• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 22, 2015 · 27 Comments

Prajitura turceasca cu iaurt (Yoğurtlu Tatlisi)

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 22     
22
Shares

prajitura turceasca cu iaurt

Descrisa ca o fuziune intre rafinamentul Asiei Centrale, Orientului Mijlociu si bucatariei din Balcani, bucataria turceasca este in mare parte mostenirea bucatariei otomane si a reusit sa influenteze si bucatariile tarilor invecinate, printre care si tara noastra. Cred ca sunt putine persoanele care nu stiu inca faptul ca traditionalele noastre sarmale eu la baza, de fapt o reteta din bucataria turceasca. Si asta ar fi doar unul dintre exemple.

Bucataria turceasca cuprinde retete culinare care difera de la o zona la alta in functie de traditii si geografie. Astfel, in sud traditionale sunt retetele de kebab, baklava si kadayif, in partea estica specifica este folosirea maslinelor si a uleiul de masline, pe coastele Marii Negre se consuma mult peste si porumb iar legumele si verdeturile sunt nelipsite din partile Turciei invecinate cu Marea Mediterana, Marea Egee si Marea Marmara iar specialitati precum keskek, manti si gozleme isi au originea in centrul Anatoliei.

Legume precum  fasolea, rosiile, ardeii si in mod special vinetele, care sunt emblematice pentru bucataria turceasca reprezinta pricipalele ingrediente folosite in aceasta bucatariei. De asemenea, in deserturi specific este folosirea fisticului, nucilor si a migdalelor iar folosirea la aproape orice masa a iaurtului nu mai surprinde pe nimeni. Una dintre bauturile traditionale, specifice Turciei este Ayran-ul, o bautura facuta din iaurt amestecat cu apa si sare.

Multe ar fi de spus despre bucataria turceasca dar daca doriti sa aprofundati subiectul gasiti pe internet o sumedenie de alte informatii. Asa ca eu ma opresc aici cu parte de cultura generala ce insoteste aceasta reteta si trec la fapte. 

De ce v-am vorbit de bucataria turceasca? Pentru ca luna asta i-a venit randul sa fie pusa in centrul atentiei la provocarea “TheFoodConnection ” lansata de fetele de la Savori Urbane (Oana si Diana). Gazdele lunii si cei ce vor aduna la un loc toate retetele de la bloggeri participanti la provocare sunt Cosmin si Diana (simplusibun.ro). Gasiti deci, la ei pe blog alte cateva amanunte despre bucataria turceasca precum si, in timp, pana la sfarsitul lunii, intreaga colectie de retete turcesti.

food connection

Pentru aceasta provocare am ales sa fac un desert simplu si gustos. O prajitura turceasca cu iaurt. Una simpla, cu faina. Pentru ca mai sunt si altele cu gris. Nu am testat-o inca dar acesta reteta de prajitura turceasca cu iaurt de astazi va pot spune ca a avut asa un succes ca pana sa ajung sa o public pe blog am facut-o deja de doua ori. Era si normal sa fie asa pentru ca e de inspiratie marca Gordon Ramsey. Reteta originala o puteti gasi in cartea lui “Bucatariile lumii” doar ca eu am mai modificat-o putin asa cum imi sta obiceiul :) Eu zic sa o incercati si api sa reveniti cu un comentariu sa imi spuneti daca va placut ;)

Reteta de prajitura turceasca cu iaurt

  • Ingrediente pentru reteta de prajitura turceasca cu iaurt

4 oua
400 grame de iaurt
60 de grame de faina

trei linguri de zahar
coaja rasa de la o lamaie
doua-trei linguri de zeama de lamaie
un strop de sare

  • Mod de preparare pentru reteta de prajitura turceasca cu iaurt
  1. Separam albusul de galbenus.
  2. Intr-un castron amestecam zaharul cu galbenusul si le batem putin impreuna cat sa se dizolve zaharul si sa se formeze o crema.
  3. Adaugam iaurtul, coaja de lamaie, zeama de lamaie si apoi faina si amestecam bine.
  4. Intr-un alt castron batem bine albusurile impreuna cu un strop de sare pana cand devin o spuma foarte tare care nu se desprinde de castron.
  5. Incorporam, cu miscari usoare, de jos in sus, albusurile in compozitia de iaurt si oua.
  6. Punem compozitia rezultata intr-o tava rotunda de silicon de 23 cm diametru (sau o tava obisnuita dar unsa cu ulei si tapetata cu faina) si dam la cuptor, la 150 de grade pentru aproximativ 50-60 de minute, in functie si de cum coace cuptorul. Prajitura este coapta atunci cand incepe sa se rumeneasca deasupra.
  7. Dupa ce s-a copt, oprim facut si o mai lasam inca cinci minute sa stea in cuptor cu usa deschisa dupa care o scoatem si o lasam la racit cateva ore bune pentru a o putea taia usor. Prajitura avand o compozitie asemanatoare unui soufle se va lasa dupa scoaterea din cuptor asa ca sa nu intrati in panica. Este normal sa se intample asa ceva. Acest fapt insa, nu ii stirbeste cu nimic din gustul ei deosebit.
  8. O servim simpla sau cu putin sirop (de liliac, de papadie, sau de fructe)

