• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

May 5, 2015 · 23 Comments

Cea mai simpla prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide

Prajituri

Spune si altora!
 10     
10
Shares

prajitura din foietaj cu iaurt_1Aveam zilele trecute in frigider o cutie mare cu iaurt grecesc, aproape un kilogram mai exact, care se apropia vertiginos de data scadentei. Asa se intampla cand faci cumparaturi fara sa gandesti. Adica daca le faci cand esti atras de ofertele comerciantilor fara sa tii cont de lista de cumparaturi cu care pleci de acasa. Ajungi sa gatesti in functie de ce ai in frigider si camara si nu in functie de ce reteta ti-a placut tie si ai vrea sa o incerci sau de ce iti e pofta in acel moment.

Am ajuns la concluzia ca pentru mine asta e deja un stil de viata, ca mai degraba ma adaptez la ce am in camara si frigider si gatesc de multe ori improvizand decat sa planific ceva. Acest mod de a gati, deschizand frigiderul si incropind pe loc o reteta se potriveste insa mai mult retetelor de mancaruri sarate, unde de multe ori nu ai nevoie de cantitati exacte. In ce priveste retetele de deserturi si mai ales cele de patiserie lucurile se schimba si trebuie, vrand-nevrand sa mai consulti si o reteta dintr-o carte de bucate consacrata si sa o respecti sau sa o adaptezi “nevoilor” tale.

Dar sa revin la iaurtul meu si sa va povestesc ce am facut pana la urma cu el, nu? :) Pai… eu zic ca am facut cea mai simpla prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide. Iar pentru reteta m-am inspirat din “Cartea regala de bucate a principesei Margareta a Romaniei“, unde am gasit nu una ci doua retete de desert cu iaurt. Am ales-o pe cea cu iaurt si foi de placinta pentru ca aveam o mare cantitate de iaurt, aveam multe oua si tocmai primisem de sarbatori, de la Solaris o punguta de stafide brune. 

Ce m-a atras la aceasta reteta de prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide a fost tocmai simplitatea modului de preparare. Iar rezultatul final, gustul acesteia a fost unul cu adevarat regal. Va sfatuiesc deci sa o incercati negresit pentru ca, pe cat de simplu se face, pe atat e de buna. Va disparea rapid din farfurii.

Retea de prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide

  • Ingrediente pentru reteta de prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide

un pachet de foi de placinta
7 oua

900 grame iaurt grecesc 
5 linguri de zahar
un strop de sare
esenta de vanilie
150 grame de stafide (de genul acesta – click aici)
aproximativ un pahar de ulei pentru uns

prajitura din foietaj cu iaurt

  • Mod de preparare pentru reteta de prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide
  1. Separam albusurile de galbenusuri.
  2. Punem intr-un castron iaurtul cu galbenusurile, zaharul si esenta de vanilie si amestecam bine cu ajutorul unui mixer pana cand se topeste zaharul.
  3. Adaugam si stafidele in compozitia de iaurt cu ou si amestecam.
  4. Separat, in alt castron, punem albusurile si un strop de sare si le batem foarte bine, pana cand nu se mai desprind de pe tel. Putem folosi un tel simplu, de mana sau robotul de bucatarie daca vrem sa economisim timp.
  5. Incorporam in compozitia de iaurt cu oua si albusurile batute spuma, treptat si cu grija, amestecand doar pana la incorporarea acestora. Nu amestecam prea mult sau rapid si nu ne folosim de tel sau robot de bucatarie. Utilizam o lingura de lemn sau o spatula de silicon pentru a incorpora abusurile si a le mentine aerarea.
  6. Incingem cuptorul la 180 de grade.
  7. Ungem o tava cu ulei si punem pe fundul acesteia patru foi de placinta pe care le ungem cu ulei. Adaugam o parte din compozitia de iaurt punem deasupra alte patru foi, ungem cu ulei. Repetam operatiunea pana cand am terminat de pun toata compozitia si toate foile. Ultimul strat trebuie s fie el de foi pe care neaparat le vom unge cu ulei pentru a nu se usca la copt.
  8. Punem tava in cuptorul incins in prealabil si o lasam sa se coaca timp de aproximativ o ora pana cand observam ca s-a rumenit compozitia si incepe sa se desprinda de pe margini.
  9. Scoatem tava din cuptor, o acoperim cu un prosop de hartie peste care punem un prosop de panza. Nu va faceti probleme daca foia de desupra creste neuniform sau daca placinta se va lasa cand o scoateti din cuptor. In final, adica a doua zi, cand o veti taia si pudra cu zahar pudra va arata bine in ciuda acestor mici inconveniente estetice.

Alternative:

Alte prajituri iaurt pe care le mai puteti incerca:

Prajitura turceasca cu iaurt (click aici pentru reteta)

prajitura turceasca cu iaurt

Prajitura cu iaurt si prune (click aici pentru reteta)

prajitura iaurt

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 10     
10
Shares
 
10
Shares
 10    
« Chiftelute suedeze cu sos alb (Kottbullar)
Formula sănătății perfecte. Dieta alcalină (recenzie) »

Comments

  1. Cristina Dragomir says

    November 7, 2016 at 3:06 am

    hai, bre, la cat de lenesa sunt eu, sa mai bat si albusurile separat? cata rautate!

