Toamna fiind si deci sezonul castanelor, am tot vazut pe net circuland retete in care castanele erau vedetele, ingredientul principal din reteta si mai ales intr-o reteta de desert. M-am documentat ca sa vad cum se pot folosi ca si ingredient si cand mi-a aparut in cale o oferta de piure de castane nu am mai stat pe ganduri si am cumparat un borcanel. Mai mult de curiozitate drept sa zic, ca sa vad cum este la gust ca atare si cum ”i-ar sta” intr-un desert.
Pana sa ma decid eu ce si cum adica le ce fel de prajitura sa il folosesc si cum sa il includ in reteta cu conditia sa fie una simpla dar gustoasa, am vazut la Paula pe blog o reteta de prajitura cu un blat umed usor de facut si care mi s-a parut, citind lista ingredientelor, a fi si gustos. Asa ca nu am mai stat pe ganduri si am trecut la treaba, lucrurile fiind simple: blat umed de cacao si un mousse de mascarpone cu piure de castane.
Asta a fost inspiratia mea. Prima dintre ele. Pentru ca, sa va zic un secret. Cum nu am folosit decat doua linguri de piure de castane la acceasta prajitura cu mascarpone si piure de castane, evident mi-a mai ramas si… am facut un cheesecake cu mascarpone si mousse din piure de castane. O sa vedeti saptamana viitoare cum pentru ca voi publica reteta imediat ce reusesc sa o scriu.
Pana atunci nu uitati sa va abonati la newsletter daca vreti sa fiti la curent cu ce retete mai public pe site. Cum? Simplu: urmarind pasii de AICI.
Reteta de prajitura cu mascarpone si piure de castane
- Ingrediente pentru reteta de prajitura cu mascarpone si piure de castane
– pentru blat
2 oua
65 ml ulei
120 ml iaurt
150 ml apa fierbinte
1 lingurita extract de vanilie
100 gr faina
65 gr faina de migdale
30 gr cacao
120 gr zahar
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare
– pentru crema
200 smantana pt frisca de 32% grasime
250 grame de mascarpone
2 linguri de zahar pudra
2 linguri de piure de castane
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu mascarpone si piure de castane
- Incepem, evident, prin a face blatul iar pentru aceasta, primul pas este sa aprindem cuptorul la 180 de grade si sa pregatim o tava de 25/38 cm in care il vom pune la crescut in cuptor.
- Punem cacaoa intr-o cana si turnam treptat apa fierbinte in cacaoa, amestecand continuu pana cand devine ca o crema dupa care o lasam la racit.
- Separat amestecam faina de grau cu cea de migdale, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
- In alt vas, punem ouale, le batem cu ajutorul unui tel si adaugam treptat uleiul, esenta de vanilie si iaurtul dupa care adaugam si crema de cacao care intre timp s-a racit si amestecam bine totul.
- Turnam ingredientele lichide peste cele solide, amestecam usor si omogenizam compozitia.
- Punem compozitia obtinuta in tava in care am pus in prealabil hartie de copt, incercam sa o nivelam cat mai bine astfel incat sa se uniformizeze si in final sa avem un blat cat mai egal.
- Dam la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, in functie de cuptor.
- Facem testul cu scobitoarea si cand este gata scoatem tava din cuptor, lasam un minut-doua la racit dupa care scoatem si blatul din tava si il lasam la racit pe un grilaj metalic.
- Cand s-a racit de tot taiem blatul in doua jumatati si pregatim crema de mascarpone si piure de castane care se face foarte simplu si usor.
- In primul rand incepem prin a face frisca procedand asa cum am explicat aici iar la sfarsit adaugam zaharul si mai batem un minut doua cu ajutorul mixerului.
- Separat amestecam piureul de castane cu branza mascarpone si apoi incorporam doua-trei linguri de frisca in crema de mascarpone dupa care o adaugam toata peste frisca si omogenizam cu ajutorul mixerului, la viteza mica sau a unul tel.
- Punem blatul pe un platou, impartim crema in doua si o parte o intindem peste prima bucata de blat pusa pe platou iar peste aceasta punem al doilea blat si apoi cealalta parte din crema.
- Ornam simplu, cu ciocolata rasa pe deasupra dupa care dam la rece si apoi taiem bucati de marimea dorita.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Oooo, asta e chiar o deliciosenie de notat si de pus in aplicare!! :)
Claudia V says
;) Este! Si data viitoare am sa fac portie dubla pentru ca e prea buna :)