Faptul ca ador ciocolata nu mai e un secret pentru voi. Am spus asta de fiecare data cand am avut ocazia. Daca la cafea am reusit sa renunt, de fumat nu fumez, trebuia sa am si eu un viciu. Sunt dependenta de … ciocolata. Serios vorbesc. Cred ca de ar fi sa trebuiasca sa tin un regim fara ciocolata as fi in stare sa o reinventez cumva ca sa ma pot bucura de gustul ei.
Si cum ciocolata nu imi lipseste niciodata din casa, si cum nu ma limitez la a o consuma ca atare, imi place sa o includ in diverse deserturi, cat de des pot. Cred ca ati remarcat, daca urmariti ce retete tot public eu pe aici de vrei doi ani si ceva, ca ciocolata e omniprezenta.
Asa ca, atunci cand am aflat de pe Facebook ca Laura (Retete ca la mama) organizeaza la ea pe blog un concurs in care premiul este nici mai mult nici mai putin decat 6 tablete de ciocolata Nestle Desert Noir (o ciocolata recent lansata pe piata si care are un continut de cacao de 52%) nu am putut sa stau deoparte si doar sa ma uit.
Trebuia sa ma inscriu si eu la concurs, nu? Ca asa-i sta bine unui dependent de ciocolata. Si cu ce puteam sa particip la concurs decat cu un desert ciocolatos iubit de multi, usor de facut si incredibil de gustos? Englezul ii zice brownie. Noi ii spunem negresa. Si cum era vorba de un concurs nu prea putea sa fie un simplu brownie asa ca nitica branzica aromata cu coaja de portocale m-am gandit ca ar fi combinatia perfecta pentru batul de ciocolatos de brownie, cu nuci si scortisoara.
Nu pot descrie in cuvinte, oricat de mult as incerca si oricat m-as lungi eu la vorba, cat de bun poate fi acest cheesecake brownie cu aroma de scortisoara si portocale, cu gust de ciocolata si nuci crocante. Mmmm, o nebunie. Trebuie neaparat sa incercati sa faceti si voi reteta mai ales ca nici nu e greu de facut si nici nu dureaza mult. Mai greu e sa incercat sa va abtineti la a devora si ultima bucatica dupa ce l-ati scos din cuptor. ;)
Reteta de cheesecake brownie aromat cu portocale si scortisoara
- Ingrediente pentru reteta de cheesecake brownie aromat cu portocala si scortisoara
– pentru brownie
200 grame de unt de 65% grasime
4 oua
70 de grame de zahar pudra
80 de grame de ciocolata Nestle Desert Noir
zeama de la o portocala (50 ml)
150 grame de faina alba
15 grame de cacao
50 de grame de nuci tocate grosier
1 lingurita de praf de copt
1 lingurita rasa de scortisoara
un varf de cutit de sare
– pentru cheesecake
150 de grame de branza de vaci
150 de grame de iaurt grecesc cu 10% grasime
50 de grame de zahar pudra
coaja rasa de la o portocala
- Mod de preparare pentru reteta de cheesecake brownie aromat cu portocala si scortisoara
- Pregatim toate ingredientele, punem hartie de copt intr-o tava 20/23 si aprindem cuptorul la 170 de grade.
- Taiem untul bucati si il punem intr-un castronel sa se topeasca pe baie de aburi si adaugam si ciocolata rupta bucati. Dupa ce untul s-a topit dam castronelul deoparte si amestecam ca sa se topeasca ciocolata dupa care lasam compozitia sa se raceasca lent.
- Intre timp separam albusurile de galbenusuri.
- Peste galbenusuri punem zaharul pudra si mixam cu ajutorul unui tel in forma de para sau a mixerului electric timp de cinci-sase minute pana cand se topeste zaharul, albusurile se albesc si compozitia noastra are aspectul unei creme.
- Punem in castronul cu albusuri un strop de sare si le batem bine (cu un tel sau cu mixerul) pana cand devin ferme si daca incercam sa intoarcem castronul nu vor cadea.
- Peste crema de galbenusuri si zahar adaugam compozitia de unt si ciocolata si amestecam bine.
- Adaugam sucul de portocale, scortisoara si nucile si amestecam bine dupa care punem si albusurile batute spuma amestecand de data aceasta cu ajutorul unei spatule de silicon (sau lingure de lemn) cu miscari usoare, de jos in sus pentru a nu pierde aerarea albusurilor.
- In alt vas cernem faina impreuna cu praful de copt si cacaoa.
- Adaugam treptat si faina amestecand la fel, cu miscari usoare, circulare si de jos in sus pana la incorporarea completa.
- In alt vas amestecam branza de vaci, pasata bine cu ajutorul unei furculite, cu iaurtul, coaja de portocale si zaharul.
- Turnam compozitia de negresa in tava pregatita in prealabil, pastrand deoparte sase linguri.
- Punem peste aceasta, in tava, din loc in loc, cu ajutorul unei linguri, compozitia de branza si apoi o intindem, tot ajutandu-ne de lingura.
- Pe deasupra punem, la fe, din loc in loc, cele sase linguri din compozitia de ciocolata pastrata si procedam la fel, o intindem fara sa insistam prea mult, obtinand astfel un aluat combinat neuniform.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cuptorul fiecaruia), facem testul cu scobitoarea si daca iese curat inseamna ca putem sa o scoatem din cuptor. Un alt mod de a verifica daca este gata: observam marginile si daca incepe sa se desprida usor de pe margini inseamna ca este timpul sa o scoatem din cuptor si sa o lasam la racit.
- Dupa ce s-a racit o taiem si o savuram cu placere.
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Prajitura cu mascarpone si piure de castane (click aici pentru reteta)
Prajitura cu crema de branza, dovleac si ciocolata (click aici pentru reteta)
Prajitura cu morcov, portocala si ghimbir (click aici pentru reteta)
Roxana says
O reteta excelenta. Familia mea adora brownie! Mi-am permis si niste floricele:
am pus un galbenus in crema de branza si doua linguri dintr-un gem special de grepfruit si portocale(reteta mamei mele), iar pe deasupra i-am facut glazura de ciocolata, ca asa le place copiilor mei.
A iesit nemaipomenit, cu aplauze la scena deschisa! Multumesc mult pentru reteta!
Claudia V says
Ma bucur ca ti-a placut reteta, Roxana.
Si mai ales ca ai adaptat-o gusturilor tale ;)Am sa incerc si eu varianta cu galbenus si gem pus in branza. Sigur e si mai buna decat originalul :p
Poze nu ai facut? Mi-ar fi placut sa vad cum a iesit :)
delia says
La ingrediente se mentioneaza 15 g cacao, insa in reteta nu este trecut nicaieri…am facut fara cacao. Acum e la cuptor, asteptam sa vedem ce iese.
Claudia V says
:( Mda, o mica eroare de redactare pentru care imi cer scuze.
Ar fi trebuit si o lingura de cacao pentru a intensifica gustul de ciocolata dar merge si fara.
Sper ca ti-a iesit bine si ti-a placut :)
Multumesc ca mi-ai atras atentia de greseala.
O duminica frumoasa!
Iuliana says
Mai, tu ai strans toate aromele mele preferate la un loc! :) Excelenta negresa ta!
Claudia V says
Daaa! Sunt arome de iarna care se imbina perfect si daca e vorba si de ciocolata… atunci mancam fara oprire :)