hummusul. Nu de alta dar sunt atat de multe retete cu denumiri aiurea care numai retete nu se pot numi incat riscati sa intrati in acea categorie si nu cred ca asta va doriti. Numai bine! <3
Claudia Vasilache says
Am vrut sa scriu ”cu conopida” dar mie una mi-a sunat a cacofonie asa ca am evitat acel ”cu” pentru ca ma ”zgaraia” cand citeam titlul. Poate ar fi fost totusi bine sa il las asa daca spuneti ca e asa o mare problema denumirea. E mai ciudata, recunosc :)
Multumesc pentru sfatul si prajirea semintelor de pin! Am sa tin cont data viitoare! :)
Dragomir Cristina says
seamana putin cu fasolea cu usturoi la gust, nu? N-are cum sa nu fie buna combinata cu hummus. Eu conopida simpla nu prea mananc gatita. O prefer cruda sau muraturi.
Claudia Vasilache says
Da, ceva de genul acela dar cu un alt gust totusi :)
Conopida cruda nu am mancat pana acum desi am auzit ca e ok.
LAURA C. says
As incerca aceasta reteta. Nu am mai facut humus pana acum.
Claudia Vasilache says
Sper sa iti placa! Are un gust aparte hummus-ul pentru ca e pasta aia de susan acolo. Dar poti pune mai putina.