Munca din spatele unui blog, am mai spus-o si cu alta ocazie, nu este una usoara. Insa, hotarat lucru este una frumoasa si plina de satisfactii. Una dintre ele este si faptul ca prin intermediul, sau cu ajutorul blogului poti socializa. E adevarat, doar pana la un anumit nivel. Si ma refer aici la socializarea care se face avand la baza comentariile lasate pe blog. Orice blogger care se respecta va avea grija ca cei ce lasa un mesaj pe blogul lor sa beneficieze si de un raspuns, de un sfat, de un ajutor, daca acesta este cerut. Si una dintre “misiunile” bloggerului este si aceea de a-si crea o comunitate in jurul blogului sau. Lucru nu chiar atat de usor de facut si realizabil doar in timp.
Insa, pana la a cladi aceasta comunitate, acelasi blogger are nevoie sa fie prezent pe canalele de social-media sau in cuvinte mai pe intelesul tuturor, pe canalele de socializare. De multe ori, chiar, discutiile in urma articolelor publicate, in loc sa fie facute aici, pe blog se desfasoara “afara” adica pe reteaua de socializare respectiva unde fanul, persoana interesata de ce ai scris isi da cu parerea sau cere sfaturi. Sincera sa fiu nu prea inteleg de ce unii dintre noi intra pe site, citesc articolul/reteta si apoi se intorc tot pe reteaua de socializare ca sa lase un comentariu? O fi vorba de un reflex? De parerea gresita ca bloggerul nu iti va raspunde acolo? Nu stiu, si probabil ca nu voi reusi sa aflu asta prea curand.
Un blog, cu toata munca lui in spate are nevoie de sustinere din partea celor ce ii trec pragul. Iar una dintre metodele de sustinere este si acest simplu si banal exercitiu de a comenta aici, pe site, la articolul care ti-a placut.
Un blog, cu tot efortul de a scrie pe el continut de calitate, are nevoie sa fie prezentat, “scos in lume”, adica mai pe inteles are nevoie de reclama, de publicitate. Ca vrem sa o recunoastem sau nu, publicitatea, nu cea care ne consuma minute pretioase din timpul petrecut pentru a urmari filmul preferat :), este necesara. Degeaba gatesti, scrii si publici daca articolul nu ajunge si la cei ce ar fi interesati sa il citeasca. Pana acum cativa ani, acest trafic, cum s-ar zice in termeni tehnici, venea preponderent de pe motoarele de cautare, Google mai ales. In ultimii ani insa, odata cu explozia numarului de retele de socializare, rolul acestora a devenit din ce in ce mai mare asa incat pana si batranul Google a ajuns sa tina cont, in calculele lui de prezenta unui brand, blog, site, pe aceste retele.
Cu cat esti mai prezent pe social-media, cu atat iti vei putea face mai cunoscuta munca din spatele blogului iar cine sustine contrariul cred ca ori nu stie despre ce vorbeste ori nu vrea sa recunoasca acest lucru. Insa, doar simplu fapt ca in ultimul timp cea mai cunoscuta retea de socializare (Facebook) a inceput sa “gandeasca” ca un afacerist feroce este o dovada clara ca rolul retetelor de socializare a devenit din ce in ce mai mare atunci cand este vorba de a face reclama, de a te face cunoscut.
Cum insa nu toti cei ce avem un blog/site dispunem de resurse financiare, nu avem un buget care sa ne permita sustinerea unor costuri de publicitate in mediul online, sau pur si simplu doar vrem ca pasiunea noastra sa fie cunoscuta, trebuie sa cautam alternative, sa fim prezenti si pe alte retele de socializare. Nu doar pe Facebook unde numarul persoanelor care sunt fani adica cei ce au dat like paginii cu buna intentie de a fi tinuti la curent cu ultimele noutati si care reusesc sa fie si informati ca atare este din ce in ce mai mic.
Exista insa, din fericire si alternativele la cunoscuta retea de socializare, cum ar fi Google+, Pinterest, Instagram. Mi-ar placea sa imi urmariti activitatea si pe alte retele sociale unde am cont si bineinteles unde sunteti prezenti si o sa inchei aici discutia de astazi amintindu-va doar ca orice blog are nevoie de sustinere asa ca lasati comentarii, spuneti-va parerea, cereti sfaturi. Eu sunt mereu aici multumindu-va ca imi treceti pragul. :)
Din pacate, timpul nu mai are rabdare…sau nu mai ajunge…sau ritmul acesta ametitor cu care se intampla lucrurile ne face sa devenim usor superficiali, grabiti, uituci, etc. Dar e frumos ca atunci cand deschizi blogul, sa vezi ca cineva ti-a lasat un mesaj…e ca o surpriza care binedispune :)
:) Da, asa e Dia. Mi-ar placea si mie sa gasesc mai multe comentarii cand deschid blogul dar… deocamdata sunt prea rare pentru cat imi doresc eu sa fie
Foarte adevarat ceea ce ai spus.
Sincer,am ezitat mult pana la a lua decizia de a-mi face un blog.
Tocmai pentru ca este foarte multa munca si e greu sa ajungi la cei interesati de ceea ce este postat pe un blog.
Si eu imi doream ca blogul sa fie mai interactiv,probabil si pentru faptul ca atunci cand postam pe Bucataras,situatia era alta.Fiind o comunitate mare si unita,impartaseam retete dar si multe alte pasiuni.
Deci ,vrand nevrand tot umplem facebookul cu retete :))))
Pe de alta parte,e placut sa stii ca ai un coltisor al tau si poti sa pastrezi acolo “munca” ta.
Da, atunci cand faci deja parte dintr-o comunitate lucrurile stau altfel. Cand esti pe cont propriu e mai greu insa, stii cum se zice, ca acasa la tine nu e nicaieri :)
Si oricat de greu este sa fii “pe cont propriu” ai totusi niste satisfactii foarte mari :)
Asa este.Facans parte si din comunitatea Bucataras,care este una speciala,pot sa fac comparatie,dar “casuta” mea e altceva.
Si mie mi-ar placea sa gasesc pe blog mai multe semne ale trecerii celor interesati pe acolo,dar stiu la fel de bine ca nici eu nu am timpul necesar ca sa fac asta.
Se pare ca timpul a ajuns cel mai mare dusman al nostru.
Asa e, din pacate, timpul nu este de partea noastra :(
Dar la urma urmei important e sa facem noi ceea ce face cu placere :)
Restul o sa vina de la sine in timp ;)
Asa este e foarte importanta socializarea, atat cu colegii de breasla cat si cu cititorii. Asta e una din activitatile la care eu sunt cam deficitara si pentru care as avea nevoie ca ziua sa aiba cel putin 48 de ore.
Da, adevarul e ca nu pre ajunge timpul mai ales atunci cand ai si un job, nu doar blog.