Sirop de rubarbă. Aromat și ușor de făcut.
M-am trezit zilele trecute cu 2 kilograme și ceva de rubarbă. Le-am primit de la o prietenă veche de-a mamei mele careare mai multă în grădină. A fost drăguță și ne-a adus și nouă câteva tije. Doar că acele câteva tije au fost de fapt mai bine de 2 kilograme.
Aș fi putut să le transform foarte ușor într-un gem delicios dar, cum mai am de anul trecut și cum deja această rețetă este publicată pe blog (vezi aici) m-am gândit să încerc rețete noi cu rubarba de anul acesta. Așa că, din 2 kilograme am făcut mai multe rețete.
Una dintre ele este și aceasta de la siropul de rubarbă pe care vreau să-l folosesc în băuturile răcoritoare pe care le voi face pe timpul verii. Merge foarte bine și în cocktailuri dacă sunteți amatori de astfel de băuturi, în orice fel de limonadă, în ceaiuri sau chiar ca și topping pentru înghețată sau diverse alte deserturi la pahar.
Rubarba are tijele tari, nu este zemoasă precum fructele așa că, pentru a obține din ele un sirop va trebui să fierbem rubarba în apă, să filtrăm rezultatul și apoi să fierbem lichidul cu zahăr pentru a obține un sirop. Nu e greu de făcut ci doar un mic mai migălos când vine vorba de separat pulpa de zeamă.
Vezi mai jos cum se face și prăjitura cu rubarbă și iaurt
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru notificări!
Puteam face sirop din toata cantitatea de rubarbă primită doar că, știind că nu consumăm atât de mult sirop, am preferat să folosesc doar 500 de grame de rubarbă iar în final am obținut cam 200 ml de sirop. Suficient pentru nevoile noastre. Hai să vedem cum se face.
- 500 rubarbă
- 500 apă
- 300 zahăr
- zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare pentru sirop de rubarbă
- Spălăm bine rubarba și apoi o tăiem rubarba în cuburi pe cât posibil egale.
- P punem într-o oală și turnăm apa peste ea.
- Punem la foc și lăsăm să fiarbă la foc mic 15 minute, cât să se îmnoaie foarte bine.
- Dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- Cu ajutorul unei strecurători separam pulpa de lichid.
- Lichidul obținut îl cântărim și, în funcție de cât este acesta vom stabili și cantitatea de zahăr. De obicei, pentru a face sirop, la un litru de lichid se pune 1 kilogram de zahăr. Însă se poate folosi și mai puțin zahăr mai ales când nu ai de gând să păstrezi pentru iarnă siropul. Așa că eu am folosit doar 400 de grame de zahăr în loc de 500 cât ar fi fost normal. Se poate folosi chiar mai puțin de atât.
- Lăsăm să fiarbă până când devine sirop adică se îngroasă și se leagă. Trebuie să arate ca o miere mai groasă. La final adăugăm și zeama de lămâie, mai dăm un clocot și apoi oprim focul. Punem așa fierbinte în sticle sterilizate dacă dorim să păstrăm peste iarnă.
Spor la făcut sirop de rubarbă!
Laura Seicean says
Ce idee buna!
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti place :) Sper sa incerci si tu :)