Am facut aceasta reteta de peste cu sos de rosii si lapte de cocos de ziua fiului meu. Era inainte de post, chiar in ”Saptamana alba” asa ca meniul a fost unul pe baza de vegetale, lactate si peste.
Mi-ar fi placut sa pot publica atunci reteta insa nu am avut cum sa fac si o poza. Am testat chiar reteta de peste cu sos de rosii si lapte de cocos si cu cateva zile inainte dar la fel nu am apucat sa o pozez pentru ca am facut greseala sa o pregatesc chiar inainte de pranz si cand i-am dat de gust nu a mai ramas nimic de pozat.
Asa ca am refacut-o de Buna Vestire, de data asta ”in tihna” si pregatita sa o fotografiez pentru a o putea si publica. Vin Floriile peste cateva zile si ar fi perfecta de incercat mai ales inclusa intr-un meniu festiv.
Pentru reteta m-am inspirat de pe mai multe site-uri straine printre care si cel al lui Jamie Oliver. De fapt la el am vazut prima data ideea aceasta de reteta, numita Kerala Fish Curry. In mai multe variante chiar. Gatita doar pe focul de la aragaz sau in varianta la cuptor. Bine, el a folosit in reteta somon dar eu am ales un al peste, mai comun, un merluciu. Asta pentru ca are carnea alba, nu are oase si timpul de gatire este scurt. Plus ca pretul per kilogram nu este chiar asa mare. Un peste accesibil zic eu pentru toate buzunarele.
- 500 grame de peste fara oase (eu am avut merluciu congelat)
- doua linguri cu varf de lapte de cocos
- 400 grame de rosii in bulion (pasta de rosii)
- 2 linguri de ulei de masline
- o ceapa mare
- 50 ml de apa
- o lingurita de sare
- o lingurita de curry (praf)
- o bucata de ghimbir cat o nuca
- 2 catei mici de usturoi
- un sfert de lingurita de piper
- un sfert de lingurita de turmeric
- un sfert de lingurita de fulgi de chilli
Mod de preparare peste cu sos de rosii si lapte de cocos
- Decongelam si curatam pestele de oase.
- Curatam ceapa si usturoiul si le taiem marunt.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Incingem uleiul intr-o tigaie pusa pe aragaza la foc mediu si adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt.
- Lasam sa se caleasca o jumatate de minut dupa care adaugam 50 de ml de apa ca sa nu o prajim ci s-o inabusim.
- O lasam sa se gateasca pana scade apa dupa care adaugam sucul de rosii si laptele de cocos, condimentele.
- Dam 2-3 clocote dupa care turnam sosul intr-un vas de yena si asezam din loc in loc pestele curatat.
- Dam la cuptor pentru 15 minute cat se gateste carnea de peste si devine moale. Daca infingem furculita in ea trebuie sa intre foarte usor.
- Cand este gata scoatem tava din cuptor, presaram putin patrunjel pentru decor si servim cat este cald inca, alaturi de putin orez fiert.
Pofta buna la peste cu sos de rosii si lapte de cocos!
[…] Pește cu sos de roșii și lapte de cocos – click AICI pentru rețetă […]