prajitura turceasca cu iaurt lecturi si arome

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 22     
22
Shares
 
22
Shares
 22    
« Cremsnit cu crema de vanilie si mascarpone
Pulpe de pui in sos dijonez cu smantana »

Comments

  1. virgil says

    May 31, 2020 at 7:57 pm

    deci mie mi-a iesit cu iaurtul depus la fund fara fund de aluat adica…am cam respectat toate conditiile si iaurtul era de tara adica chisleag din lapte nefiert, poate s-a coagulat altfel si s-a lasat mai greu? Bizar…

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      June 1, 2020 at 9:01 am

      Da, e posibil sa fie din cauza iaurtului. Iaurtul de casa, chisleagul, e mai ”greu”, mai ”dens” nu ca cele din comert. Poate mai incercati cu unul din comert. Pana acum sunteti singurul care a spus ca nu i-a iesit prajitura….

      Reply
  2. Monica says

    September 10, 2019 at 1:43 pm

    Bună ziua, se poate înlocui în totalitate faina cu gris?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 10, 2019 at 3:14 pm

      Nu am incercat si varianta cu gris dar stiu ca se p oate. Daca incercati asa, sa folositi o cantitate mai mica de gris, nu cata faina este in reteta. Daca iese si asa va rog sa reveniti cu un alt comentariu ca sa stim si noi :)

      Reply
      • Geanina says

        April 20, 2020 at 11:12 am

        Hristos a înviat! Va mulțumesc pentru rețetă.. Asta a fost pasca noastră anul acesta! Sănătate!

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          April 20, 2020 at 6:50 pm

          Adevarat a Inviat! :) O idee minunata! Nu m-am gandit ca ar putea fi folosita ca si pasca :) Multumesc pentru ca mi-ati spus :) Sarbatori binecuvantate!

          Reply
  3. Carmen says

    June 21, 2018 at 11:36 am

    Cat zahar se foloseste la aceasta reteta?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      June 21, 2018 at 2:56 pm

      Pai… cat scrie in reteta…adica 3 linguri. Atat a fost suficient pentru noi dar daca va place mai dulce sa puneti mai mult zahar!

      Reply
  4. Ramona says

    April 10, 2016 at 7:10 am

    Am respectat reteta (zic eu), dar nu mi-a iesit deloc ca in poza. Mi-a iesit mai buna cred :D Nu stiu sigur ce i-am facut, dar nu s-a lasat deloc. A iesit foarte pufoasa si rotunda, cu o consistenta minunata. Poate depinde si de iaurt. Sau poate de timpul de mixare. Am lasat sa bata destul de mult galbenusul cu iaurt pana am inglobat albusul. In momentul in care am adaugat albusul nu am insistat la amestecat. Am invartit de sus in jos cu o lingura de lemn pana a parut omogen. Aluatul era foarte spumos cand l-am turnat in tava. A fost nevoie sa-l nivelez. Oricum am refacut-o deja de vreo 5 ori si mi-a iesit la fel, fara fructe, cu fructe si cu fulgi de ciocolata. A devenit o favorita in casa :D In curand poze la mine pe blog pentru comparatie. Multumesc mult pentru reteta! <3

    Reply
    • Claudia V says

      April 10, 2016 at 12:35 pm

      Cu placere! Sa va fie de bine ;)
      Ma bucur ca ti-a placut si ti-a iesit mai buna decat mi-a iesit mie.
      Eu am o problema cu cuptorul :( Nu mentine temperatura constanta.
      Ce fel de cuptor ai, de curiozitate? Pe gaz sau electric.
      Eu am pe gaz, abia cumparat si imi pare rau ca nu mi-am luat unul electric.
      Regleaza mai bine temperatura. Si prajituri de acest gen sau cheesecake-urile ies perfecte.
      Astept poze :)

      Reply
      • Ramona says

        April 10, 2016 at 2:58 pm

        Cuptorul e normal, de aragaz pe gaz. Am copt la 150 de grade ce-i drept cam 80 de minute. Tava e teflonata, fără hârtie de copt, doar unsa. Nu s-a ars deloc pe fund, dar i-a luat mult sa se rumenească deasupra. N-am vrut sa risc sa cresc temperatura. Și n-am deschis deloc ușa de la cuptor pana la sfârșit. Am urmărit doar prin geam.

