6 băuturi alcoolice folosite la gătit
Băuturile alcoolice nu puteau să lipsească din lista ingredientelor folosite la gătit. Era și normal pe undeva ca bucătarii din cele mai vechi timpuri și din toată lumea să încerce să le folosească la gătit. Rezultatele încercărilor reușite au fost apoi acceptate și perfecționate.
De ce alcoolul se pretează la gătit și ce anume face mai exact? Puțină chimie ne poate ajuta să înțelegem asta. Alcoolul este un solvent (adică o substanță de dizolvă altceva) mai puternic decât apa. Desigur că apa fiind foarte ieftină s-a impus peste tot, începând de la aplicațiile „casnice” până la cele industriale. Apa este indispensabilă vieții noastre.
Alcoolul însă se folosește ca solvent în diferite industrii, cea a cosmeticelor fiind cel mai bun exemplu. În ale gătitului, faptul că alcoolul este solvent îl face bun tocmai pentru potențarea aromelor diferite. Legumele fierte cu puțin alcool vor avea un gust mai bun și o aromă mai fină pentru că alcoolul „scoate” aromele din legumă.
Prăjiturile la care se folosește alcoolul ca aromatizant vor fi mai fragede și cu un gust mai fin. Alcoolul se va evapora la coacere, dar își va „lăsa” aroma în compoziție. Fripturile gătite cu alcool vor fi mai fragede și mai savuroase.
Încă o discuție care mai trebuie făcută este cea referitoare la cantitatea de alcool ce rămâne în mâncare și dacă aceasta va mai fi bună pentru a fi oferită copiilor. Am abordat ideea pentru că am întâlnit pe internet articole în care nu se recomandă folosirea alcoolului în mâncare.
Adevărul este că de obicei se folosește foarte puțin alcool, care în cea mai mare parte se evaporă. Majoritatea mâncărurilor gătite cu alcool vor avea la final zero alcool, sau cantități absolut neglijabile, astfel încât pot fi consumate și de către copii fără nici un fel de probleme.
Chiar și cremele pentru prăjituri în care se pune alcool sunt inofensive din cauza cantității mici folosite și pentru că, conținutul ridicat de grăsimi al cremelor vor face ca absorbția alcoolului în intestin să fie foarte lentă. În nici un caz nu te vei îmbăta mâncând o felie de tort ce are o cremă aromatizată cu puțin lichior!
Care sunt cele 6 băuturi alcoolice folosite la gătit
1. Vinul este probabil cel mai vechi ingredient alcoolic folosit în lume. Se adaugă puțin vin la fripturi, în timp de altele sunt gătite doar cu vin, fără apă. Oricum vinul are 85% apă! Dar mare atenție că nu puteți folosi vinul după cum „vă taie capul”.
Vinul alb este mai prezent în rețetele cu carne. Vinul roșu de multe ori este interzis, pentru că în loc să frăgezească carnea, o va întări. La unele preparate se recomandă să se pună vin ieftin, de masă, în timp ce altele, dulciurile în general, necesită doar anumite vinuri mai scumpe (Porto de exemplu).
2. Berea este o altă băutură folosită la gătit. Se poate utiliza ca și vinul, la fripturi, sosuri și la dulciuri. Există rețete de blaturi de tort făcute cu bere și care nu „ies” altfel decât cu bere. Atenție și la tipul de bere cerut de rețetă, pentru că în unele cazuri trebuie bere blondă, în altele bere neagră.
Pentru unele sosuri aromate se specifică clar o anumită marcă de bere care să aducă aroma perfectă. Spre deosebire de vin, berea are și bioxid de carbon, care contribuie la „creșterea” aluaturilor, la fel ca drojdia.
Un exemplu bun de rețetă cu bere ar fi și friptura din carne de iepure gătită în bere, la cuptor (vezi aici rețeta) și servită cu garnitură de cartofi.
Și tot berea se mai poate folosi și la pregătit deserturi savuroase. Promit ca în viitor să fac și o astfel de rețetă de prăjitură.
