Probabil ca ati observat ca zilele astea am facut o pauza in ce priveste publicarea retetelor desi am cateva care stau cuminti si asteapta lumina zilei. Am lipsit insa motivat, as putea spune, pentru ca am participat la Food Bloggers Conference care a avut loc marti la Bucuresti si despre care m-am apucat deja sa scriu ca sa va spun impresiile mele. Insa, cum sunt multe de scris despre acest subiect, m-am gandit ca ar prinde bine sa va dau si retetele care asteapta sa fie publicate. Asa ca o sa continui astazi cu seria conservelor pentru iarna. V-am mai spus acum doua saptamani ca anul acesta am facut, ca niciodata multe feluri de gemuri si dulceturi si ca le-am incercat chiar si in varianta fara zahar.
Chiar acum cand scriu aceste randuri am pe foc o dulceata de cirese dulci asa ca aveti rabdare cu mine pana public toate retetele de gemuri si dulceturi si bucurati-va de ele ca sunt bune de facut. Ce bine prinde la iarna sa desfaci un borcanel cu gem din rubarba si caise, asa cum e cel de astazi si sa il intingi pe o felie de paine de casa facuta cu maia naturala, asa cum e si cea din poza?Mmm, un deliciu! :)
Reteta de gem din rubarba si caise
- Ingrediente pentru reteta de gem din rubarba si caise
600 grame de caise cantarite fara samburi
900 grame de rubarba curatata
1 kg de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de gem din rubarba si caise
- Caisele (de la care am scos in prealabil samburii) se taie jumatati sau sferturi si se pun in oala in care vom fierbe gemul
- In aceeasi oala in care am pus caisele adaugam rubarba curatata si taiata si ea bucati de circa un centimetru
- Punem peste caise si rubarbar zaharul si il lasam sa se topeasca lent pana a doua zi. Oala o acoperim cu un capac si o lasam la temperatura camerei pana in momentul in care ne apucam de facut gemul.
- A doua zi vom observa ca zaharul s-a topit si caisele cu rubarba au lasat zeama.
- Punem oala pe aragaz, la foc mic pana cand zeama scade si gemul se leaga.
- Cand gemul este gata il punem in borcane sterilizate in prealabil procedand asa cum am explicat in reteta de dulceata de flori de salcam si il pastram in camara peste iarna.
- Alte retete cu rubarba:
Spor la treaba sa aveti!
Tu stii ca eu nu am mancat niciodata rubarba? Mi-e si rusine sa recunosc, dar asta e. Deci, pastreaza-mi si mie un borcanel mic-mic de gem, da? :)
Serios? Pai gasesti in supermarketuri chiar si acum deci pot incerca o tarta cu rubarba. Stiu ca tu faci des tarte.
Gemul s-a cam dus ca am facut putin si daca stiam iti opream un borcanel :(