Zilele trecute am gasit la LIDL in oferta varza de Bruxelles cu doar 3 ron punguta de 500 de grame. Nu era sa ratez asa o oferta deci mi-am pus in cos nu una ci doua pungute adica in total am luat 1 kilogram. Desi la prima vedere pare scumpa, si oricum este mai scumpa decat obisnuita noastra varza autohtona, mie imi place, cel putin e timpul iernii sa diversific consumul de legume si fructe asa ca, atunci cand gasesc oferte bune la acestea profit de ocazie.
Asa ca, ajunsa acasa, am inceput sa imi fac meniul pentru saptamana urmatoare. De obicei noi ne facem aprovizionarea duminica cand mergem la cumparaturi si numai bine pana seara imi fac un plan de actiune in functie de ce am reusit sa gasesc in reducere si ce mai avem deja prin frigider sau congelator.
Dintr-un kilogram de varza de Bruxelles faci macar doua feluri de mancare, poate chiar trei daca membri familiei sunt mai putini. Poti face o supa foarte buna (vezi aici reteta)
sau o poti gati simplu si rapid, cu putin sos bechamel, la cuptor (vezi reteta aici)
Cum imi place sa experimentez noi retete, evident ca de data asta am incercat ceva nou. Si ideea care mi-a venit a fost sa combin carnea de pui cu varza de Bruxelles, si sa fac o mancarica de pui picanta. Chiar foarte picanta pentru ca, nu am stiut cat de iute este sosul chilli Thai pe care il aveam primit ca premiu de la un concurs, si am scapat ceva mai mult decat ar fi trebuit. Insa noua ne place mancarea picanta asa ca nu a fost o problema.
Aveam si un pui ratacit prin cosul de cumparaturi si am decis sa il eficientizez la maxim si in functie de preferintele membrilor familiei asa ca pieptul a fost separat si folosit pentru cateva chiftelute din piept de pui la cuptor iar restul facut mancarica de pui cu varza de Bruxelles.
Reteta de mancarica de pui cu varza de Bruxelles
- Ingrediente pentru reteta de mancarica de pui cu varza de Bruxelles
un pui de 1 kg (fara piept)
50 de grame de sos Thai iute
un ardei gras rosu (eu am avut congelat)
doi catei de usturoi
500 grame de varza de Bruxelles
200 ml apa
o lingurita de sare
doua linguri de ulei de masline
- Mod de preparare pentru reteta de mancarica de pui cu varza de Bruxelles
- Punem intr-o tigaie uleiul de masline si il incingem.
- Adaugam cateii de usturoi curatati si taiati marunt si ii lasam sa se rumeneasca un minut avand grija sa nu ii ardem.
- Adaugam bucatile de carne de pui si le lasam sa se rumeneasca usor, la foc mediu, pentru cinci-zece minute, adaugand si 50 de ml de apa. Nota: Prin adaugarea apei, uleiul nu se va mai incinge si nu vom praji carnea ci mai mult o vom inabunsi, fiind astfel o mancare mai sanatoasa.
- Cand carnea si-a schimbat culoarea o intoarcem pe partea cealalta si o mai lasam zece minute dupa care adaugam ardeiul taiat fasii, varza de Bruxelles sosul de chilli diluat cu restul de apa.
- Acoperim cu capac si lasam sa fiarba la foc mediu pana cand sunt gata carnea si legumele, aproximativ 15-20 de minute, verificand din cand in cand sa nu scada de tot sosul.
- Daca sosul este inca prea mult mai lasam sa scada inca cinci minute pe foc si apoi o putem servi cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Tips&Trics
Daca nu aveti sos de chili Thai, asa cum am folosit eu in reteta, il puteti inlocui cu doua-trei linguri de pasta de tomate si, evident un ardei iute tocat marunt sau fulgi uscati de ardei iute.
Arata perfect! Vreau si eu! :)
Hai ca mai fac o portie special pentru tine :)