3. Vodka este un distilat alcoolic din cereale, specific țărilor nordice, care nu aveau fructe pe care să le fermenteze și să le distileze. Este o băutură foarte versatilă în diverse preparate pentru că are o aromă neutră. Cu alte cuvinte miroase puternic a… alcool și de aceea nu va „contamina” aromele specifice din sosurile în care se folosește.
Mărci cunoscute de vodkă precum Absolut Vodka se folosesc desigur și la o mulțime de cocktail-uri nu doar la gătitul mâncărurilor. Există de exemplu diferite sosuri de tot felul la care se pune puțină vodkă, inclusiv niște delicioase sosuri pentru paste (vezi aici rețeta de paste cu somon afumat și smântână) dar există până și mâncărică de cartofi la care „trei fire” de vodkă o fac delicioasă.
4. Cognac sau brandy este un distilat din vin. Termenul de Cognac nu mai poate fi folosit decât de producătorii dintr-o regiune din Franța. Termenul general este brandy. La noi se mai numește vinars. Este utilizat cu precădere la unele sosuri sau dulciuri, pentru că are o aromă specifică, deosebită. Probabil că cele mai cunoscute sunt totuși bomboanele de ciocolată umplute cu cremă de brandy.
5. Lichiorurile sunt binecunoscute de gospodinele din lumea întreagă pentru versatilitatea lor în rețetele de dulciuri. Fiind dulci, se potrivesc normal cel mai bine cu dulciurile. Aromele lor puternice și concentrate le fac să fie apreciate ca aromatizanți ideali, fini și intenși. Se potrivesc atât în cremele pentru prăjituri cât și în blaturi, dar și la înghețate. În unele rețete se specifică necesitatea folosirii unui lichior anume.
6. Romul original, din zona Mării Caraibilor, este un distilat alcoolic obținut din trestie de zahăr. Este minunat ca aromă pentru cozonaci, blaturi dar și creme diverse. Am cunoscut gospodine care nici măcar nu mai cumpără acele sticluțe mici cu esență de rom, ci își iau o sticlă mare de rom din care folosesc câte puțin la dulciurile preparate în casă.
La un calcul simplu se poate vedea că este chiar mai rentabil să cumperi o sticlă de rom mai scump decât foarte multe sticluțe mici de esență de rom. În plus romul original dintr-o sticlă mare are o aromă foarte puternică, ce persistă în produsul final la care s-a folosit.
Sunt sigură că mai există și alte băuturi alcoolice folosite la gătit mâncăruri alese de tot soiul și dulciuri cărora nu poți să le reziști, dar eu mă opresc deocamdată aici. Voi ce folosiți?
vinul e indispensabil in bucatarie! la fripturi da o aroma inconfundabila! de cand tot zic ca fac si eu o prajitura cu ceva alcool… cred ca de ziua mea clar o sa incerc ceva
Incearca una cu bere ;)
Eu folosesc in mod curent vinul in bucatarie si imi mai place si sa-l gust, degust intre doua invartiri in oale.
Si eu mai gust uneori :))) Daca e vin alb. Ala rosu nu prea imi place.
Folosesc si eu vinul, berea si brandy la gatit, dar foarte rar.
Nici eu nu folosesc des ci doar cand e nevoie :)
Doar vin sau bere folosesc la fripturi.
Nici eu nu folosesc foarte des bauturi alcoolice la agtit, doar tiramisu ma convinge sa pun ceva alcool.
N-am gatit decat cu bere si vin pana acum
Eu nu prea folosesc bauturi cand gatesc. Foarte rar pun vin pe la fripturi. Bine, nici nu am pretentii de pare bucatareasa. Eu nu prea iest din retetele clasice mostenite de la mama.
Pai uite, articolul asta poate fi un inceput sa mai iesi din zona de confort :)
Si eu folosesc, de la fripturi nu-mi lipseste vinul :)
In friptura sau langa? :)))
Hehe, nu oi fi eu mare “bucatareasa” insa stiam de ele ca se folosesc in bucatarie! :D I’m proud of me:)))
Si eu sunt mandra de tine :)) Ma bucur ca stie lucrul asta :)
Vin folosesc la fripturi, iar la prăjituri doar esență de rom.
Am mâncat în Italia un desert înecat în cremă de whiskey, Baileys, este minunata combinația.
Oh, cred ca a fost superdelicios :)