Mucenici moldovenești umpluți cu nucă și rahat – rețetă de sfințișori însiropați și pufoși
Mucenici umpluti cu nuca. Mucenici moldovenesti umpluti. Mucenici moldovenesti insiropati. Mucenicii moldovenesti cand se fac. Mucenici moldovenesti pufosi cu miere. Mucenici moldovenesti pufosi de dulce pentru 9 martie. 40 de mucenici, macinici, bradosi sau sfintisori copti in forma de 8 din aluat de post .
Anul acesta (2019) ziua de 9 martie, în care, conform tradiției populare se pregătesc și se dau de pomană mucenici (sfinți) a căzut în afara postului. Așa că am pregătit mucenici moldovenești dintr-un aluat de frupt, adică cu ouă și lapte.
Cum anul trecut am încercat varianta de mucenici umpluți cu nucă de post – vezi aici rețeta – anul acesta am zis că nu ar strica să încerc aceeași variantă de mucenici moldoveneși umpluți dar, de data asta făcuți dintr-un aluat ca de cozonac. În plus am adăugat în umplutură și câteva bucățele de rahat.
Băiețelului meu îi place mult rahatul și facem des cozonac umplut cu nucă și rahat. Așa că am zis că nu ar strica să încerc să fac și mucenici umpluți cu nucă și rahat. Un fel de mini cozonăcei dar în forma literei 8.
Am încercat chiar și un alt mod de a forma cifra 8. De obicei îi facem împletiți sau pur și simplu formând acel 8 dintr-un cerc întors și suprapus, așa cum am explicat în celelate rețete de mucenici pe care le-am publicat de-a lungul timpului pe site – vezi AICI sau AICI.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere
Vezi mai jos și cum se fierb în sirop aromat și mucenicii muntenești
De data asta am rulat spre interior un capăt al bastonașului până la mijloc și am procedat la fel cu cealaltă parte dar în sens opus. Am format în felul acesta un fel de ”S” unit la mijloc, așa cum se poate vedea și în poză. Mi se pare mai ușor de făcut așa decât împletit.
- pentru aluat
- 1,100 kg de făină albă de grâu
- 200 grame de zahăr
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 100 grame de untură (sau unt)
- 200 ml lapte dulce
- 4 ouă mari
- 40 grame de drojdie proaspătă
- 200 ml de apă carbogazeificată
- 1 lg cu sare
- 2 plicuri cu zahăr vanilat
- o lingură cu esență de vanilie
- - pentru umplutură
- 500 grame de nucă
- 200 zahăr tos
- 250 ml apă (sau lapte dulce)
- 2 linguri cu esență de rom
- 40 grame de cacao
- 100 grame de rahat
- - pentru sirop
- 1 litru de apă
- 300 grame de zahăr
- 1 lingură cu esență de vanilie
- - pentru uns
- un ou mare
- 200 grame de miere de albine
- 300 grame de nucă măcinată
Mod de preparare pentru mucenici moldovenești umpluți cu nucă și rahat
- Cernem făina într-un vas mai mare în care vom frământa aluatul și apoi adaugam și sarea.
- Într-un alt castron dizolvăm drojdia în cei 200 ml apă, adăugăm o lingură de zahăr și amestecam bine ca să se dizolve. Peste acest amestec adăugăm o cantitate mică din făina cernută cât să devina totul ca o pasta de consistenta unei smântâni mai groase. Aceasta este maiaua care va ajuta aluatul să crească și să devină pufos. Maiaua se lasă la dospit (crescut), la loc cald, până își dublează volumul.
- Cat timp crește maiaua separam gălbenușul de albuș. Albușul îl batem bine cu ajutorul mixerului până începe să se albească și să devină o spumă după care adăugăm treptat zaharul și continuă să îl batem până când obținem o bezea.
- În această bezea adăugăm gălbenușurile, 100 ml de ulei, zaharul vanilat, esența și, la final, laptele. Amestecăm tot cu mixerul.
- După ce maiaua și-a dublat volumul facem o adâncitură în mijlocul fainii pregatite inițial și adăugăm maiaua, compoziția de ouă și zahar de mai sus,
- Începem să încorporăm treptat toată faina, obținând aluatul din care vom face acesști mucenici moldovenești umpluți cu nucă și rahat.
- Frământăm cam 5-10 minute adaugând treptat osânza topită (putem folosi unt în loc de osânză) până când aluatul se desprinde de pe vasul în care frământăm. Ne folosim și de restul de 100 de grame de făină pentru a desprinde mai ușor aluatul de pe marginile vasului.
- După ce am terminat de frământat acoperim vasul cu un prosop și îl așezăm într-un un loc cald și ferit de curent lăsându-l să crească pănă își dublează volumul.
- Cât creste aluatul ne ocupăm de nucă pe care o amestecăm cu zahărul, cacaoa, esența și apa (laptele) până când obținem o compoziție de consistența unei paste.
- Tăiem și rahatul în bucăți mici și îl dăm prin făină.
- Înainte de a ne apuca de format mucenicii moldovenesti umpluți aprindem cuptorul la 180 grade și punem hârtie de copt în tava de la cuptor.
- După ce aluatul a dospit îl împărțim în bucăți egale, de mărimea unui pumn sau mai mici dacă dorim ca mucenicii să iasă mai micuți. Am explicat și AICI, la rețeta de mucenici umpluți, de post, cum se procedează.
- Luăm o bucată de aluat și o întindem cu ajutorul sucitorului dându-i o formă dreptunghiulară după care punem o lingură sau 2 de pastă de nucă pe ea, în funcție de mărimea viitorului mucenic și o întindem bine peste toată suprafața.
- La una din margini punem, din loc în loc bucățele de rahat
- Rulăm bucata de aluat sub formă de sul și apoi învârtim dintr-un capăt, până la mijloc și apoi celălalt capăt în sens invers. În felul acesta îi dăm forma cifrei 8. Sau procedăm în mod clasic așa cum am explicat aici, pe larg.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click pe clopoțel pentru a fi la curent cu ultimele noutăți!
- Procedăm la fel cu toată cantitatea de aluat, punând, pe măsură ce facem, mucenicii formați, în tava care va merge la cuptor. NOTA: Din această cantitate vor ieși 2 tăvi mari, de la aragaz, cu mucenici. Dacă doriți să obțineți o cantitate mai mică, înjumătățiți cantitățile de la ingrediente.
- Așezăm tava la loc caldut, pentru încă un sfert de oră, lăsând mucenici să crească iar.
- Îi ungem, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, cu un ou bătut bine și dăm tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, cât să se rumenească.
- Între timp pregătim și siropul astfel: fierbem apa cu zahărul și esența de vanilie cât să se formeze un sirop mai subțire (aproximativ 10 minute) după care îl lăsăm la răcit.
- Dupa ce se coc mucenicii și îi scoatem din cuptor, îi trecem rapid prin siropul răcit la temperatura camerei, îi așezăm pe un platou și îi ungem, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, cu puțină miere lichidă, după care presărăm peste ei, din belșug nucă măcinată.
- Servim cu mare poftă acești mucenici moldovenești umpluți, având alături, conform tradiției, 40 de pahare cu vin dar nu înainte de a da și de pomană pentru sufletul celor trecuți în neființă.
[…] Evident că se pot face și cu aluat ”de frupt”, procedând exact la fel ca și tehnică. Apasa AICI ca sa vezi cum se face cei din aluat de […]