5 sfaturi de ajutor cand alegi mobila de bucatarie
Am sa incep articolul acesta printr-o intrebare: tu cat timp petreci in bucatarie? De ce te intreb asta? Pentru ca mi-am dat seama zilele trecute ca mare parte a timpului mi-o petrec… in bucatarie. Nu neaparat gatind. Dar bucataria este si locul in care ne adunam dimineata, la micul dejun pe fuga, la pranz cati suntem acasa in ziua respectiva iar seara la cina in formula completa.
In lunile de iarna chiar, sotul meu transforma un colt al bucatariei in birou si sta pana tarziu sa mai citeasca ceva, sa mai scrie un articol pe blogul pe care il avem in comun sau pur si simplu sa se uite la filmul preferat. Pot zice ca bucataria este camera in care familia noastra se simte cel mai bine si petrece foarte mult timp. Este, as putea spune, ”inima casei”.
Banuiesc ca asa e si la tine si asa e in majoritatea familiilor. Locul in care petreci cel mai mult timp gatind, stand la masa zilnic cu membri familiei, locul in care iti inviti chiar si prietenii la pranz in weekend.Pentru ca nu multi avem o camera special destinata petrecerii timpului cu familia si prietenii. Bucataria ta devine acel spatiu numit living, destinat petrecerii timpului liber.
Asa ca, atunci cand alegem mobila de bucatarie trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte: felul cum arata, potrivirea in spatiul de care dispunem, materiale care sa reziste la umiditate crescuta si la diversele pete care inevitabil pot sa apara etc.
5 sfaturi de ajutor cand alegi mobila de bucatarie
1. Alege mobilierul tinand cont de dimensiunile bucatariei.
Majoritatea bucatariilor de la noi sunt incaperi mici din apartamente de bloc asa ca trebuie sa adaptam mobilierul de bucatarie la spatiul de care dispunem, astfel incat sa facem din bucatarie un loc primitor in care sa petrecem timpul cu placere.
Acest mobilier trebuie sa fie nu doar placut aranjat din punct de vedere estetic ci si practic, incapator si cu dimensiuni reduse. Am putea folosi mai multe corpuri de bucatarie suspendate sau polite puse in spatiul gol de deasupra frigiderului. In locul traditionalei mese cu scaune de jur imprejur putem folosi coltare – ca acestea de aici. Ideal ar fi unul cu spatiu de depozitare in interior.
2. Pentru ca intreg designul bucatariei tale sa fie unul elegant opteaza pentru electrocasnice incorporate. Acestea le vei ascunde in interiorul unor corpuri de bucatarie special concepute asa incat mobilierul de bucatarie sa aiba un aspect elegant si unitar.
Acum exista solutii care permit nu doar ca aragazul sau plita sa fie incorporate ci si frigiderul sau masina de spalat vase, cuptorul cu microunde, hota sau chiar chiuveta. Singura conditie este ca fisele producatorilor sa permita acest lucru.
3. Alege corpurile de mobilier care sa aiba modalitati de inchidere – deschidere practice, care sa iti usureze munca. Exista acum solutii moderne pentru ca usile de la corpurile de bucatarie si sertarele sa se deschida la o simpla atingere.
De exemplu sistemul servo-drive permite deschiderea sertarului doar printr-o usoara atingere a acestuia cu mana, sau piciorul. Mecanismele aventos care se folosesc in cazul usilor permit deschiderea lor cu usurinta precum si pastrarea pozitiei acesteia cand e deschisa dar si inchiderea silentioasa. Mai exista si sistemul de inchidere/deschidere tip ”push to open” adica ”apasa ca sa deschizi”, sistem care se foloseste atat la usi cat si la sertare.
4. Daca spatiul bucatariei este mic poti alege sa dotezi bucataria cu mese si scaune de bucatarie pliabile. Mesele pliabile pot reprezenta solutia perfecta pentru economisirea spatiului in bucatarie.
Cand faci ceva de mancare, masa fiind pliabila, poate fi lipita de perete lasandu-ti tie mai mult spatiu ”de manevra”. Iar cand ai terminat de gatit intinzi masa la loc si poti lua micul dejun, pranzul sau cina impreuna cu membri familiei sau prietenii.
La fel, si scaunele pliabile sunt utile intr-o bucatarie care are spatiu mic, cum sunt multe dintre bucatariile de la bloc. Poate ca nu sunt ele chiar atat de confortabile dar sunt foarte practice.
5. Alege culoarea potrivita de mobilier.
Daca ai o bucatarie cu un spatiu mic va trebui sa te orientezi in alegerea unui mobilier de bucatarie deschis la culoare. O culoare deschisa da impresia vizuala ca spatiul tau este unul mai mare decat e in realitate.
De asemenea trebuie sa fii atent si la potrivirea de culori dintre mobila pe care o alegi si culoarea peretilor bucatariei tale. Combinatia dintre acestea trebuie sa fie unitara, sa creeze un intreg coloristic.
Mai tine cont si de ceea ce transmit culorile. De exemplu rosu, galben sau portocaliu sunt culori calde care transmit energie. Insa albastru, verde sau violet sunt culori reci care transmit o atmosfera de calm si relaxare.
Am ales sa scriu doar 5 sfaturi care sa te ajute in alegerea mobilei de bucatarie insa ele sunt mult mai multe. Le poti afla consultandu-te si cerand sfatul specialistilor la care apelezi atunci cand te duci in magazin ca sa alegi mobila de bucatarie.
Daca ai trecut deja prin aceasta experienta si ai si tu ceva sfaturi la indemana te astept sa ne spui si nou intr-un comentariu, mai jos, ca sa ne fie de folos pe viitor.
Sa iti fie de folos!
Antoaneta says
Foarte utile sfaturile. Ce bine mi-ar fi prins acum un an cand am facut mobila pe comanda.
Claudia V says
Multumesc! Ei, nu se stie, poate mai faci candva :)
Vyo Vyoleta says
Multumesc mult pentru aceste sfaturi, acest articol imi va fi foarte util pentru ca in curand ne apucam de renovarea bucatariei si chiar aveam nevoie de sfaturi.
Claudia V says
Ma bucur ca am fost de ajutor :) Spor la amenajat :)
Cristina Dragomir says
Masa o am fixa, dar scaunele sunt pliabile. Uite asa am si loc in bucatarie sa ma misc, atunci cand gatesc, dar am si scaune comode pentru cand luam masa in bucatarie.
Claudia V says
Noi avem coltar in bucatarie. E mai marisoara dar tot nu pe cat am vrea :))) Si punand coltar am economisit din spatiu.