Pulpe de pui cu smântână în varianta fără lactoză
Rețeta de astăzi este una care o să vi se pară multora dintre voi ușor exotică. Însă, pentru unii dintre noi este o normalitate. Și aici mă refer la cei care suferă de anumite intoleranțe alimentare, mai exact cei care sunt intoleranți la lactoză sau/și gluten.
Știm cu toții că rețete tradiționale precum cele de pui cu smântână sau o ciulama de pui cu smântână fac poftă oricui. Dar ce te faci în cazul în care ești în situația în care ai, de exemplu, o intoleranță la lactoză și vrei să mânânci un astfel de preparat?
Ei bine, la aceste persoane m-am gândit în momentul în care mi-am dorit să reinterpretez, la propunerea Selgros România, atât de cunoscuta rețetă tradițională moldovenească de pui cu smântână, atât de gătită în Bucovina.
Mi-am adus aminte de peștele în lapte de cocos sau frigăruile în lapte de cocos pe care le-am făcut acum câțiva ani și care ne-au plăcut mult, așa că am încercat să înlocuiesc în rețeta tradițională smântâna din lapte de vacă cu cea din lapte de cocos. Așa a luat naștere această rețetă de pui cu smântână în variantă reinterpretată.
Pentru a îngroșa sosul format am folosit și o lingură cu amidon. Cum se găsește și amidon fără gluten, această rețetă este potrivită și pentru cei care au intoleranță la gluten. De multe ori cei ce au această intoleranță la gluten suferă și de intoleranță la lactoză așa că acesta este o rețetă perfectă pentru ambele cazuri.
Vezi mai jos și cum se face un pui întreg la slow cooker.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube.
Click și pe clopoțel pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!
Și ca să fac totul mai sănătos am prăjit doar foarte puțin carnea și legumele, cât să le dau puțin gust. În rest am preferat să pregătesc această rețetă de pulpe de pui cu smântână lent, la slow cooker. Practic am fiert pulpele inferioare de pui în smântâna de cocos iar la final, înainte cu un sfert de oră de a expira timpul am adăugat amidon și am continuat gătirea acestuia.
Iar ca să fie totul câtn mai aproape de varianta tradițională am pus alături și o bucățică de mămăligă. Mămăligă alături de lapte de cocos?! Sigur o să vă intrige combinația. Vă garantez însă că este una foarte bună și nici nu o să spuneți că nu mâncați pui cu smântână ”adevărată”.
Și iată cum, cu puțină îndrăzneală și doar câteva ingrediente am făcut un preparat gustos care să fie pe placul sau mai bine spus nevoilor unor persoane cu probleme de sănătate. Vouă cum vi se pare ideea? Vă tentează să încercați varianta aceasta?
- 200 grame de smântână de cocos obținută dintr-o conservă de lapte de cocos
- 50 ml apă
- o ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri de ulei
- 5-6 pulpe inferioare de pui
- o linguriță cu sare
- un sfert de linguriță cu piper
- o lingură cu amidon
Mod de preparare pulpe de pui cu smântănă în varianta fără lactoză
- Cu o zi înainte punem în frigider cutia cu lapte de cocos în frigider. Stând la rece, laptele se va separa, ridicându-se la suprafață partea mai grasă adică smântâna de cocos, cea pe care o vom folosi la gătit.
- Curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm cât mai mărunt.
- Curățăm și pulpele de pui de eventualele tuleie.
- Punem uleiul într-o tigaie și când este încins adăugăm pulpele inferioare de pui.
- Prăjim 6-7 minute întorcând din când în când pulpele până se rumenesc ușor și își schimbă culoarea după care le transferăm în vasul slow cooker-ului păstrând grăsimea în care le-am gătit.
- În grăsimea rămasă de la gătirea pulpelor adăugăm ceapa și usturoiul, punem peste ele o jumătate de linguriță cu sare și le gătim împreună, la foc mic, aproximativ 5 minute, cât să-și schimbe ușor culoarea după care le adăugăm peste pulpe, în vasul de la slow cooker.
- Desfacem cutia de lapte de cocos și dăm deoparte 200 de grame de smântână de cocos, partea care s-a ridicat la suprafață prin separarea la rece a laptelui de cocos.
- Adăugăm peste ea 50 de ml de apă sau lichid din cutia cu lapte de cocos și o diluăm ușor cât s-o lichefiem puțin după care o adăugăm peste pulpele de pui.
- Amestecăm totul bine, punem capacul și setăm slow cooker-ul la modul ”HIGH” pentru 2,30 ore sau chiar mai mult dacă folosim alte părți din pui sau pui de casă.
- Cu un sfert de oră înainte de a se termina timpul de gătire scoatem capacul, luăm 5-6 linguri din lichidul format și cu ajutorul lui diluăm amidonul transformând-ul într-o pastă lichidă pe care o punem în vasul de la slow cooker. Amestecăm ușor, pune iar capacul și mai lăsăm să se gătească până la final.
- Între timp pregătim și mămăliga iar când este gata servim cu poftă alături de puiul nostru cu smântână fără lactoză.
Simplu, fără să necesite mult timp de stat în bucătărie, gustos și sănătos. Mai bun, nici că se poate!
Leave a Reply