    Reply
    • Claudia V says

      November 7, 2016 at 7:48 am

      Daca bati albusurile separat aerezi restul de compozitie si nu mai ai nevoie de praf de copt.Asta e smecheria :)

      Reply
  2. Simona says

    October 8, 2016 at 10:03 am

    Ce bine arată! Chiar trebuie să o încerc și eu!

    Reply
    • Claudia V says

      October 8, 2016 at 10:12 am

      Multumesc :) Da, sa o incerci ca e simpla, buna si usor de facut!

      Reply
  3. vavaly says

    February 1, 2016 at 10:45 am

    daca rezista pana a doua zi. buna idee reteta asta.

    Reply
    • Claudia V says

      February 1, 2016 at 1:03 pm

      Ei… cu mari eforturi rezista :))

      Reply
  4. Sofi Ica says

    September 28, 2015 at 7:58 am

    Am facut si eu aceasta prajitura si la 1 kg de iaurt gras am pus si 1 lingura cu varf de gris este mai pufoasa ! Multumim ptr reteta !

    Reply
    • Claudia V says

      September 28, 2015 at 8:20 am

      Ma bucur ca ai incercat si tu prajitura si ca ti-a placut. Adevarul e ca se face usor si e si simplu de facut :)

      Reply
  5. stefy says

    May 6, 2015 at 5:12 pm

    Claudia, cu drag o imbratisare pentru tine :http://stefyharnicutza.blogspot.ro/2015/05/chec-din-albusuri-cu-ciocolata.html

    Reply
    • Claudia V says

      May 6, 2015 at 5:28 pm

      :) Multumesc mult, Stefania!
      Ce surpriza placuta pe ziua de azi <3
      Te imbratisez si eu, cu drag! :)

      Reply
  6. Vicky`s Recipes says

    May 6, 2015 at 12:52 am

    Tare bine arata placintica ta! Mai ca mi-ai facut si mie pofta de o bucatica! Ai folosit oua de casa?…pentru ca este asa de frumos colorata! Imi place tot: si cum arata si fotografiile. Felicitari! Esti grozava: si tu si placintica aceasta simpla! Te imbratisez!

    Reply
    • Claudia V says

      May 6, 2015 at 5:30 am

      :) Multumesc pentru aprecieri, Vicky.
      Da, am folosit oua de casa. Avem cateva gainute care sunt harnice si ne umplu frigiderul cu oua ;)

      Reply
      • Rora says

        July 25, 2015 at 4:38 pm

        Si daca tot esti asa de fericita sa ai gainute pt ousoare de buna calitate… de ce nu faci in casa iaurtul? Lapte de la aparat, cu grasimea integrala de 4,5% din care faci ce vrei dp, smantana, frisca iaurt gras sau foarte slab, sana aromata cu ce vrei gem, vanilie usturoi pt piza…

        Reply
        • Claudia V says

          July 25, 2015 at 4:49 pm

          Pentru ca aici unde stau eu… nu am lapte de la aparat iar de la tarani mai greu ajung sa iau lapte si nu prea am incredere sa iau de la oricine.
          Cand am avut posibilitatea am luat si am facut in casa. Chair si unt din smantana de la tara dar… e mai greu cu increderea :)

          Reply
  7. Ioana says

    May 5, 2015 at 9:09 pm

    Suna a prajitura cu iaurt pe care o sa o fac sambata. Multumesc pentru idee ;).

    O seara frumoasa

    Reply
    • Claudia V says

      May 6, 2015 at 5:32 am

      Cu placere! :)
      Atunci iti spun deja pofta buna! ;)

      Reply
  8. casutalaurei says

    May 5, 2015 at 4:24 pm

    Apoi un iaurt in plus nu strica niciodata. Gasesti urgent folosinta:))

    Reply
    • Claudia V says

      May 5, 2015 at 4:54 pm

      La mine… mai multe in plus se pare ca nu strica niciodata :))))
      De multe ori zic ca ma organizez si planific meniul dar nu reusesc sub nici o forma.
      Parca mai degraba improvizez decat planific.

      Reply
  9. Iuliana says

    May 5, 2015 at 8:33 am

    Si mie imi plac prajiturile si placintele cu iaurt, mai ales daca-s vanilate, asa ca a ta. Ce bine mi-ar prinde o bucatica chiar acum la cafeaua de dimineata! :)

    Reply
    • Claudia V says

      May 5, 2015 at 11:01 am

      Pai hai ca iti dau cateva bucatele, sa ai si pentru cafeaua de dupa pranz :p

      Reply

Trackbacks

  1. Cea mai rapida prajitura cu portocale si iaurt (Portokalopita) - Lecturi si Arome says:
    January 20, 2021 at 4:57 pm

    […] Cea mai simpla prajitura cu foi de placinta iaurt si stafide (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  2. Cea mai rapida prajitura cu portocale si iaurt (Portokalopita) - Lecturi si Arome says:
    December 19, 2015 at 9:00 am

    […] Cea mai simpla prajitura din foi de placinta cu iaurt si stafide (21,429 views) […]

    Reply
  3. Interview With Claudia Vasilache, Food Blogger - Today Elite says:
    December 6, 2015 at 11:33 am

    […] The simplest cake made out of pie puff: […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

May 2015
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Apr   Jun »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316