        Reply
        • Claudia V says

          April 10, 2016 at 4:18 pm

          Ai noroc cu el daca mentine constanta temperatura.
          Eu m-am trezit odata, in timpul coacerii ca de la 180 s-a dus la 200 :(
          S-a facut ea aveam eu acolo si a fost comestibil :))
          Poate ar trebui sa ii pun o placa ceva, ca sa isi mentina temperatura constanta in ciuda fluctuatiilor de gaz.

          Reply
  5. rudia says

    January 26, 2016 at 1:34 pm

    ah! Și asta merge făcută azi! Îmi dai de lucru văd! :-D

    Reply
    • Claudia V says

      January 26, 2016 at 4:33 pm

      Da, da! Asta e si intentia mea, sa mobilizez lumea ca sa gateasca acasa mai des :)

      Reply
  6. Maria Udrea says

    January 25, 2016 at 9:01 am

    Am sosit sa-mi savurez cafeaua lecturand prajitura ta!
    Simpla, dar tare buna!

    Reply
    • Claudia V says

      January 25, 2016 at 9:13 am

      Multumesc de vizita, Maria!
      Ce bine ca nu mi-am baut singura cafeaua in dimineata asta ;)
      Da, e simpla si buna prajitura. Asa cum imi place mie :p

      Reply
  7. Iuliana says

    May 23, 2015 at 7:16 pm

    Tare-mi plac prajiturile cu iaurt. Au o consistenta deosebita. Eu de obicei le pun si fructe, nu stiu daca turcii obisnuiesc. Probababil ca asa cum ai spus tu, ei le prefera servite cu siropuri foarte dulci.

    Reply
    • Claudia V says

      May 24, 2015 at 4:12 pm

      Da, asta a lor, asa traditionala e fara fructe dar daca punem si fructe sigur e mai buna. :)
      Ei prefera fructele in … sirop :))

      Reply
      • Ana says

        January 10, 2021 at 4:27 pm

        Foarte bună a ieșit! Am făcut cu iaurt gras 10%. Mulțumesc pt rețetă!

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          January 10, 2021 at 7:42 pm

          Cu mare drag! Ma bucur ca v-a placut :)

          Reply

Trackbacks

  1. Pandispan cu capsuni - Lecturi si Arome says:
    May 23, 2020 at 1:55 pm

    […] pandispanul sa se raceasca in tava si apoi taiem prajitura in bucati de marimea si forma dorita, le pudram cu zahar si le asezam pe un platou sau o […]

    Reply
  2. Saptamana de austeritate | vavaly says:
    March 16, 2017 at 8:41 am

    […] Prajitura cu iaurt (am avut doua sticle de lapte care s-au inacrit si nu m am indurat sa le arunc) cu gris si faina (din rezervele din dulap) – ne-a ajuns trei zile pentru micul dejun al copilului in primul rand. […]

    Reply
  3. De ce ar trebui sa petreci (macar) o zi la Craiova | I have a map says:
    April 27, 2016 at 9:11 pm

    […] o dulceata de lamai cu gust de vara greceasca pe care cum am ajuns in Bucuresti am turnat-o peste o prajitura turceasca. […]

    Reply
  4. Cea mai rapida prajitura cu portocale si iaurt (Portokalopita) - Lecturi si Arome says:
    March 31, 2016 at 7:21 pm

    […] Prajitura turceasca cu iaurt (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  5. Cea mai simpla prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide says:
    March 30, 2016 at 7:36 pm

    […] sa revin la iaurtul meu si sa va povestesc ce am facut pana la urma cu el, nu? Pai… eu zic ca am facut cea mai […]

    Reply
  6. Falafel - chiftelute de naut (de post) says:
    March 15, 2016 at 10:20 am

    […] aduc doar aminte ca am fost deja in Germania, tarile scandinavice si baltice, Turcia, Mexic, Polonia, Rusia, Spania, China iar acum poposim, cu aceasta reteta de chiftelute de naut […]

    Reply
  7. Prajitura cu gris, iaurt si lamaie - insiropata | Savori Urbane says:
    June 23, 2015 at 8:52 am

    […] M-a inspirat reteta unei prajituri turcesti, publicata recent  de Claudia Vasilache pe blogul ei Lecturi si Arome. Pornind de acolo am mai cercetat pe internet diverse retete si pana la urma am adaptat totul dupa […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

May 2015
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Apr   Jun »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316