Gogosi cu iaurt (FARA drojdie)
Reteta asta de gogosi cu iaurt imi aduce mereu aminte de bunica din partea mamei pentru ca ea o facea mereu cand mergeam in copilarie, la ea in vacanta. Cum era si normal, a mostenit si mama reteta de la ea si de cele mai multe ori, cand aveam o cantitate mai mare de iaurt prin casa mama facea gogosi cu iaurt dupa reteta bunicii.
Reteta am gasit-o de curand si in caietul cu retete de prajituri al matusii mele, cel din care am gatit celebra prajitura ”Televizor” sau ”Alba ca Zapada” asa ca pot zice ca este o reteta ce poate fi incadrata in categoria ”retete vechi” sau ”retetele copilariei”.
Este o reteta foarte simplu de facut, asa cum o sa vedeti si in continuare. Mare lucru nu e de facut decat sa amestecati ingredientele si apoi sa prajiti aluatul in baie de ulei. La cuptor nu am incercat dar nu cred ca ies pentru ca aluatul este moale si usor curgator. Practic se pune cu lingura in uleiul incins bine.
In reteta se foloseste putin zahar, spre deloc, pentru ca gogosile, de regula se vor pudra cu zahar pudra dupa ce le gatim. Eu insa am preferat, de data asta sa le ”stropesc” cu ceva sirop concentrat de capsuni (aveti aici reteta), spre deliciul celui mic care e fan inrait capsuni.
- 400 ml iaurt de casa
- 400 grame de faina
- un ou
- un sfert de lingurita de sare
- doua pliculete de zahar vanilat
- o lingura de zahar
- o lingurita de praf de copt
- ulei pentru prajit
Mod de preparare pentru reteta de gogosi cu iaurt
- Batem oul cu furculita, adaugam iaurtul si amestecam bine dupa care punem zaharul, zaharul vanilat, faina, sarea si praful de copt. Nota: In reteta veche, din caietul matusii, praful de copt nu este trecut, insa mama mea il foloseste. Concluzia ar fi ca este optional. Pentru cei ce nu doresc sa foloseasca, il pot exclude.
- Obtinem un aluat moale, care curge usor si pe care il vom lua cu ajutorul unei linguri pentru a forma gogosile.
- Incingem uleiul intr-o tigaie si turnam cu lingura aluatul, rand pe rand, pana coacem toate gogosile. Le gatim intorcandu-le si pe partea celalalta.
- Pe masura ce se coc le scoatem si le punem intr-o farfurie in care am asezat in prealabil un prosop de hartie care sa absoarba surplusul de ulei.
- Servim calde sau reci, pudrate cu zahar pudra din belsug sau cu diferite topinguri sau dulceturi.
- Tips&Trics
Treceti lingura prin ulei de fiecare data cand luati din aluat care fiind moale, altfel s-ar lipi de lingura si nu va mai putea sa cada in tigaia cu uleiul incins.
Pofta buna sa aveti!
Antoaneta says
Merg cu smantana, in loc de iaurt?
Claudia V says
Nu am incercat cu smantana dar cred ca da. Daca incerci sa ne spui si noua daca au iesit si asa ;)
Iuliana says
Buune! Dati si la pachet vreo 2 portii? :)
Claudia V says
Dam si mai mult :)))))))))