5 tipuri de lumini folosite pentru amenajarea bucătăriei
Despre amenajarea bucătărie am mai scris pe blog. Revin cu câteva idei privind iluminarea bucătăriei, pentru că, după ce aceasta a fost amenajată cu tot ceea ce îi trebuie (mobilier, electrocasnice și cele pentru gătit), iluminatul reprezintă ceea ce poate face diferența între o bucătărie specială și una anostă, fără personalitate.
Dacă pe vremuri nici nu se concepea să primești oaspeții în bucătărie, pentru aceștia fiind rezervat exclusiv salonul, acum noile relații sociale au făcut din bucătărie un loc central al casei, fiind pe lângă living sau alături de acesta, principala cameră în care familia petrece cel mai mult timp împreună.
Așa că amenajarea bucatariei reprezintă unul dintre aspectele esențiale atunci când vine vorba despre interiorul locuinței. Iar aceasta trebuie să fie bine iluminată. Nu doar pentru musafiri ci și pentru orele pe care le petreci în bucătărie gătind.
Ca o regulă generală, de bun simț de altfel, pe care am găsit-o peste tot unde specialiștii oferă sfaturi privind iluminarea bucătăriei, culorile trebuie asortate cu mobilierul după materialul din care este făcut acesta: în cazul mobilierului din lemn, se recomandă iluminarea cu culori calde; în cazul mobilierului metalic, se vor folosi culori reci.
Comentariul care se face mereu pe această temă este însă să nu se exagereze cu culorile reci, pentru că în loc de un aspect casnic se va obține unul industrial și nu ne dorim ca bucătăria casei să arate ca o mică „fabrică”.
5 tipuri de lumini folosite pentru amenajarea bucătăriei
1. Luminile de lucru sunt cele care iluminează blatul de lucru pentru a asigura manevrarea în siguranță a ustensilelor pentru gătit. Acum există tot felul de sisteme de iluminat care ușurează munca în orice domeniu. Pentru iluminarea blatului de lucru din bucătării se recomandă utilizarea de lumini reglabile în intensitate, mai ales cu becuri LED, mai ales că acestea sunt și foarte economice.
2. Luminile din zona de servire a mesei pot fi și ele reglabile ca intensitate, mai ales dacă se dorește ca la un moment dat să se creeze și atmosfera de cină romantică, cu o lumină slabă, asemănătoare lumânărilor. Cele mai potrivite în zona mesei sunt lămpile suspendate, așezate la înălțimea potrivită.
3. Se recomandă în bucătărie și folosirea de lumini ambientale, care pot crea o atmosferă foarte plăcută, mai ales când nu se folosește blatul de lucru și toată bucătăria este „în așteptare”. Lămpile de podea și-au făcut și ele apariția în domeniu, dar clasice rămân aplicele frumos așezate pe pereți. Cu rol ambiental pot fi și unele tipuri de veioze, așezate pe mese.
4. În ultimul timp se folosesc luminile de accentuare, cu care ne-am obișnuit mai mult în preajma clădirilor, pentru a le evidenția frumusețea pe parcursul nopții. Și în bucătărie pot fi folosite cu succes pentru a pune în evidență anumite detalii arhitectonice sau anumite decoruri speciale. Lămpile reglabile sunt foarte potrivite acestui scop.
5. O lumină folosită nu pentru altceva, ci pentru a se pune ea însăși în evidență este o lumină decorativă. Cu mult succes poate fi utilizată în acest scop și lumina naturală, dacă este gândită să pătrundă printr-un geam special, lat, de tip vitrină, sau printr-un geam colorat (ca un vitraliu).
Desigur că lumina naturală variază în funcție de momentul zilei, iar pentru seară și noapte se va folosi lumină artificială în scop decorativ. Lumina decorativă contribuie și la „colorarea” anumitor zone ale bucătăriei, iar aici sfatul specialiștilor în iluminat este esențial, pentru a găsi cea mai bună soluție.
Voi ce tipuri de lumini folosiți pentru amenajarea bucătăriei voastre?
sursa foto: pixabay.com
Caietul Cristinei says
eu mi-am montat acum vreo 2 luni un corp de iluminat cu led deasupra chiuvetei ca nu aveam si in locul ala nu era niciodata suficienta lumina. Acum pot sa si crosetez acolo :D
Claudia Vasilache says
:)) Da, buna ideea cu crosetatul.