Drept sa zic, pana cand nu am descoperit reteta asta de pilaf de hrisca, mie una nu imi placea hrisca. Am tot incercat sa o consum in diverse feluri dar nu prea am fost incantata. Cu o singura exceptie, combinata cu linte si transformata in chiftelute (ai aici reteta).
Insa asa simpla, doar ea, nu mi-a placut prea mult. M-am gandit insa ca o reteta de pilaf de hrisca ar trebui sa aiba un gust mai bun, sa nu mai fie asa de pregnant aroma aceea specifica pe care o are. Si nu m-am inselat. Acum, dupa ce am gustat din pilaful de hrisca nu as mai vrea pilaf cu orez, drept sa zic. Nu sunt nici mare fan orez, ce-i drept.
E o reteta simpla, rapida si usor de facut, ai sa vezi. De fapt, daca ai facut pana acum pilaf cu orez iti dai deja seama ca nu are cum sa fie ceva complicat. Principiul de baza e acelasi si la reteta de pilaf de hrisca.
Dupa cum vezi si din titlu, am marcat-o ca fiind o reteta fara gluten pentru a scoate acest lucru in evidenta. Insa la fel de bine putem sa sublinie ca este o reteta de post sau vegan.
Hrisca se numara printre cerealele care nu au gluten si care este perfecta pentru persoanele intolerante la gluten dar si pentru noi ceilalti. Stii deja ca sustin ideea prin care organismului nostru ii trebuie pauze din cand in cand atunci cand vine vorba de a mancare. A manca diversificat face bine sanatatii noastre. Asa ca putem ca in unele zile macar sa dam stomacului o pauza de la digerat glutenul si ne vom simti mai bine in timp.
- 200 grame hrisca
- 500 ml apa (pentru gatit)
- o ceapa
- un morcov
- 50 ml ulei
- o lingurita de otet
- o lingurita de sare
- o mana de patrunjel tocat
Mod de preparare pentru reteta de pilaf de hrisca
- Cu o seara inainte punem hrisca la inmuiat in apa rece cat sa o cuprinda. Adaugam si o lingurita de otet si lasam peste noapte.
- A doua zi scurgem hrisca din apa in care a stat peste noapte.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Curatam morcovul si ceapa.
- Morcovul il dam pe razatoarea mica iar ceapa o taiem marunt.
- Incingem uleiul intr-o tigaie si adaugam ceapa. Calim un minut amestecand in ea.
- Adaugam morcovul, amestecam si lasam la calit impreuna cu ceapa inca un minut dupa care punem peste legume 100 de ml de apa.
- Lasam legumele sa se gateasca pana cand scade apa dupa care adaugam hrisca si sarea.
- Amestecam bine totul si adaugam si restul de 400 de ml de apa.
- Lasam sa fiarba pe aragaz 5 minute dupa care adaugam patrunjelul.
- Dam vasul la cuptor si lasam sa se gateasca pana cand scade apa, aproximativ 15 minute.
- Cand este gata servim calda alaturi de o salata sau chiar friptura daca nu doresti o mancare vegan (de post).
Pofta buna pilaf de hrisca!
numaigateschrisca says
Nu mancati hrisca …
Are un gust de kkt rau.
Serios
Claudia Vasilache says
Este strict parerea dumneavoastra. Poate nu ati stiut sa o gatiti cum trebuie :)
Stefania says
Buna… Gatim pilaf de hrisca , dar scoatem lintea de la înmuiat, ?, cred ca e o greșeală la pasul 2 de la modul de preparare a retetei
Claudia Vasilache says
:))) Multumesc! Uite ca nu am observat greseala. Cred ca imi era gandul la linte cand am scris :))))
Am modificat ;)
stela says
Eu mananc de vreo 4 luni hrisca fiarta . In fiecare dimineata mananc un bol de hrisca cu sana sau lapte batut. E buna pt colesterol ,pt diabetici dar si pt cei fara probleme . Tine de foame cam 3-4 ore
Claudia Vasilache says
Chiar scade colesterolul?Adica ai testat? As incerca si eu dar nu prea imi place gustul ei :(
Cristina Dragomir says
nu-mi amintesc sa fi mancat ceva din hrisca pana acum. E buna si pentru diabetici oare? ca i-as recomanda-o mamei, ca ea tine post si incearca tot felul de chestii noi.
Claudia V says
Cristina, sincera sa fiu nu stiu daca si pentru diabetici dar ma informez si iti spun. Cu diabeticii e mai greu ca sunt mai multe forme de diabet si e greu sa recomanzi ceva daca nu esti de specialitate si nu esti medicul care ingrijeste pacientul.
Veronica says
Hrisca este chear foarte recomandata pentru diabetici deoarece ea ajuta la consumarea zaharului din singe si este chear foarte recomandata, are foarte multe proprieteti bune si extrem de benefice asupra organismului.