Mucenici muntenesti fierti, cu nuca si scortisoara
De felul meu sunt moldoveanca, din tata-n fiu, cum se zice. Aici m-am nascut, aici am crescut, aici o sa imbatranesc. Intr-un mic orasel de pe malul Bistritei. Imi plac traditiile culinare ale locului, desi putine, recunosc, dar imi place si sa calatoresc virtual si gastronomic in alte parti ale tarii si lumii.
Asa ca nu te va mira daca astazi iti voi povesti pe blog cum sa faci mucenici muntenesti fierti, cu nuca si scortisoara. Mucenici moldovenesti am tot facut, ba de dulce, anul trecut, ba de post simpli sau umpluti cu nuca, anul acesta.
Si cum i-am facut si s-au mancat imediat, azi, pe 9 martie, cand traditia spune ca se beau 40 de pahare si se mananca 40 de sfinti am zis ca musai sa incerc o reteta de mucenici muntenesti fierti. Asta pentru ca sunt mai micuti si pentru ca deja eram satui de mucenicii moldovenesti.
Am trisat putin, recunosc. Nu am facut eu mucenicii in casa. Drept sa zic la cat de mici sunt si la cat de migaloasa mi se pare treaba nu m-as apuca de ei. De obicei sustin ca mai bine faci in casa decat sa cumperi.
Insa de data asta, ca si in cazul nautului cand am spus ca mai degraba recomand o conserva cumparata decat sa il fierbi in casa (am scris aici de ce) si in cazul asta iti recomand sa cumperi o punguta cu mucenici. Nu costa mult iar ca si ingrediente au faina, apa si sare. Nimic care sa nu fie natural.
Vezi mai jos si reteta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Exact ca un fel de paste pe care le cumperi de obicei de la magazin si apoi, ca sa le mananci trebuie sa le fierbi. Cam asa e si cu mucenicii astia. Nu e mult de munca la ei si sunt foarte gustosi. Si satiosi, iti dai seama. Plus ca fiind dulci ai un desert sanatos si gustos la indemana, pregatit rapid in casa.
Acum daca stau si ma gandesc, as merge chiar si mai departe cu recomandarile si te-as sfatui ca, decat sa cumperi mucenici moldovenesti din comert mai degraba cumperi asa o punguta de mucenici muntenesti, ii fierbi tu acasa cu ceva arome si macar stii ce mananci.
Pentru ca de fapt asa faci, o zeama, un fel de sirop cu zahar, coaja de portocala si de lamaie, diferite esente dupa preferinte (eu am pus si vanilie si rom) in care ii fierbi iar la final adaugi nuca si scortisoara. Si gata desertul. Delicios! Simplu si rapid! :)
Nu stiu daca asta e reteta originala, nu stiu daca exact asa se fac in partea de sud a tarii insa stiu ca in felul in care i-am facut a iesit ceva pe gustul nostru. Practic am cules sfaturi de ici de colo de pe grupul de Facebook si pana la urma, cand am ajuns la fata locului in bucatarie am experimentat reteta pe care o voi scrie in continuare. Drept dovada ca este un fel de mancare usor de facut si accesibil oricui.
- 200 grame de mucenici cumparati
- 1,5 litri de apa
- o lingurita de sare mare
- 100 de grame de zahar
- o lingurita de esenta de rom
- o lingurita de scortisoara macinata
- 50 de grame de nuca macinata
- 50 de grame de nuca taiata mare
Mod de preparare pentru mucenici muntenesti fierti cu nuca si scortisoara
- Punem la fiert intr-o oala incapatoare 1,5 litri de apa in care am adaugat un sfert de lingurita de sare mare (grunjoasa), coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala, zaharul.
- Cand observam ca apa incepe sa fiarba adaugam mucenicii si ii lasam sa fiarba la foc mediu pana cand observam ca acestia se ridica la suprafata. Aproximativ 25-30 de minute.
- Adaugam si esenta de rom si mai lasam sa fiarba putin, un minut, doua.
- Incercam un mucenic si daca este fiert putem sa oprim focul.
- Adaugam imediat nuca macinata si scortisoara si amestecam.
- Mancam mucenicii calzi sau reci, dupa gust si rabdare.
Nota: Daca nu ti se pare suficient de dulce poti sa adaugi mai mult zahar in sirop si de asemenea potriveste gustul in ce priveste celelalte arome. Nimic nu e ”batut in cuie” cum se zice. Important e ca sa final sa ii mananci cu placere.
Pofta buna la mucenici muntenesti fierti cu nuca si scortisoara!
Sara Bendis says
eu sunt munteanca, mutata de 10 ani in Moldova.
mucenicii moldovenesti sunt buni, nu zic nu, (ma rog, un fel de cornuri impletite, insiropate bine si cu nuca deasupra, cam asa vad muntenii mucenicii moldovenesti) dar pentru mine adevaratii mucenici sunt astia “cu zeama”!!!
sotul meu, de dragul meu (cred) a mancat o singura data, a zis “da, sunt buni”. punct. deh, bun simt moldovenesc!
eram inca in Muntenia si aveam un sef nascut si crescut in Moldova. de 9 martie aduceam toate fetele cate un borcan cu mucenici cu zeama. si zicea seful nostru: “nu stiu cum puteti manca laturile astea!!!”.
eu fac numai pentru mine mucenici muntenesti (de pofta si de dor!) si pentru restul casei, evident, moldovenesti!
si eu ii cumpar dar, spre deosebire de tine, eu ii fierb in apa numai cu sare iar restul ingredientelor (zahar tos, zahar vanilat, scortisoara macinata, coaja rasa de lamaie si nuca, un pic prajita si macinata) le adaug in farfurie cand ii infulec!!! asa am vazut la mama si asa m-am obisnuit.
oricum, pentru tine, moldoveanca din tata-n fiu, tot RESPECTUL meu pentru ca i-ai facut si ti-au placut!
cu drag,
Sara
Claudia V says
Multumesc pentru aprecieri, Sara!
Auzisem si eu ca se fierb doar in apa cu sare dar… mi-am zis eu asa in sinea mea.. nu or fi mai buni daca ii fierb intr-un sirop aromat ;) Ca mai intra aromele si dulceata in ei. Si zau, nu ca laud varianta mea dar chiar au fost buni. Toti din casa i-au apreciat!
Mie imi aduc cumva aminte de taieteii cu lapte facuti de bunica sau cu macaroanele cu nuca :))))))))))))))))) doar ca in varianta zemoasa.
Buni, oricum! :)