Nu e prima data cand fac curd de capsuni. Am mai facut si acum doi ani si mi-a placut aceasta crema foarte mult asa incat anul trecut am testat-o in varianta de curd de visine. Este o crema pe baza de suc de fructe, unt si oua si merge de minune la torturi si prajituri in combinatii fel si chip.
Cum anul acesta recolta de capsuni din gradina noastra a fost mai buna decat anul trecut dar ploile din multe din perioada lor de coacere au distrus multe dintre ele, am fost nevoita sa gasesc o solutie pentru a consuma capsuni din care nu aveam cum face un gem pentru ca erau putine cantitativ si nici nu erau suficient de estetice pentru a face un desert mai ochios.
Asa ca ne-am bucurat de ele cat am putut in varianta raw si am facut si o crema cu oua si unt, adica un curd de capsuni. Insa, cum rar fac de doua ori aceeasi reteta cap coada si imi place sa experimentez, de data asta am facut varianta de curd de capsuni cu cardamom.
Practic e cam aceeasi reteta de curd de capsuni pe care o stiti deja si pe care o gasiti aici doar ca diferita putin modul de preparare pentru ca are si o alta aroma. In plus, e o crema mai fina pentru ca am indepartat si samburii din compozitia de suc de capsuni. O crema rafinata si gustoasa cu care voi pregati in zilele urmatoare ceva bun. Sincera sa fiu inca nu stiu ce anume dar sigur o sa va spun si o sa aveti reteta.
Pana atunci insa, daca mai aveti capsuni nu ezitati sa faceti acest curd de capsuni cu cardamom. Nu este o reteta greu de facut doar ca o sa va trebuiasca ceva mai multa rabdare pana se gateste crema, aceasta fiind una care se face prin coacerea lenta a oului pe baie de aburi si poate sa dureze. Dar merita efortul, va garantez :)
Reteta de curd de capsuni si cardamom
- Ingrediente pentru reteta de curd de capsuni si cardamom
400 grame de capsuni
70 grame de unt cu 82% grasime
doua oua
100 grame de zahar
cinci pastai de cardamom
- Mod de preparare pentru reteta de curd de capsuni si cardamom
- Spalam, curatam, taiem bucati si apoi pasam capsunile cu ajutorul blenderului.
- Piureul de capsuni rezultat il strecuram cu ajutorul unei strecuratori, separand semintele de pulpa, asa cum am procedat si in reteta de sirop concentrat de capsuni (vezi aici reteta).
- Desfacem pastaile de cardamom si punem semintele in sucul de capsuni dupa care il lasam sa dea doua, trei clocote pe foc.
- Stingem focul, acoperim cu un capac si lasam la infuzat pana cand ajunge la temperatura camerei.
- Odata racit, strecuram sucul si dam deoparte semintele de cardamom.
- Batem ouale impreuna cu zaharul pana cand acestea isi dubleaza volumul si zaharul se topeste.
- Amestecam sucul de la capsuni, racit in prealabil, in compozitia de oua si amestecam bine.
- Punem compozitia obtinuta intr-o oala pe care o asezam pe baie de aburi, adica intr-o alta oala mai mare in care avem apa fierbinte, avand grija ca fundul vasului in care avem crema sa nu atinga apa care clocoteste.
- Punem pe aragaz, la foc mic, si lasam sa fiarba apa, amestecand continuu in crema.
- Dupa aproximativ zece minute, cand observam ca incepe sa se ingroase crema, adaugam untul taiat cubulete, dupa are amestecam si lasam crema sa scada si sa se gateasca pana cand ajunge la consistenta unei budinci. Nota: Amestecati continuu, altfel riscati sa transformati crema in omleta!
- Cand crema a ajuns la consistenta dorita (poate dura chiar si 20 de minute), luam vasul de pe baie de aburi si continuam sa amestecam pana cand se raceste, pentru a nu se taia untul din crema.
- Am obtinut astfel un delicios curd de capsuni cu cardamom pe care il vom putea pune intr-un borcan si lasa la frigider chiar si doua saptamani daca borcanul este sterilizat. Intrebarea este cine va rezista sa pastreze crema atata timp ;)
Pofta buna sa aveti!
Retete cu curd de capsuni
Prajitura cu curd de capsuni si ciocolata (click aici pentru reteta)
Tort cu blat de nuca si curd de capsuni (click aici pentru reteta)
M-ai innebunit! Capsuni si cardamom, ce combinatie de vis!
Sa stii ca da! :) Excelenta combinatia!